Instalace Cinnamonu 3.0 v Linux Mintu 17.3

cin3_0Po šesti měsících vývoje byl v pondělí vydán Cinnamon 3.0, pracovní prostředí, které je vyvíjeno komunitou vývojářů Linux Mintu jako fork GNOME Shellu se správcem oken Mutter. Cílem je poskytnout uživatelům prostředí v klasickém stylu GNOME 2 s podporou a úspěšnou interakcí prvků GNOME Shellu. Cinnamon je založen na prvcích GNOME, avšak tyto prvky jsou vydávány jako periodicky synchronizovaný fork bez žádných vnějších závislostí na GNOME.

Cinnamon 3.0 bude výchozím pracovním prostředím v Linux Mintu 18 Sara, jehož vydání je naplánováno na přelom května a června.

 

cin3_1 cin3_2

 

Cinnamon 3.0 neoplývá žádnými kardinálními novinkami, přesto se v něm najdou některé zajímavosti. Mezi hlavní inovace patří:

  • Ve správci oken došlo k vylepšení položek souvisejících s mozaikovým režimem (dlaždice), vázání a seskupování oken, sledování plně otevřených oken.
  • Vylepšená podpora pro touchpady. Byla přidána možnost samostatně konfigurovat režim posouvání dvěma prsty a pohyb podél okraje touchpadu, který je nyní ve výchozím nastavení povolen.
  • Přibyl nový konfigurační nástroj s rozhraním pro osoby se zdravotním postižením a nový systém úpravy zvuku, který byl zcela přepracován do Pythonu a funguje jako modul Cinnamonu (dříve byl konfigurátor napsán v jazyce C), což výrazně usnadňuje jejich správu a údržbu. Z celkového počtu 33 položek pro nastavení zůstaly pouze tři moduly v jazyce C, pocházející z gnome control centra: konfigurace sítě, displeje a tabletu Wacom.
  • Vylepšená podpora pro GTK 3.20, Spotify 1.0.27 a Viber.

 

cin3_3

 

Byla také přidána možnost přejmenovat bateriového zařízení. Například všechny Bluetooth klávesnice se ve výchozím zobrazení objeví pod názvem „Wireless Keyboard„. Možnost přejmenování tak řeší problém s identifikací jednotlivých zařízení.

 

cin3_4

 

Cinnamon 3.0 také podporuje vazbu rutinních aplikací na kódované textové soubory a dokumenty.  Na hlavním panelu byla přidána možnost volat další kroky u již běžících aplikací (například otevření prohlížeče v režimu anonymního prohlížení nebo psaní nové zprávy v emailovém klientovi).

 

cin3_5

 

Ve výchozím nastavení je zapnuto použití animovaných efektů u dialogových oknech a menu.

 

cin3_6

 

Desklet Fotorámeček na pracovní ploše má nově možnost naskenovat fotografie z podadresářů a jako prezentaci.

 

Instalace Cinnamonu 3.0 v Linux Mintu 17.3

Pro nainstalování nové verze Cinnamonu v Linux Mintu 17.3 Rosa by mělo stačit zadat v terminálu tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

 

Pokud nedojde k aktualizaci Cinnamonu, zadejte tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-nightly
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon

 

Po zadání výše uvedených příkazů raději restartujte počítač.

Přeji vám mnoho radosti s novou verzí pracovního prostředí Cinnamon.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

27 reakcí na Instalace Cinnamonu 3.0 v Linux Mintu 17.3

  1. Jirka říká:

    Bezva, po instalaci se stal počítač nepoužitelným. Že jsem se nedržel svého pravidla, co funguje nevylepšuj…

  2. Tomas říká:

    Ještě bych s tou nightly verzí počkal. Teď jsem to nahodil a moc dobroty to nedělá. Krom nefunkční lišty, mi to vyřadilo i zvuk. Kdo ví co se ještě ukáže. Tohle je zjištění po prvních 30 min.

  3. vladacr říká:

    Zdá se, že u mě po upgradu funguje vše. Verze Cinnamonu je 3.0.1. Instaloval jsem z PPA, po jeho přidání nejprve update, pak upgrade. Nakonec ještě dist-upgrade, to ovšem odinstalovalo balík cinnamon :-). Po jeho reinstalaci je vše OK.

  4. Breta říká:

    Instaloval jsem to na novem xubuntu, funguje to ovsem jsou mirne bugy, jako treba ten , ze bez jiste upravy nelze pc vypnout pripadne restartovat kdyz jsem si zapl vypinani obazovky a uspani do pameti, tak to po me chce dvakrat heslo, jednou se spusti klasicky cinnamon a pak gnome… Je treba pockat, tad to je jen na hrani.

  5. Jirka říká:

    Jak se vrátit zpět k dřívější verzi????

    • Jirka říká:

      TAkže návod jsem nikde nenašel jak se vrátit zpět, tzn. že asi čistá instalace 🙁 To už mi přijde jak u Windows 🙁 No jsem pěkně na…. Nic, prozatím se přepínám do Windows 10, ty sice nemohu vystát, ale na druhou stranu jedou. Co se systémem, kde po upgrade sice vidím plochu, ale to je to jediný. Cokoliv pustím, vidím pouze na panelu, že se spustilo, slyším zvuky a to je vše, vidím stále jen tu jednu samou plochu.
      Osobně za sebe doporučuji neinstalovat, ať náhodou nedopadnete jako já. A těm co to jede bez problému, jste asi štastně vyvolení. Microsoft také dělá jen pro někoho 🙂

      • Satapouch říká:

        Tak to už by snad stačilo, vztekem a nadáváním se ještě nikdy nic nenapravilo. Nejprve nám zkus sdělit jakým způsobem si upgradoval – pomocí příkazu upgrade nebo přidáním repozitáře?
        Navíc by bylo vhodnější tento problém řešit na fóru a ne tady.

        • Jirka říká:

          nevztekám se, jen se snažím varovat ostatní před updatem. Na fóru bych to řešil rád, ale Czech fórum nepodporuje přihlášení přes Google, alespoň toto mi to napsalo, když jsem se chtěl přihlásit. Bohužel anglicky neumím a tak jsem si nedokázal moc poradit.
          Mimochodem jsem napsal, že Windows nemohu vystát.
          Provedl jsem pomocí příkazu upgrade, vše proběhlo korektně, a po restartu PC naběhl zdálo se, že je vše ok, ale když jsem začal spouštět aplikace, vidím stále jen jednu a tu samou plochu, na panelu vidím, že se aplikace spustila a slyším i zvuky. Odhaduji, že bude problém s ovladačema grafiky a tím směrem se orientuji

          • Satapouch říká:

            Přihlásit na fórum se dá i bez googlu. Jaký používáš ovladač GK a kolik RAMky má ten Tvůj stroj?

            • Jirka říká:

              Jojo, přihlášení jsem na fóru již realizoval vytvořením nového účtu, ten starý vytvořený nevím proč přestal fungovat. Co se týká RAM,tak mám v současné době jen 16GB. Ovladače na grafiku jsem používal od ATI (respektive AMD) v jejich nejnovějším vydání, ale po problémech jsem přešel na doporučené ovladače ATI v Linux Mint. Díky za snahu, ale vzhledem k tomu, že mé hledání a zkoušení nikam nevedlo, objednal jsem nový 500GB SSD na který provedu čistou instalaci předchozí verze systému a přetáhnu data z původního disku. Práci co jsem potřeboval udělat nutně jsem již provedl pod Windows. Ale i nadále mne zajímá co se stalo, nicméně další pokusy již budu dělat, až budu mít data v bezpečí (ty důležitá mám samozřejmě na NASu). Ale i tak díky za zájem, založím na toto téma Fórum, pokud se budeš chtít účastnit řešení co se mohlo stát, mě osobně to velmi zajímá, Linux Mintu fandím již více jak 2 roky jej úspěšně používám a získal jsem i spoustu dalších uživatelů, kteří na něj přešli.

  6. golf33 říká:

    Mě to jede v pohodě

  7. alfi51 říká:

    Je to o.k. Dal jsem upgrade a je to všechno v pořádku. Díky. 🙂

  8. Tomáš L říká:

    Já jsem tuhle zprávu objevil už v pondělí, v úterý Clem napsal, že je i možnost upgradnout 17.3, ale že to nedoporučuje. Nicméně k tomu dal návod. Zkusil jsem a nefungoval mi panel (takže rychlé pouštění aplikací, menu apod.). Zjistil jsem, že většina Cinnamonu se nainstalovala ve verzi 3.0, případně 3.0.1., ale při kontrole v Synapticu jsem zjistil, že se spouští základní balíček Cinnamon v předchzí verzi (tuším 2.8). Vynutit verzi 3.0 se mi nepodařilo, downgrade aktualizovaných částí na 2.8 také ne.
    Tak jsem si řekl, že zkusím nové Ubuntu. No, Unity vydrželo 3 minuty, Nový Cinnamon ze začátku nevypadal v Ubuntu nic moc, po nastavení a změně vzhledu už to celkem jde. Co mi zbývá vyřešit je zapínání NumLocku (nezobrazí se menu jako v Mintu) a to, že můj oblíbený applet nevypne pc. To je ale podle reakcí problém nového Ubuntu.
    Aniž bych chtěl hanět systém, který teď zkouším, musím opět uznat, že Mint je opravdu vyladěné distro a už se těším až přibližně za měsíc vyjde nová verze.
    Jinak podle zpráv ze zehraničních stránek nedoporučuji uživatelům provádět upgrade na Cinnamon 3.0 v Mintu 17.x. Cinnamon 3.0 je určen pro Ubuntu 16.04 a tedy Mint 18. Pokud si upgradujete Cinnamon v Mintu 17.x, tak si můžete způsobit problémy se systémem. Vše děláte jen na vlastní nebezpečí!!!
    Takže veškeré nadávání pak musí jít jen směrem k Vám. Vy jste dělali něco, co není pro Váš systém doporučeno.

    • Jirka říká:

      No vidíš, to vysvětluje mé problémy 🙂
      Není určen pro Linux Mint 17.x škoda, že to čtu až teď 🙂 No co se dá dělat… sám jsem si to zavinil, sám si musím pomoci 🙂

  9. Divinek říká:

    Ahoj

    Nazev toho clanku je zavadejici. Podle zahranicnich zdroju je Connamon 3.0 urcen pru Ubuntu 16.04 ale ne pro LM 17. No seknout se muze kazdy, ale nazev by se mel opravit a na tuto skutecnost vyrazne upozornit 🙂

    • Satapouch říká:

      Prosím, než něco podobného napíšeš, zjisti si podrobnosti a nevypouštěj na veřejnost poplašné zprávy. Cinnamon je PRACOVNǏ prostředí, tudíž je určen pro kteroukoliv distribuci. V tomto případě se návod týká LM 17.3 Rosa. Pokud si to někdo instaluje do jiné verze…. je mi líto.
      Nic nebudu opravovat, neboť to žádná chyba není. A upozornění na možné problémy při instalaci podle zde uvedených návodů je uvedeno v Zásadách ochrany osobních údajů. Že to nikdo nečte není až tak náš problém.

      • Divinek říká:

        Ahoj,

        Neurazej se, nebylo to nic proti Tobe a uz vubec zadna vycitka… Ver mi, ze jsem toho prostudoval dost (namatkou: http://www.omv.ubuntu.co.uk nebo http://www.softmedia.com a dalsi), abych toto varovani mohl napsat. Neni to sice zadny argument ale jsem asi o dost starsi nez Ty a uz dobre vim, ze jesitnost se vetsinou vrati v te nejmene ocekavane forme. A jeste na vysvetlenou – nejsem rozhodne zadny znalec Linuxu, pracuji s nim jen cca 3 roky. Tebe jako autora i experta si vazim.
        p.s.: tesim se na dalsi clanek

        • Satapouch říká:

          Nemám důvod se urážet a ani žádnou ješitnost za tím nehledej. Jsem už dost starý na to, abych se nad to povznesl.
          Jinak v Tebou uvedených odkazech se nikde nemohu dočíst, že Cinnamon 3.0 je určen výhradně pro Ubuntu. Asi tomu bude trochu jinak, že?

          • Divinek říká:

            Ahoj
            Dnes jeste jednou (a naposled)
            Ano, mas pravdu, uznavam chybu. Skutecne v zahranicnich pramenech neni nikde uvedeno, ze Cinnamon 3.0 „je urcen“ pro Ubunntu… Je tam ale uvedeno a nekde i nekolikrat zdurazneno, ze toto pacovni prostredi „BYLO VYVINUTO“ pro Mint 18 a Ubuntu 16.04 – coz povazuji za velmi silny argument (a praxe to potvrzuje). Navic v nekterych pramenech je vyslovene uvedeno, ze upgrade na Cinnamon 3.0 se NEDOPORUCUJE v pripade Mintu 17.x. Ucit hledat na webu Te asi nemusim (bez urazky). A kdo chce, ten si to najde.

            p.s.:
            1. Ja jsem to nenainstaloval, tak by se mne to nemelo dotykat – takze, co do toho vubec „rypu“, ze ano…
            2. ale…, svalit cely problem na neco, co je napsano malymi pismeny nekde na spodku smlouvy (ber to prosim obrazne), to se mi nezda „fer“.
            3. prestoze opakovane a s dost cetnou frekvenci provadim „cistou“ reinstalaci LM, Ubuntu, Kubuntu atd. – Linux uz neopustim (a to je mi uz 62+ a cely svuj pc-zivot jsem stravil jako informatik s wokny…)
            4. drzim palce

      • Divinek říká:

        Promin za chybu : ten prvni link ma byt spravne: http://www.omgubuntu.co.uk

  10. Igor Petrulak říká:

    všetko funguje, bez problémov

  11. Jaroslav Vokolek říká:

    U mě funguje na dvou stolních PC v pohodě… bez dist-upgrade a instalace z ppa. Mint 17.3
    je fakt že novinky jsou celkem neviditelné.. takže se asi nevyplatí…

  12. Michal říká:

    Na testování si buď udělám klon přes Clonezillu nebo mám druhý testovací oddíl pro testování novinek. Downgrade z PPA je možný s možnými riziky. Pokud máte výchozí launcher Cinnamon asi bude třeba nahrát třeba XFCE a zněj provést downgrade. Dohrajte si ppa-purge pak zadejte sudo ppa-purge ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-nightly pokud se nepletu musel jsem odstranit ještě něaké konfliktní aplikace a pak nainstaloval původní verzi Cinnamonu.

    • Michal říká:

      Jinak jsem teď doinstaloval na Xubuntu 16.04 a funguje jak bylo zmíněno, akorát si musí člověk nastavit zkratku pro vypnutí třeba:
      dbus-send –system –print-reply –dest=“org.freedesktop.login1″ /org/freedesktop/login1 org.freedesktop.login1.Manager.PowerOff boolean:false

  13. Jan Tříska říká:

    Mě to fungovalo a dnes po aktualizaci cinnamonu se už nemůžu přihlásit.