WhatsApp v Linux Mintu

wh1V dnešní době jsou různé chatovací programy velmi rozšířené, což platí zejména pro mobilní platformu. Mezi takové patří bezpochyby i WhatsApp, což je populární (s více miliardou uživatelů na světě) proprietární instant messaging klient pro chytré telefony.

Není to tak dávno, co byl vydán WhatsApp Web, webový klient, který může být použit ve webovém prohlížeči synchronizovaném s mobilním zařízením. Aby nemusel být používán webový prohlížeč, byla vyvinuta jednoduchá aplikace s názvem Whatsie, která nástroj WhatsApp Web využívá a zároveň vyžaduje mít nainstalován a nakonfigurován WhatsApp Messenger ve vašem mobilním zařízení. 

Whatsie byla zatím vydána ve verzi beta, ale i tak je docela dobře a snadno použitelná. Je to jednoduchý desktopový klient pro WhatsApp, který je k dispozici jak pro pro Linux, tak i pro Windows a Mac OS X.

 

wh2wh3

 

Tento nástroj, mimo jiné, nabízí nativní oznámení na ploše, různé motivy vzhledu (kromě výchozího motivu má aktuální verze dalších 7 témat), kontrolu pravopisu a podporuje klávesové zkratky.

Dále také existují i volitelné funkce, počínaje spuštěním Whatsie po přihlášení (s možností skrytého spuštění), možnost umístit aplikaci na hlavním panelu jako indikátor nebo otevírat odkazy ve výchozím webovém prohlížeči.

Kromě toho můžete umístit ikonu aplikace do sys tray, která pak informuje uživatele o nepřečtených zprávách.

 

wh4

 

Aplikace podporuje automatické aktualizace, to však neplatí pro Linux, pokud jí instalujete přímo z .deb balíčku. Nicméně, můžete si nainstalovat Whatsie v Linux Mintu i z repozitáře, který pak poskytuje aktualizace přes nástroj Správce aktualizací.

 

Instalace Whatsie v Linux Mintu

Jak jsem již předeslal výše, existují dvě možnosti instalace. Ta první spočívá ve stažení potřebného .deb balíčku podle vaší architektury a následné instalaci nám již dobře známým „klikacím“ způsobem.

Balíčky jsou k dispozici zde:

Druhou možností je také nám již dobře známé přidání repozitáře, aktualizace databáze softwaru a instalace balíčku. Při této volbě si otevřete terminál a zadejte příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo apt-key adv --keyserver pool.sks-keyservers.net --recv-keys 1537994D
echo "deb http://dl.bintray.com/aluxian/deb stable main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/whatsie.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install whatsie

 

Po instalaci se vám ikona pro spuštění objeví v Menu > Internet > Whatsie. Po startu jen naskenujete pomocí smartphonu zobrazený QR kód a rovnou můžete chatovat.

Možná by bylo dobré, aby Whatsie zobrazovala počet nepřečtených zpráv v dockovacích aplikacích jako je Plank nebo Cairo Dock, to však dosud nebylo realizováno. Taková funkce by rovněž znamenala odstranění nutnosti používat Whatsie v sys tray.

Je mi jasné, že většina komunikace přes WhatsApp bude i nadále probíhat pomocí chytrých telefonů. Pokud však pracuji na počítači, tak než neustále sledovat mobil někde na stole, je mnohem jednodušší kliknout na vedlejší okno na ploše a „pokecávat“ tak nějak snadněji.

Vyzkoušejte, nic za to nedáte.

Domovská stránka: https://github.com/Aluxian/Whatsie.

 

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

6 reakcí na WhatsApp v Linux Mintu

  1. kamowski říká:

    cit.: „Je mi jasné, že většina komunikace přes WhatsApp bude i nadále probíhat pomocí chytrých telefonů. Pokud však pracuji na počítači, tak než neustále sledovat mobil někde na stole, je mnohem jednodušší kliknout na vedlejší okno na ploše a „pokecávat“ tak nějak snadněji.“
    áno a okrem toho sme tu aj my, ktorí nevlastníme „chytré“ telefóny, iba tie na telefonovanie ale komunikovať chceme 😀
    vďaka za článok, whatsapp sa pridá k pidginu (gtalk, fasabúk, skype, telegram, icq, xmpp) a qtoxu:D

  2. kamowski říká:

    áno, existuje plugin aj pre pidgin ale nie každý tento komunikátor používa, takže táto samostatná app je určite vítaná 🙂
    —-
    akože pidgin toho dokáže celkom dosť
    https://developer.pidgin.im/wiki/ThirdPartyPlugins
    https://developer.pidgin.im/wiki/Scripting%20and%20Plugins
    a gúgl okrem toho nájde kopu iných
    ale je to o voľbe, niekto radšej samostatné aplikácie, niekto iný komunikátor, niekto len telefón, niekto …. 🙂

  3. Joe Rossu říká:

    Dobra appka, ale preferujem Skype.

  4. skrob říká:

    Můžete mi někdo sdělit, jak probíhalo to skenování QR kodu. Nejde mi to sejmout ani androidem, ani WP, ani z monitoru, ani z ntb. Jako by to bliká, ale nenačte se.

  5. powe říká:

    vždyť ta stránka vůbec neexistuje

  6. gaga říká:

    Ja pouzivam „Meet Franz“. Okrem WA dokaze obsluhovat dalsie chaty ako FB, atd.. Za mna spokojnost.