Instalace Linux Mint – 03

Jestliže se Vám zobrazil systém z instalačního média a už jste si ho vyzkoušeli (není povinné), můžeme se v klidu pustit do instalace. Logicky ji spustíme tím, že poklepeme na nápis „Install Linux Mint“ …

Po spuštění instalace se Vám otevře okno s výběrem jazyka instalace (a logicky i instalovaného systému – to se ale dá změnit i později).

 

Poté se nastavuje Vaše lokalizace – jakou chcete použít klávesnici apod. Je dobré si to v níže položeném řádku i vyzkoušet. Naše běžně používaná klávesnice se jmenuje QWERTZ, anglické ovládání je QWERTY. Jak jste jistě pochopili, jde o první řádku klasické písmenné klávesnice …

 

Následuje další okno instalačního programu a to je možnost instalace softwaru třetích stran. Záleží na Vás, jestli jste typ, který chce mít pouze svobodný software nebo Vám nevadí i některý „uzavřený“ software. Osobně Vám mohu doporučit tuto volbu zaškrtnout. Pokud by snad někdo nevěděl jaký je rozdíl mezi svobodným a uzavřeným softwarem, klikněte si na odkazy.

 

Rovněž jsem zaregistroval dotaz jednoho uživatele, zda je nutno být při instalaci připojen k internetu. Ne není to nutné, ale důrazně Vám to doporučuji. Jak uvidíte na dalších obrázcích, instalace si stahuje některé balíčky, také pokud nejste připojeni, tak nově nainstalovaný systém nemá kompletní lokalizaci. Není to problém, jde to vše doinstalovat později, ale je mnohem jednodušší a pohodlnější mít systém při instalaci připojený k internetu a tyto věci si usnadnit. Pokud nemám jinou možnost, tak připojím pc přes USB kabel k mobilnímu telefonu a sdílím datové připojení instalovanému pc.

Jestliže jste klepnuli na tlačítko „Pokračovat“ objeví se Vám další okno. To je velmi důležité, protože zde si určujeme, jakým způsobem chceme Linux instalovat.

 

Jak uvádí obrázek, my se budeme zabývat mírně pokročilou instalací – zvolíme si tedy volbu „Něco jiného“. To je právě volba, která se Vám bude hodit i v případě opětovné instalace nebo instalace novější verze při upgradu ze starší a umožní Vám zachovat Vaše data. Tedy něco takového, o čem jsme si již psali u přípravy instalace.

 

Zde si tedy  „najdeme“ místo, kam chceme Mint nainstalovat a také zvolíme, kam nainstalujeme „Zavaděč“, tedy místo odkud se Vám spustí systém nebo se Vám zobrazí volba na výběr systémů. Zavaděč můžete také znát pod jménem „Grub“.

Pustíme se do rozdělení disku. Budeme chtít, aby vše dopadlo takto:

 

Klepneme tedy na „Volné místo“ a poté na tlačítko „Nová tabulka oddílů“ . Vytvoříme oddíl pro vlastní systém Mint, ten se označuje / a je vždy vhodné zaškrtnout možnost „Formátovat„. Na výběr máte z několika možných filesystémů (ve Windows NTFS nebo FAT32).  Standardně se dnes volí možnost „EXT4„. Pokud Vám nejde zvolit velikost, kterou chcete tomuto oddílu věnovat, tak jste si pravděpodobně po spuštění systému z instalačního média nezapnuli klávesu „Numlock„.

 

Stejným způsobem vytvoříme místo, kam se budou ukládat naše uživatelská data. Tento prostor se označuje /Home a kromě první instalace se obvykle neformátuje. To je právě ta možnost, kdy obnovíte svá uživatelská data a některá nastavení. Pokud zaškrtnete možnost formátovat, tak o tato data přijdete. Tuto variantu občas volím při přechodu na novou verzi systému (při přechodu z Mintu řady 17 na Mint řady 18 apod.), ale předtím si vždy data zazálohuji na jiný disk nebo flashku, provedu kompletní instalaci a obnovím jen některá konkrétní data.

A naprosto stejným způsobem se vytvoří ještě jeden oddíl. takzvaný „Odkládací prostor“ neboli „Swap“.  Ten slouží jako takové virtuální rozšíření operační paměti RAM a pomáhá nám urychlit práci se systémem. Toto má Linux již dávno jako svoji část,  systém Windows toto také používá (pravděpodobně od verze Vista a Windows 7) . Naleznete to na „Céčku“ a vytváří se to při prvním spuštění systému. Nazývá se to „Pagefile. sys“. Swap se obvykle vytváří ve velikosti 1,5 násobku Vaší operační paměti RAM.

 

Pokud jste vše připravili stejným způsobem, mělo by se Vám zobrazit okno s disky takto (velikosti si nastavujete a určujete dle Vašich potřeb a požadavků):

 

Nezapomeňte si zaškrtnout, pokud chcete nějaké oddíly formátovat …

Zobrazí se Vám ještě potvrzovací okno a můžete s instalací pokračovat.

Jelikož až na pár věcí bude instalace pokračovat automaticky a budeme pokračovat hlavně pomocí obrázků, kterých bude ještě hodně, podíváme se na pokračování instalace v další kapitole …

Záložka pro permanentní odkaz.

26 reakcí na Instalace Linux Mint – 03

  1. broukal říká:

    Pekne popisane, toto som potreboval pred rokmi ked som instaloval LM…. 😉 Teraz rozdelenie disku riesim pomocou live gparted alebo nejakej live linux distribucie ktora ma gparted v sebe, tam si nachystam disky, sa mi to vidi prehladnejsie „otazka zvyku“, potom uz iba priradim v instalacnom procese disky tak ako som si ich uz nachystal…

  2. Anonym říká:

    Tuto cast by som este mozno trosku upresnil. Bolo by dobre rozviest kolko treba na swap, to je na samostatny clanok kedze koli hibernaci sa musi pocitat inak ako pre beznu pracu, zavislosti a moznosti je tam neurekom… Co by mna osobne zaujimalo kedze je to dobre rozpisane ze /home a /, tak napriklad ake je minimum pre / tak aby bolo mozne system updatovat ci upgradovat a tak aby to behalo ako malo. /home je jasne ze musi byt co najvacsie kedze tam sa uklada v podstate vsetko co si uzivatel nastavuje ci pouziva…

    • kamowski říká:

      https://blog.linuxmint.com/?p=3582
      System requirements:
      … 15GB of disk space (20GB recommended …
      takže tak nejak, pri dnešných veľkostiach diskov smelo dávam do 30GB, viac je zbytočné

        • Anonym říká:

          Dik borci, ale po pravde moje skusenosti hovoria ine… Ked som mal 30 GB, tak som musel pravidelne pouzivat bleachbit na cistenie systemu, lebo inak robyl problemy… Teraz ma moj oddiel / nieco cez 37 GB a vyzera ze viac asi nebude treba… Aj ked docasne „systemove“ subory sa ukladaju do tochto oddielu… Aj ked niektore distra ako emmabuntus, som rozchodil aj z 10 GB ale aktualizacia skoncila hlaskou ze nema dostatok miesta, ale to som vyriesil cez terminal, kde to islo v pohode….
          A co ten swap. k tomu nebudu dalsie odkazy pre zacinajucich linuxakov?

          • takyradějianonymně říká:

            Dle mne něco jiného je instalace Linuxu (třeba Mintu) na odzkoušení (protože jen spuštění z USB nebývá dostatečně vypovídající) a jiného s vážným výhledem že na ten Linux přejdu.
            BleachBit jsem zvědavě na počátku také použival, sledoval jsem kolik toho balastu v objemu a za jaký čas vymažu, no a tady jsem byl překvapený obrovskou hromadou balastu a v řádech GB co za sebou nechají webové prohlížeče. Je to podobné, jako když na slabším hardware a s malou pamětí RAM stále hodnotíme co při startu zabere ten který desktop, přitom největší Budulínek a žrout paměti nakonec není desktop … je to právě webový prohlížeč s načtenými stránkami a protože i samy webové stránky jsou čím dál náročnější!

            Píšu to jako úvod k tomu, že nutno připomenout a byl to můj také případ kdy jsem dával do PC místo „starého“ HDD už nový SSD, že v případě právě instalace Linuxu do SSD je záhodno mít oblasti pro Linux vymezené ještě výrazně větší! Z povahy právě SSD a bylo by to rozsahem na jiné zvláštní téma.

            Cena SSD je stále relativně vyšší, takže i já řešil jestli mně stačí na komplet systém (tedy / a /home a nějaká rezerva na něco) 64 GB a ušetřím nebo raději těch alespoň 128 GB, dnes vím že jsem udělal dobře s těmi alespoň 128 GB a je to i pohodlnější. A to méně frekventovaná data jako třeba fotky mám jako jejich skládek na HDD.
            Pochopitelně, že i těch 64 GB „nějak“ projde ale bál bych se dnes toho.

          • lombardo1981 říká:

            Ja mám napríklad na mojich všetkých strojoch /root 19GB. Na desktope inštalácia zaberá momentálne 6.6GB. Aj s balíčkami. Používam Arch, starostlivo čistený pomocou aliasov. 😀
            Hlavný laptop už taký minimalistický nie je, nakoľko je cestovný. Tam je /root partícia až 9.5GB. Opäť s Archom a aliasmi. 😀

            A k tomu swapu. Ak je RAMka pod alebo rovná 1GB, tak bez hibernácie je potrebné taká veľkosť aká je veľkosť RAMky. S hibernáciou 2x toľko.

            Veľkosť RAM: 1GB
            Veľkosť SWAP bez hibernácie: 1GB
            Veľkosť SWAP s hibernáciou: 2GB

            Pri 2GB RAMky sa dá použiť schéme pre 1GB. Alebo sa veľkosť SWAPu môže znížiť o 1GB pri oboch možnostiach.

            Pri 3GB sa opäť môže použiť schéma pre 1GB. No veľkosť pre obe varianty sa môže znížiť o 1GB.

            Pri 4GB sa odporúča táto schéma:
            Veľkosť SWAP bez hibernácie: 2GB
            Veľkosť SWAP s hibernáciou: 6GB

            Pri 8GB sa odporúča táto schéma:
            Veľkosť SWAP bez hibernácie: 2 až 3GB
            Veľkosť SWAP s hibernáciou: 10 až 11GB

            Popravde, ja mám na utb so 4GB RAM iba 2GB. Aj keď hibernáciu prakticky nevyužívam (regulárne sa mi zapne za cca 2 až 3 sekundy, takže nevidím pre ňu dôvod), no ak som tak urobila, nebol problém. Treba si len uvedomiť, že sa „hibernuje“ obsah pamäte. A ak je menší ako veľkosť SWAP, tak no problémo.

            Veľkosť SWAPu závisí aj o toho, aké programy sa budú používať. Väčšinou veľké pri svojom štarte vytvoria veľké množstvo stránok, ktoré potom systém odloží, aby uvoľnil miesto v pamäti.

            Inak SWAP sa viac využíva pri hibernácii.

            • lombardo1981 říká:

              Chcela som napísať po hibernácii. 😀
              Nielenže tam zostanú nejaké stránky, ale podľa mojej staršej osobnej skúsenosti (opakujem osobnej a staršej), má/mal systém tendencie viac swapovať.

      • xxx říká:

        na LM 19 je 15GB malo. radsej brat do uvahy recommended (20GB)

        mate ma 16,54GB (po update bez swap) a cinnamon sa blizi k 18 (17,69GB)
        takze suhlas s tymi 30GB

        • vxmery říká:

          Mám Mate 18.3 64b, inštalácia Uefi/GPT a „/“ mám 15 GB a LM sa vošiel pod 8GB aj s aktualizáciami. Ale pri dnešnej veľkosti diskov je GB hore-dolu zrejme fuk.

  3. peter říká:

    To prvotne nastavenie klavesnice by som dal anglicke USA. Je potom jednoduchsie pracovat s terminalom. V pripade ze padnu Xsi, je zlozite davat prikazy cez terminal (ctrl+alt+F1) v narodnom jazyku. Ceska akebo slovenska klavesnica sa da doinstalovat potom.

    • broukal říká:

      To je dobra pripomienka, tiez som nahodil najskor sk klavesnicu a ked sa sekne cinnamon koli preplneniu ramky a chcem sa dostat do terminalu tak tam zadat kod ktory je kombinaciou cisiel a pismien tak sa to niekedy zadari az na viac pokusov, nehovoriac a poprehadzovanych znakoch….

  4. Livan říká:

    V tomto ukážkovom prípade bola inštalácia vykonaná do logických partícií, ktoré sú číslované od 5 (sda5, sda6, sda7), čo však vzhladom na celkový počet partícií (4) nie je nutné, kľudne mohli byť inštalované do primárnych partícií sda2, sda3 a sda4. Až pri presiahnutí počtu štyroch partícií je nutné sa uchýliť k použitiu logických partícií. Týka sa to mbr diskov pri legacy inštalácií. V prípade UEFI inštalácie na GPT disk nie sme počtom primárnych partícií limitovaní.

  5. broukal říká:

    Teraz ma napadla este dost podstatna vec, v prvom rade lez sa zacne pokusat niekto o rozdelenie disku s windowsom tak treba dat defragmentovat disk, osobne pouzivam Hirens boot cd s livce xp a su tam aj programy na defragmentaciu aby pri skracovani disku tam neostali zapisane nejake subory co by mohlo poskodit windows. V lepsom pripade to sam opravy v horsom sa spusti obnova systemu kotra zmaze nainstalovany linux….

  6. Anonym říká:

    Perfekt info,dik za ne,a co se tyka rozlozeni klavesnice,ja jsem po svych zacatecnich potizich s narodnim rozmistenim klaves presel na QWERTY aby se mi to nemotalo s mezinarodni a mam klid…teda pokud se nedostanu na cizi PC :-).

  7. tiborepcek říká:

    Dakujem za nazorne navody. Urcite pomozu nejednemu zaciatocnikovi, pripadne aj pokrocilejsiemu userovi LM.

    Bolo by este fajn, keby si na konci kazdeho dielu uvadzal odkazy na predosle/nasledujuce casti.

    • Tomáš říká:

      Až to dopíšu a budou jasné všechny odkazy, tak je zkusím doplnit …

  8. Adem říká:

    Škoda, že autor nemůže, stejně jako já, vyzkoušet a popsat instalaci na dnes typických zařízeních – instalacích. To znamená na PC nebo NB, které má volbu i pro tovární obnovení Windows ze skryté partition. Protože instalace Linuxu, nebo startovacího GRUBu, tyto původní možnosti poškodí. Zkoušel jsem to jen jednou a nemám chuť to opakovat. Ještě že jsem skrytou instalaci dodatečně (z voleb firemního SW dodavatele HW) mohl zálohovat na USB.
    Na desktopovém PC jse proto pro jistotu instaloval LinuxMint do nového disku a původní s Windows měl raději odpojený, aby na něm instalátor neprovedl nějaké změny.
    Možná je to pro mou neznalost a odborník by změny nepřipustil správnými volbami.

    • Míra říká:

      Existuje několik možností. Byl jsem také opatrný a pro jistotu jsem naklonoval (pomocí Acronis) a následně vyzkoušel původní disk. A pečlivě ho uschoval, Zavaděč Grub se skryté partition ani nedotknul. K zavaděči Grub existuje ještě tzv. Grub Customizer. Tím se dá editovat zaváděcí menu, vymazat položky, upravit pořadí zavádění. Dále existuje SW na obnovu zavádění Grub. Ten najde všechny přípojné body na všech partition. Našel mi i ten pro instalaci Windows. Na druhém notebooku jsem nainstaloval Linux do té skryté partition, moje měla přes 20 GB, jako druhý systém vedle Windows. Některé podrobnosti jsem popsal v článcích tady: http://ok1ufc.nagano.cz/Linux_stranky/articles.htm

      • lombardo1981 říká:

        Dám ti jednu dobre mienenú radu. Vo svojich článkoch nepíš o Linuxe, ale o distribúcii, ktorú podporujú.

        • Míra říká:

          OK, ta rada je asi na místě. Moje zkušenosti jsou jen s několika málo distribucemi odvozenými od Ubuntu a nejčastěji s Linux Mint. Nemám žádnou zkušenost např. s Fedorou a ani s konverzí balíčků z jednoho systému do druhého (.deb). SW, který jsem potřeboval, jsem zpravidla rozchodil na více distribucích bez problémů. (Např. Ubuntu, Ubuntu MATE, LM, Zorin, ale i Q4OS, což je blíž Debianu …). Obecně jsem si sliboval např. od distribuce Skywave, která je určená pro radio, více, ale raději používám LM, který má mnohem méně věcí v repozitářích, nebo tam nejsou úplně aktuální verze. Ty jsem si však stáhnul ze stránek autorů (např. WSJT-X) a standardně nainstaloval.

          • lombardo1981 říká:

            A práve kvôli tvojej orientácii na LM sú pre mňa tvoje články bezcenné (bez urážky). Musela by som ich preonačiť na svoju linuxovú distribúciu.

      • Adem říká:

        @Míra -Ano, zavaděč GRUB se sice u mne skryté partition nedotkl (proto jsem také mohl z ní udělat zálohu instalačních souborů Windows), ale zato mi instalace LM pozměnila nějakou pomocnou partition pro start té obnovy Windows. Jak jsem koukal do UEFI, byla tam původně jako druhá možnost bootování, ale potom byla nahrazena startováním do GRUBu.
        Je to samozřejmě moje vlastní neschopnost tomu porozumět – Opakování matka moudrosti …musel bych klonovat 500GB nVMe SSD, na to nejsem vybavený.

        • Míra říká:

          Ano, to je možné. Zavádění může změnit zápis UEFI. Podívám se, zda Grub tuhle další možnost nevidí, zda ji zahodí nebo zda je jen skrytá. Chystám se tyhle zákonitosti vyzkoušet na klonu taky 500 GB disku (Acronis makal asi 3 hodiny), kde jsou Windows 10 a UEFI. Spíš se obávám, že Win10Home budou měnit do nekonečna způsob zavádění a nebudu to schopen nijak ovlivnit. Teď však nemám zkušenosti, zatím jsem preferoval klasiku, systém MBR, nepotřeboval jsem GPT a noťas uměl „Legacy Bios“

  9. broukal říká:

    @Adem velmi dobra tema ktoru si nacal. Mam ten isty problem notebook acer 6920g a je tam v biose „nie uefi“ zapnute recovery a nech som skusal akukolvek distribuciu nepodarilo sa mi ju na danom notebooku rozhcodit. DOkonca som usekol z jednej particie kus aby som mal miesto na istalaciu ale uz mi nedalo moznost vytvorit logicku ci primarnu particiu takze smola. CHcel som si pomocou clonezilly urobit zalohy particii ale ta zlyhala kedze som mal disk vo firme kde davali vacsi a aby zachovali recovery tak musel kopirovat po jedntlivych sektoroch a museli tam robyt cachre z ntfs tabulkou aby to sedelo spravne a clonezilla si s tymto uz nevedela poradit… 🙂 Tak som chcel vyskusat aj mint4win alebo wubi co sa mi ciastocne podarilo s tym ze niektore systemi sa psustili ale pri instalacii vyhodili hlasku ze neni urceny korenovy adresar a tym to skoncilo… Jedina moznost ako tam dotlacit linux je pouzit staru verziu napr LM 12 pomocou mint4win…

  10. Jirka říká:

    Proč ext4, proč ne btrfs? Pak jde plně využít funkce Timeshift