Vybíráme si počítač – II. díl

vsp1V dnešním komplikovaném a nestabilním světě má člověk spousty dojmů a pojmů, mezi kterými je orientace někdy nad síly běžného občana. Tak se stane, že si splete aplikaci s abdikací, evakuaci s ejakulací, veterána s vegetariánem a Vivaldiho s Fitipaldim – no a výše uvedené pojmy s dojmy. Když se dá dohromady lež s nenávistí, tak se zase dostane k pravdě a lásce – a tak tu máme vznik nového lidského druhu: pravdoláskaře. Zdali byla tato událost pro společnost přínosem, o tom by akademici a politologové rádi a se zápalem diskutovali, ale protože ze slov (nebo i něčeho jiného) bič neupleteš, vývoj se dopředu neposouvá. Rovněž tak se člověk nestane lepším, když si koupí nejnovější model počítače. Nicméně za určitých okolností se časem do této situace dostane; pak je dobře se o tom něco v předstihu dozvědět.

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

V předcházejícím povídání o výběru počítače jsme nastínili více méně hrubý přehled a rozdělení podle kategorií. Samozřejmě, že se na všechny dostupné finesy záměrně nedostalo, protože to by článek nafouklo jak Zeppelin.

Mezi těmito kategoriemi nejsou jasné hranice, ale ani skokové rozdíly ve výkonu. Nabídka komponent je tak široká, že si zájemce o nový počítač může velice jemně nastavovat jednotlivé parametry tak, aby vyhověly přesně jeho potřebám. Ve výsledku se mohou dva počítače za podobnou cenu od sebe lišit výslednými parametry, podle toho, čemu dává uživatel přednost.

vsp2_1Dobře vybrané komponenty vám však mohou později prodloužit životnost stroje, v průběhu let v něm vyměníte třeba grafickou kartu, procesor, doplníte operační paměť, přidáte/vyměníte disk. To vše podle vašich potřeb a finančních možností. Tato možnost snadno měnit komponenty je velká výhoda počítače oproti různým minikonstrukcím, tabletu nebo mobilu.

Pokud se chystáte pořídit si nový počítač, zkusme se stručně podívat na jednotlivé druhy komponent a udělat si krátký přehled o tom, jak jsou jednotlivé kategorie rozděleny, a co od nich můžete očekávat.

 

vsp2_2Zdroj a počítačová skříň

Při výběru počítačové skříně je stále větší důraz kladen na design, ale důležitá je především funkčnost. Dostatek místa pro komponenty a třeba i průduchů pro větráčky, nicméně i výkon zdroje není bez zajímavosti, aby „uživil“ všechny vnitřní „spotřebiče“ energie a tím nebrzdil jejich využití.

Tím hlavním a základním komponentem by měla být, jak už název napovídá – základní deska. Ta určuje, jaké komponenty a jaké zařízení k ní budete připojovat. Její výběr závisí na procesoru, který jste se rozhodli využít. Důležité jsou i další parametry, jako je podpora moderních pamětí a dalších rozhraní jako je třeba USB (aktuálně ve verzi 3/3.1) nebo PCI Express.

vsp2_3Lepší základní desky jsou vybaveny chladiči na klíčových komponentech a dostatečným množstvím vnitřních i vnějších rozhraní a konektorů. Kvalita komponentů se většinou pozná podle ceny. Ty kvalitnější pak umožní více možností přetaktování a dalších legrácek. Každá sranda však něco stojí a tak pro efektivní využití všech možností základní desky je potřebný, jak výše uvedeno, dobrý zdroj s vysokou účinností. Výběr zdroje se nevyplatí podcenit, protože vám může sloužit po celou dobu životnosti počítače.

Výběr základní desky, zdroje a počítačové skříně by měl být ve vzájemném souladu, aby jednotlivé komponenty k sobě „pasovaly“ a i při montáži dalších komponentů byl dobrý přístup. Na základní desku se totiž připojují další díly a tím hlavním je řídící jednotka počítače, kterou je procesor.

 

Procesor

vsp2_4U procesoru je důležitá frekvence, počet jader a také velikost odkládací, tzv. cache paměti. Neméně zajímavá je i energetická náročnost procesoru. Z toho důvodu už nemá prioritu frekvence, ale spíše počet jader, protože tím tolik neroste spotřeba elektrické energie a ani množství odpadního tepla.

vsp2_5Dominantní firmou na trhu procesorů je Intel a o něco levnější AMD, která je ovšem energeticky platformou poněkud náročnější.

Zájemce o podrobnější dělení a jednotlivé řady procesorů si tyto informace musí najít, protože se jedná o kardinální rozhodnutí. Pro jednoduchou kancelářskou činnost se pak dá vystačit s procesorem s menším výkonem, kde nižší frekvence a menší cache paměť je vyvážená nižší pořizovací cenou.

Hlavní řady procesorů:

  • Intel Celeron a Pentium
  • Intel Core
  • AMD A
  • AMD Sempron

… a jejich vylepšení pro efektivnější práci – pod kódovým označením jako Broadwell, Haswell, Skylike, Liano, Richland, Trinity, Vishera.

vsp2_7vsp2_8Další pilíř počítače je paměť. Její výběr a velikost výrazně ovlivňuje chod počítače. Množství na trhu dostupných (nebo už i nedostupných) pamětí se od sebe odlišuje označením generace, tedy DDR2 až DDR 4 a potom její kapacita. Ta se v současnosti přesouvá stále nahoru, nicméně 4 – 8 GB se už stává standardem. U starších počítačů ovšem i 2 GB představuje roh hojnosti.

 

Grafické karty

vsp2_9Samostatnou kapitolu pak tvoří grafické karty. U nového počítače se už nebudeme  spoléhat na integrovanou grafickou kartu, ta ovšem v kancelářském a jednoduchém domácím prostředí svoji úlohu plní bez výhrad.

vsp2_92Hlavní výrobci Ati a NVIDIA se předhánějí v tom, co všechno jejich grafická karta dokáže a tak vybrat si ze sortimentu, který trh nabízí, je vskutku na hranici magie. Nicméně i ceny grafických karet tomu odpovídají a tak se můžeme setkat i s produktem, který je cenou srovnatelný s cenou jednoduchého počítače.

Tak se postupně seznamujeme s jednotlivými díly budoucího počítače, a do rozpočtu výdajů přibývají další koruny nebo Eura. Jenže stále ještě není a nebude výdajovým položkám konec a tak ve snaze se trochu nadýchnout, necháme si ty další komponenty napříště, mezitím se už pokusíme „náš nový model PC“ zkompletovat. Nicméně ani po dokoupení potřebných kabelů, prodlužovaček a instalačního materiálu bude ještě chvíli trvat, než zařveme to konečné „Victory !“ K tomu, aby nám nakonec všechno fungovalo, je toho ale potřeba víc.

I když se nám podaří počítač zapnout a kontrolky se rozsvítí, dostaneme se nejdál jen do BIOSu nebo něčeho novějšího. Pro ty, co už s Linuxem, nebo i s něčím jiným umí, nastává to očekávané dobrodružství:

Instalace – a to z DVD nebo USB klíče. Ti, co to dělali snad stokrát, to není nic nového. Pro začínající je tu naše Wiki, kde je modelový postup popsán, a podle něj celou akci provedeme.

Jenže to už je jiná pohádka!

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

5 reakcí na Vybíráme si počítač – II. díl

  1. Divinek říká:

    Old Bobby, ahoj

    Píšeš skutečně skvěle. Po odborné stránce je to bez diskuse – prostě většinou není moc co dodat. To ovšem neplatí u těch úvodů. Úvodní komentáře jsou bezkonkurenční… a asi by patřily i na jiná místa než je „časopis“ úzce zaměřený na Linux. Vždy si to rád přečtu,… a to i v případě, kdy o úzce specializované odborné téma namám až takový zájem. Držím palce a děkuji.

    • Old Bobby říká:

      Milý příteli,

      vřelý dík za pochvalu; jsem si vědom toho, že „kazím“ odbornému webu jeho „odborné zaměření“. Je pravdou, že jsem celoživotně „odborný typ“ člověka, ale problém je v tom, že jsem už od raného mládí hodně četl, a to širokou škálu žánrů i autorů. Nemohl jsem si nevšimnout, že právě ti nejlepší odborníci dovedli každou odbornou věc, hádanku, složitost problému – uvést a oživit krátkým povídáním třeba z řecké mytologie. Současná řecká mytologie je ale bohužel úzce propletená s evropským finančně-politickým folklórem, a abych nezůstal stranou, tak i já proplétám „taneční folklór s technickou atletikou“.
      Je to tak, že i ten nejlepší guláš z prvotřídního masa nebude bez správného koření nikomu chutnat, a skončí v psí misce. Tak proto to koření, než nám ho zakážou…
      Protože jsem dost starý člověk, tak stejně jako děti nebo blázni, mohu říkat a psát pravdu. Už to stejně dlouho nebude trvat. A až přijde na lámání chleba, tak budou mnozí vděčni za každé moje slovo, se kterým jsem „ředil“ svoji odbornost.
      Nicméně náš web stojí na odbornících, kteří jsou ve svých vědomostech dále než já, a i díky této týmové práci jsme mezi všemi Linuxy „na bedně“. K té týmové práci patří i naši čtenáři, kteří se zapojují – proto ještě jednou děkuji !

      • Paxan říká:

        Vždy vítám snahu podělit se odborníka s neodbornou populací. Ale zde narážím na problém třeba u procesoru. Počet jader je jako čárky u adidas. Osobně stále narážím na to, že 4 jádro s nízkým výkonem na jádro často je peklo narozdíl od „rychlého“ 2 jádra, ne nadarmo se stále řeší u procesorů výkon na jádro, u stoláků to není tak znatelné, protože i AMD dosahují vysokých taktů ač za cenu vyšší spotřeby=hlučnosti. Ale u notebooku jsem nedávno zažil kdy 4 jádro AMD se hýbalo podstatně hůře než 2 jádro Intel. Ano byly to Windows vs Windows, ale pochybuji že Linux dokáže rozdělit 1 vlákno na 2 jádra, neboli jsou stále kódy které vždy budou „jednovláknové“ :-). Ale zde záleží i hodně co člověk dělá. Ale pro obyč. lidi je lepší výkonný 2 jádro (iděálně s HT) nebo velmi solidní 4 jádro než 6+ jader na nízké taktu… A moderní procáky nemají problémy s dobrým škálovním spotřeby.

        U základní desky bych zmínil detail, nešetřit a hlavně u AMD kupovat vždy to nejnovější, nedávno se o tom přesvědčil strejda při upgradu, kdy dal k novému CPU následně i novou desku a najednou výkon +15-20%. Ale samozřejmě u AMD cena 2K stačí bohatě a u Intelu do 2,5K, pak už mě přijde že má jenom zbytečné funkce.

        U grafických karet bych zmínil, že vždy je lepší dát důraz na vyšší frekvenci a propustnost pamětí proti kapacita, tak výkon nepřidá… A pak samozřejmě technologie vs. hrubý výkon.

        A zdroje, no vyhnout se eurocase a podobným, jako dobrý základ beru seasonic, ale určitě se najdou ekvivalenty stejně kvalitní. Vyšší pak enermax, více zkušenosti nemám. Nic jiného jsme nikdy nedoporučoval.

        PS: Sám nyní zkouším nainstalovat Linux na nové SSD, tak uvidíme. Vždy dříve, když jsem zkoušel Linux mě nakonec zklamal z pohledu her, programů, ovladačů,… a i vůbec někdy špatná vzájemná kompatibility mezi distribucemi u programů, ovladačů,… Osobně si myslím, že roztříštěnost Linuxu hlavně ubližuje než zvýhodnuje, být max. 5 verzí, tak by se i lidi méně báli, protože by třeba věděli do čeho jít a ne že 10 stránek, 30 rad… 😀

  2. Peter říká:

    ja by som skôr uvítal recenzie na nový hardvér predávaný v našich eshopoch, či si dobre rozumie s Mintom, akému hardvéru sa treba oblúkom vyhnúť a podobne.

    • Satapouch říká:

      Rádi bychom podobné recenze dělali, avšak na to, abychom podobný hardware pořizovali nám jaksi chybí kapitál. Navíc jsme příliš malý web na to, aby si nás případně všiml nějaký výrobce. Takže je nám moc líto, ale recenze můžeme napsat jen na to, co si tu a tam někdo z nás pořídí na svůj počítač.