Příprava instalace Linuxu

Máme vydánu beta verzi Linux Mintu 19 “TARA” Cinnamon, Mate a Xfce.

Než vyjde finální verze, máme čas se v klidu připravit. Jelikož nás mohou sledovat i uživatelé systému Windows, kteří by rádi na Linux Mint přešli, rozhodl jsem se, že jim ukáži, jak je dobré se na přechod připravit. Takovým prvním krokem je používání aplikací, které jsou univerzální, tedy fungují pod Windows i pod Linuxem. Je jich dnes samozřejmě dost. Například Libre office, Gimp, Vlc, XnView MP, Abra Flexibee, Double commander, Filezilla, Firefox, Thunderbird, Chrome, Pidgin, Inkscape a mnoho dalších.

Pozor, někdy se může mírně lišit vzhled či funkce, ale většinou jsou tyto multiplatformní programy pro uživatele stejné. Rovněž budou stejné téměř veškeré aplikace běžící na síti (Cloud) – těm bývá jedno, z jakého systému jsou spuštěny.

Pokud nemáte zkušenosti s nástrojovými lištami, doporučuji také instalace programu Jet Toolbar, dokonce s vynikajícím českým překladem od GvG-ho. Funguje výborně na všech verzích Windows od XP vyšších, jen graficky je ve Windows 10 na tom o poznání hůř (W8 jsem neměl možnost vyzkoušet). Ve Win7 zapadá vše do vzhledu systému. Na níže uvedeném obrázku si můžete lištu prohlédnout ve Win7.

Před instalací Linuxu je také dobré vědět trochu něco o tom, jak správně systém používat. Jako základ bych řekl, že (převážně neznalostí uživatelů) se dnes často dodává nový pc (desktop, notebook …) nainstalován tak, že na HDD (Vašem Pevném disku) nebo SSHD či SSD je vytvořen pouze systémový disk (oddíl), ono známé C:/ neboli Céčko.

Kdysi, před lety, jsem tak také začínal a brzy přišel na to, že to není ta pravá cesta. Z důvodu stability, zálohy dat a oddělení systému s programy od dalších věcí je velmi vhodné, pro zkušené uživatele automatické, vytvoření druhého oddílu na pevném disku, kde si budeme tato data uchovávat. Sem nebo klidně ještě do dalšího oddílu také instalujeme hry – není nic horšího (z dlouhodobých poznatků) než, když si nezkušený uživatel nainstaluje 10 her do C:/ Program files nebo jinam do C:/. Co se týče stability, tak systém Windows 7 sice byl obrovským krokem vpřed, ale ani tento systém není odolný všemu. To ostatně žádný systém… A jak to tedy v počítači, který je vhodně nastaven vypadá se podívejme na následujících obrázcích.

Objeví se základní okno Správy systému …

Zvolíme možnost Správa disků …

No a na výše uvedeném obrázku vidíte, jak by to mělo vypadat (nepočítám automaticky vytvářené spouštěcí oddíly).

 

Výhod tohoto řešení je mnoho, jmenujme si alespoň dvě:

1) Máme oddělený systém od našich dat, máme hry na jiném než systémovém disku

2) A tato možnost je důležitější: Při poškození nebo přeinstalaci systému můžeme naše data opět použít a nepřicházíme o ně (např. uložené fotografie, filmy, hry – zde se někdy musí obnovit instalace, ale uložená data jdou většinou použít), můžeme si obnovit kompletní nastavení prohlížeče a emailového klienta apod.

 

Jen pro informaci Vám také ukáži, jak vypadají pod takovýmto Správcem disků oddíly, na nichž je nainstalován Linux:

Zde jste tedy viděli, jak je dobré mít rozdělený disk. Tato zkušenost se nám bude také hodit v Linuxu, ba co víc, pravděpodobně budete z možnosti zachování svých původních dat nadšeni.

 

Ještě zbývá jeden důležitý krok – Říci si, jakou činnost chci na svém pc vykonávat a zda je pro to Linux (Linux Mint) vhodný. Je velmi důležité si toto určit a případně zjistit předem zda je tato činnost v jiném systému podporována. Rozhodně se tak vyhnete zklamání. Vše samozřejmě záleží na Vašem hardwaru, činnostech, které chcete na pc tvořit a hlavně na tom, jak. Je to proto velmi individuální.

Velmi zjednodušeně se dá odpovědět takto:

  1. Chci si prohlížet internetové stránky, stahovat maily, jít na Facebook, prohlížet a upravovat fotky, dívat se na filmy a dělat základní kancelářskou práci – ANO, Linux Mint je pro Vás velmi vhodný
  2. Chci stříhat video, pracovat s grafikou – ANO, Linux Vám to umožňuje, je nutno si zvyknout na některé nové programy a postupy, možná bude nutno zprovoznit „nesvobodné“ ovladače apod.
  3. Chci pracovat ve 3D CAD programu – ANO, Linux Vám to umožní, ale nabídka není tak velká, někdy je nutné zprovoznit možnost spouštění Win programů v Linuxu. Můžete ale také narazit na to, že Váš program prostě nebude podporován (např. Solidworks)
  4. Chci administrovat servery nebo webové stránky – ANO, Linux Mint je pro Vás ideální a bezpečná volba
  5. Chci převážně hrát hry, zbytek na pc je jen doplněk – NE, Linux pro Vás nebude to pravé ořechové. V Linuxu sice jsou hry, navíc máme služby jako STEAM, máme možnost spustit speciální software, který umožňuje hraní některých win her v Linuxu, ale určitě Vám nepůjde 100% her a občas byste museli hodně hledat návody a testovat. Na to ne každý má chuť nebo zkušenosti. Zde je pro Vás vhodnější buď zůstat na Windows nebo si Linux přidat jako druhý operační systém (při zapnutí pc si vyberete, který systém chcete spustit). Pak Windows spouštíte jen na hry, na zbytek používáte Linux. Tomuto řešení se říká Dualboot
  6. Nutně potřebuji používat specifický software – Nutno vyzkoušet. Ale pokud Váš softvare nemá verzi pro Linux nebo Cloud a nepodaří se Vám jej rozjet pomocí Wine apod,. tak budete bohužel muset zůstat pod Windows, nebo používat oba systémy (Dualboot)

 

Proč tedy vlastně instalovat Linux:

  1. Velmi dobrý a bezpečný systém
  2. Zadarmo systém i mnoho programů
  3. Velká komunita na řešení případných problémů (dokáže nahradit placenou podporu)
  4. Možnost placené podpory i placených profi řešení (ani Photoshop není zadarmo)
  5. Rychlost systému (když Vás nebrzdí fragmentace, běžící sken počítače, spousta doplňkových bezpečnostních a čistících programů, tak je systém mnohem rychlejší)
  6. Nastavitelnost, možnost rozšíření (Pokud chcete a umíte to, tak si můžete systém přizpůsobit k obrazu svému)
  7. Pravidelné aktualizace, dlouhodobé podpory, možnost volby mnoha různých prostředí
  8. Asi ještě pár věcí, na které teď honem nevzpomenu
  9. Svoboda – nikdo Vám nemůže nic vnutit, když se Vám nebude líbit, s čím přišli vývojáři, jednoduše přejdete k jiným …
  10. Správa programů a jejich aktualizací je centrální (u 99 % balíčků). Tzn., že současně se systémem se Vám aktualizují i jednotlivé programy (např. Firefox, VLC apod.)
  11. Možnost instalace nových verzí i na starší hardware

Je toho tedy skutečně dost, proč se rozhodnout Linux nainstalovat.

A jak na to?

  1. Stáhněte si ISO obraz Linuxu (instalační obraz)
  2. Vypalte si ho na DVD nebo vytvořte spouštěcí disk USB flash
  3. Pokud můžete připravte si pevný disk ještě ve Windows pro instalaci Linuxu (tedy pokud chcete zachovat i Windows nebo instalovat Mint pokročilým způsobem – rozhodně doporučuji). Vytvořte si na pevném disku nový oddíl, nepřiřazijte mu žádné písmeno, ani formátovat ho nemusíte. Velikost dle toho, kolik chcete Linuxu přidělit (např. 30GB systém + 50GB uživatelský prostor + 1.5 násobek velikosti RAM paměti Vašeho počítače pro odkládací prostor – pro 4GB RAM počítejte 6GB = 86GB nový oddíl na pevném disku). Více bude zveřejněno v dalším článku „Instalace Mintu 19“
  4. Nastavte si BIOS nebo UEFI na možnost bootování z CD/DVD/BD mechaniky nebo Flashky (možno vynechat, pokud Vaše základní deska má možnost tzv. Bootovacího menu). Např. F8 nebo F11 či F12.

S jednou věcí je nutno ale vždy počítat. Linux je operační systém, stejně jako Apple IOS nebo Windows. Linux není Windows (naštěstí). To znamená, že se nechová stejně jako Windows, nevypadá vždy podobně jako Windows, ale snaží se dělat vše tak, aby dosáhl požadovaného výsledku (každý z uvedených systémů na to jde ale jinak, i když se snaží o stejný výsledek).

Je tedy také vhodné se seznámit se strukturou Linuxu, protože v něm rozhodně nenajdete Céčko (C:/) ani Program Files. Strukturu systému si můžete prohlédnout zde.

No a teď jste již připraveni na instalaci, setkáme se v dalším článku …

Záložka pro permanentní odkaz.

19 reakcí na Příprava instalace Linuxu

  1. kamowski říká:

    jednoducho, zrozumiteľne napísané
    ak by tu bola taká možnosť, označil by som za „užitočné až veľmi prínosné“ 🙂

  2. Pepan říká:

    Po velice dlouhé době hezký článek – moc díky. Těším se na další díl(y) kde bude popsána instalace dualbooti na GPT UEFI

  3. Anonym říká:

    Výborně napsáno, jenom bych dodal, že instalovat také proto, protože
    w10 prostě nefunguje jak má a je naprosto zbytečně předimenzovaný. V 90 proc. případů chtějí noví uživatelé svižný a rychlý systém na net a aplikace, filmy, toto jim w10 nedá, nedejbože, když je přinutím zainvestovat do SSD, na které jim dám LM. 10 let staré železo rozkvete:-)

  4. juhele říká:

    Nejásal bych – zmínka o faceboku je mimo, ksichtokniha není v některých kruzích „in“. Je to pravda, že pro instalaci LM 19 mate je nutné být připojen k internetu? Ví o tom někdo něco? d´

  5. broukal říká:

    V tych pre a proti by bolo dobre aj spomenut ze uz uzivatel musi vediet co roby inak si moze vymazat raz dva cely disk… Mne sa tak tiez zadarilo, isiel som v spravcovi suborov o adresar vyssie ostal oznaceny adresar z ktoreho som isiel vyssie co som si nevsimol a oznacil dva subory na mazanie a od entroval, co malo za nasledok vymazanie tych dvoch suborov a celeho adresara z ktoreho som pred tym isiel vyssie… Je to zaciatocnicka chyba a zaroven blba vlastnost cinnamonu…

    • hank říká:

      Tak to by uživatel snad měl vědět vždycky… Nicméně nám mentálně stále mladým, kteří jsme už od dob DOS 3.1 zvyklí pro souborové manipulace používat Velitele Nortona a jeho nejrůznější klony, se takové věci většinou nedějí… 😎 😀 Nebo aspoň ne při plném vědomí a za střízlivého stavu. 😀

      • broukal říká:

        Vyhoda novych desktopov je niekedy viac pritazliva ako Midnight commander alebo double commander, ale teda nesie to svoje rizika.. 😉 Najradsej som mal DOS 6.22, aj ked taky didaktik z basicom tiez nebol zly… 😉

  6. Pingback:Instalace Linux Mint – 02 – Linux Mint CZ&SK

  7. Jakub Fiala říká:

    K 1. Zadarmo systém i mnoho programů – bych ještě uvedl, že správa programů a jejich aktualizací je centrální (u 99 % balíčků :)). To moc uživatelů neví. A navíc sám systém je již ekosystémem se vším potřebným.

    V práci jsem byl nucen přejít z LM na Win 8 a teď z té záplavy programů co musím najít a doinstalovat šílím. A ty jejich aktualizace jsou taky pakárna. Každý pes jiná ves.

  8. Pingback:Instalace Linux Mint – 03 – Linux Mint CZ&SK

  9. kocour říká:

    Já musím v práci na W10. Utrpení. Po dotazu na IT, proč neziskovka nemá OS zdarma a vráží peníze do takové hrůzy mi bylo řečeno, že ty W10 jsou pro neziskovky skoro zdarma. Jo, a taky by prý nikdo nedonutil běžné uživatele dělat na Linuxu aktualizace. No, W10 je aktualizovat taky taky nedonutí. Zato automatickými aktualizacemi, které neběží na pozadí, a stopnou jim práci je akorát otráví k smrti. Jenže oni většinou stejně neví, že to tak být nemusí.

  10. Míra říká:

    Z Windows jsem přecházel nedávno. Na přelomu roku 2018. Moje postřehy a zkušenosti jsem popsal tady:

    http://ok1ufc.nagano.cz/Linux_stranky/articles.htm

  11. Anonym říká:

    Pěkný článek, jen s tím rozdělováním systémového disku to už dávno neplatí. V dnešní době cloudu vůbec neřeším nějakou zálohu důležitých dat, prostě se synchronizuje do cloudu a v případě nějaké havárie nebo změny počítače prostě jen nastavím správnou cestu a z cloudu se všechno automaticky stáhne a je to tak jak to bylo. Hry mám samozřejmě také na systémovém disku, protože 1. se jedná o SSD a je nesmysl mít hry na pomalém HDD a 2. nikdy nejde disk rozdělit optimálně na dokonalé využití. Mám 500 GB SSD vcelku, z toho mi cca 300 GB zabírají hry. Dokumenty a fotky mám na C synchronizované do cloudu, hudbu mám na HDD a jen změněnou cestu pro složku Hudba a filmy a seriály jsou na NASu. Mám to takhle už minimálně 10 let (dříve jsem také tu hloupost s rozdělováním disku dodržovala, nemělo to žádný přínos) a není s tím nejmenší problém. Hry v Program Files samozřejmě nic nezpomalují ani nezhoršují, prostě tam jsou.

    To ostatní je každopádně napsané bezvadně, chválím 🙂

    • Ondra říká:

      disky mam rozdelene vzdy a jsem s tim maximalne spokojeny. Navic do cloudu nesynchronizujete 1TB pokud to nemate placene. Takze ja si tam davam nejake dulezite veci, ale ty nedulezite mam na nesystemovem disku… Hloupost mit to rozdelene rozhodne neni a nekolikrat se mi stalo, ze pokud jsem preinstalovaval u nekoho windows a veci co potrebuje ma na druhem disku, tak je to idealni, ze nemusite resit co z toho vypreparovat a kde to najit… Pokud to nekdo nechce tak at si to dela jak chce, nicmene hloupost to neni a pro plno lidi je to velka vyhoda

  12. Pingback:Instalace Linux Mint – 09 – Linux Mint CZ&SK

  13. Ondra říká:

    Pekny clanek, jen bych asi napsal to zhodnoceni (jestli je Linux vhodny pro uzivatele nebo ne) spis na zacatku a ne na konci. Nejdriv se rozhodnu, ze ho chci, pak rozdelim disky atd a pak zjistim, ze kdyz na pc prevazne hraju hry, tak to neni optimalni… To bych asi opravil 🙂

  14. Old Bobby říká:

    Už jsem dlouho nic nenapsal…
    Nikdy nekončící dohadování o tom, že co je lepší (a kdo má většího pindíka),je na Linuxové scéně normální. Každému funguje něco líp, jiné míň, koneckonců nemáme všichni stejné stroje. Různí výrobci, různé konfigurace atd.
    Tak se nad tím nevzrušuji, mám též svého favorita, poznám i jeho slabé stránky.
    Proto jsem se rozhodl, že si letos k narozeninám (80) „nadělím“ novou distribuci. Jako bokovku. Po dlouhém vyřazovacím kole to vyhrál Peppermint, možná proto, že má v názvu „mint“, ale to bych zjednodušoval. Je to prostě user friendly distribuce, vhodná pro začátečníky v Linuxu, přehledná, rychlá, bez problémů. Samozřejmě že tam není vše, s čím bych mohl pracovat, ale doinstaluji si a enviroment si upravím podle své chuti. Doufám, že to za ten týden do narozenin ještě stihnu.
    Jelikož se s Linuxem kamarádím už 15 let, tak dám občas na doporučení redaktorů nebo komentátorů a vyzkouším si na ostro i jinou distribuci. Jasně, že „furt něco nefunguje“ a někdy zhučí i celý systém, ale na to mám kvalifikaci „správce“ a dám to do pořádku.
    Púvodně jsem dnes chtěl poděkovat (všimněte si, že namísto drsné kritiky raději děkuji…) našim autorům, kteří tento web drží nad vodou. Rovněž tak dík i našim komentátorům. Nicméně patřilo by se být adresný: A zde nastává problém – jednoho pochválím, druzí budou smutní.
    Chválit autory „redhawk75“, „labeent“, „kamowski“ – to je nošení dříví do lesa – a tak bych mohl ještě pokračovat. A pak ještě, jak říkával Jára Cimrman, „když se nepochválím sám, nikdo to za mě neudělá“.
    Zpátky k tomu Peppermintu: Na mé obstarožní šunce (má 10-ti letý mainboard) trvala instalace i s aktualizací, přesně tak dlouho jak fotbalový zápas. Nicméně nic nedrhlo, vše šlo plynule a dostal jsem to, co jsem chtěl. Jako prohlížeč mám Firefox, i když je to „žrout paměti“, alespoň si mohu přehrávat video a nejsem „diskriminován“ jako třeba v Palemoonu. Ten je ovšem na všechno ostatní velice čiperný; podotýkám, že je používán na Mint 17.3 XFCE, což je moje aktuální sestava.
    K tomu, že na stránce Mintu se objevují užitečné informace i o jiných distribucích, považuji za přínos, i když se to třeba někomu nelíbí. Je jasné, že každá liška si bude chválit vlastní ocas, ale lišek je víc a nejsou jenom lišky. Psát i o jiných distribucích jsem kdysi před lety „zavedl“ já, se souhlasem Satapoucha; bylo to pro oživení obsahu. Myslím, že to může pokračovat, IMHO.
    Tak jen houšť, a větší kapky !

    • redhawk75 říká:

      kedze uz som uplne opustil vody LM tak uz si tu budete musiet pomoct s clankami bezomna.
      🙂