Ideální téma (vzhled) – 02

V minulé části našeho povídání jsme zabrousili do minulosti dávné i nedávné a pověděli jsme si něco o vývoji témat v Linuxu a porovnávali jsme to i s Windows. Zatímco na Windows 7 zapracovali profesionální grafici, od Windows 8 to jde s grafikou tohoto operačního systému z kopce. Windows 10 tento pád mírně zpomalily přidáním tmavého tématu, ale to zlé se již bohužel odehrálo. Plochý beztvarý hnus. Jak jsem psal již dříve za mě degradace grafiky. Ta začala již u Win 8 a jak to tak bývá, občas se něčeho podobného chytne i někdo jiný.

A proč netnout i do vlastních řad. Ano i Mint a jeho vývojáři občas šlápnou vedle. Důkazem jsou plochá témata MintY a starší MintX a hlavně jejich ikonové sady. To si ostatně můžeme prohlédnout.

Šílené ikony nijak nepřipomínající původní
Přitom klasické vypadají, jak mají

Takže je jasné, že ne vždy je dobré se něčím inspirovat. Možná je to dobré pro tablet nebo telefon, ale kdo má Mint na telefonu? Ani Ubuntu, které se to snažilo prosadit, nemá podporu všech telefonů (no v podstatě nemá podporu skoro žádných) a tak je to zatím naprosto zbytečné.

Tohle je Firefox!

Naštěstí nás to nemusí omezovat. Můžeme si vybrat z mnoha témat různě na internetu nebo si s trochou znalostí vytvořit vlastní. Také můžeme ladit ergonomii tématu (viz. fórum a příspěvky od Snl), nebo přijmeme, jak to udělali tvůrci.

V příští kapitole si ukážeme některé vzhledy, které se líbí mě, popíšeme si pozitivní i negativní vjemy a uvidíme, co vy na to …

Záložka pro permanentní odkaz.

9 reakcí na Ideální téma (vzhled) – 02

  1. Livan říká:

    Otázka vzhledu je ryze individuální záležitost. Například, když se bavíme o těch dvou řádcích ikon. Ty vrchní, údajně šílené, se mě líbí více než ty pôvodní. To samé se týká win10. Zamiloval jsem si strohost toto dizajnu a vúbec mi nevadí, že je plochý. Tím nechci říct, že je mi vzhled fuk, naopak, trvám na pěkném vzhledu, avšak každému se líbí něco jiného. Ne nadarmo existuje přísloví „někdo rád holky, jiný zase vdolky“.

    • labeent říká:

      Ano, to jsem psal. Co znám reakce mnoha uživatelů, tak právě tyto ikony mění velká část z nich. Problém je, že ty ikony jsou nesmyslné, že si je tvůrci vymysleli aniž by byly vůbec podobné originálním od tvůrce programu …

      • snl říká:

        To už je ta otázka ega, kdy si každý chce vymyslet něco svého, pak je z toho někdy kočkopes. Ideální by bylo, kdyby si některý distro linuxu zaplatilo grafika, co by jim to vytvořil komplexně, pak by to vizuálně mohlo konkurovat těm win7.

        Co se týká těch ikon, tak se dá z internetu nainstalovat spoustu sad, ale často zas bývají nekompletní.

        • labeent říká:

          Souhlas, buď někoho, kdo má grafický cit nebo profesionála. Předložit dvojtéma – světlé a tmavé. K tomu možnost přebarvení dle užitelova vkusu a případně možnost průhlednosti. A bylo by to vyřešeno. A hlavně nevymýšlet blbosti.

          • snl říká:

            Ono se to dělí obecně na 3 části:

            * okenní téma – to je celkem jednoduchý upravit, i když ani tak ty linuxy nic rozumnýho nenabízí dnes – aktivní okno stejný jako neaktivní, zavírací křížek někde centimetr od rohu okna a podobný fejly

            * gtk /qt téma toho „obsahu“ těch oken, panely, tlačítky v aplikacích, posuvníky atd. – to už je řádově víc práce než s tím okenním tématem – do toho bych se už ani nepouštěl, když vidím jak nějaký ten css soubor nebo tak něco má řádků jak román od Victora Huga 😀

            * ikony – tam už by to bylo vyloženě na rozsáhlou grafickou práci, těch ikon je skutečně spousta a tohle už málokdo udělá jen tak ve volným čase

            No a další možnost je navázat, poupravit některé již existující téma – často tam lze dělat např. nějaké globální barevné úpravy.

    • snl říká:

      Také mám rád strohý dizajn, ale nemělo by to být na úkor rozlišení např. které okno je právě aktivní.

      Dál ikony by měly být takové, aby člověk i periferně hned viděl, která je která (nechápu že jim to od Firefoxu nebo VLC vůbec prošlo vytvořit toto).

      Jak jsem zkoušel různé linuxy, tak jsem např. zjistil, že Xubuntu má v základu pěkné ikony (Elementary), a tak jsem si je pak nainstaloval i na MX Linux.

      • Livan říká:

        „Také mám rád strohý dizajn, ale nemělo by to být na úkor rozlišení např. které okno je právě aktivní.“ Ve windows 10 je aktivní okno to, které má výrazné tlačítka vpravo nahoře (zavírací, maximalizační a minimalizační) neaktivní okna je mají zašednuté. Jednak to a taky okno, které je aktívní, se přesune do popředí.

  2. Ventero1 říká:

    No – s tou možností si vybrat jsi to možná trochu přecenil 🙂
    prošel jsem nedávno asi 20 stránek témat na gnome-look a všechno víceméně šílený. Buď bizarní, infantilní a nebo jaksi desgrafický, jak se zmiňuješ v úvodu článku 😀