Linux – proč je lepší?

tuxyCílem dnešního článku není vyvolat nějaký flame, nýbrž pouhé shrnutí výhod operačního systému Linux oproti ostatním. Ve světě informačních technologií již od samého počátku probíhá neustálý souboj mezi operačními systémy Linux a Windows. Samozřejmě, že každá strana má své spolehlivé zastánce, kteří budou vždy vyvyšovat ten svůj systém nad tím druhým. Avšak dojde-li na objektivní argumentaci, tak se najednou seznam výhod toho či onoho systému nad druhým tak nějak smrskne na soubor osobních preferencí. Nechci být tím, kdo se v tomto článku bude právě těmito osobními preferencemi snažit vyzdvihovat právě Linux, jen se pokusím co možná nejobjektivněji zdůvodnit, proč je to v současnosti nejlepší operační systém.

Kromě toho, že je Linux zdravější operační systém, má i některé funkce, na které, ať se Windows bude snažit sebevíc, nemůže nikdy dosáhnout. Jednou z nich je snadnost použití nebo jinými slovy široké uživatelské rozhraní. Linux je možná jedním z nejjednodušších, ne-li vůbec nejjednodušší desktopový operační systém všech dob. Má jednoduchou navigaci, komfortní funkce, je neustále aktuální a hlavně je flexibilní. Seznam by mohl pokračovat dál a dál, ale to hlavní co nabízí, je možnost osobního přizpůsobení, takže pokud se vám nelíbí např. rozložení pracovní plochy, motiv pracovního prostředí, téma ikon, písmo atd., můžete si je poměrně snadno změnit tak, aby vše vyhovovalo přesně vašim potřebám.

Dalším významnou stránkou použití ​​operačního systému Linux jsou jeho serverové funkce. Servery spojené s operačními systémy Linux jsou rychlé, bezpečné, vysoce konfigurovatelné a škálovatelné. To jsou vlastnosti, které odlišuji Linux a Windows, pokud jde o jejich nasazení na serverech. Linux je skvělá volba zejména pro vývojáře, a proto je široce používán jako operační systém na webových serverech.

I z hlediska prevence narušení bezpečnosti je Linux vždy lepší volbou než jiné operační systémy. I když samozřejmě není bez chyb, když je ale v Linuxu chyba nebo nějaké ohrožení detekováno, rychle jsou zahájeny kroky pro opravu a vytvořeny záplaty. Naproti tomu jsou ostatní operační systémy vyvinuty s mnoha bezpečnostními dírami a trvá u nich příliš dlouho, než jsou vydány aktualizace pro opravu. To však není problém Linuxu. Je také náchylný k útokům, ale rozhodujícím faktorem mezi ním a ostatními operačními systémy je, že linuxová komunita vždy poměrně rychle opraví nalezené problémy.

Již jsme zmínil výše, ale znovu připomenu extrémní stupeň flexibility, který Linux nabízí svým uživatelům. Na rozdíl od systému Windows, kde je jen jeden způsob, jak provést či dokončit daný úkol, Linux jich nabízí několik. Rozšiřuje tak flexibilitu operačního systému až do říše téměř neomezených technologických možností a schopností.

Další oblastí, ve které Linux daleko předčí jiné operační systémy je jeho podpora komunitou. Windows má Microsoft MCSE a pak nepřeberné množství stránek softwaru třetích stran, které jen využívají problémů, kterými je operační systém Microsoft Windows sužován. Ale Linux byl vždy vyvíjen a spravován komunitou. Existují různé emailové skupiny, fóra jednotlivých dister a celá řada webových stránek, určených pro pomoc uživatelům Linuxu a to pro uživatele všech věkových kategorií a technologických schopností. Toto vše je tak daleko přístupnější a srozumitelnější, než u Microsoftu.

 

Linux pastel Mix Va 1920X1200 By Sakasa

 

Linux však není dokonalý operační systém. Naštěstí, programátoři a vývojáři softwaru v Linuxu přišli s účinnými a trvalými řešeními, která pomáhají udržovat Linux jako nejlepší operační systém. Oblast, ve které se Linux výrazně zlepšil a přispěl tak k obecné míře úspěchu je, že jeho software dokáže pracovat i ve spojení s jinými zařízeními. Mnozí lidé zažili v minulosti problémy s bezdrátovými tiskárnami, tablety, telefony atd., které byly vyrobeny z různými společnostmi. Nyní již však tyto produkty a zařízení fungují dobře a Linux je tak schopen upevňovat své místo jako jeden z nejlepších operačních systémů na současném trhu. Tuto schopnost může využívat bez ohledu na výrobce, a co je v současnosti velmi důležité, má i žádoucí výkon.

Je ještě něco, co byste připomněli? Jaké ještě má Linux podle vás výhody a nevýhody? Podělte se s ostatními v komentářích. Prosím jen, žádný flame.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

13 reakcí na Linux – proč je lepší?

  1. Pačula říká:

    Chtěla bych do budoucna napsat také takové shrnutí a názor na Linux ve světě desktopů ..snad cas dovolí ..
    Každopádně za mě je Linux volba číslo jedna, a lidé co mají Windows za lepší me přijde jako absurdní ale nechme je v tom.:-)

  2. Hovoří CML říká:

    Chtěl jsem sem dát „své“ desatero, ale asi bylo moc kontroverzní. Tak za mě v krátkosti: Linux je především neotravný systém. A to je pro BFU velká výhoda. Hotovo, tečka, vyřízeno. 🙂

  3. Ukomir říká:

    Takéto články keď vidím…Čo je lepšie.Taký OS,hentaký webový prehliadač,to čo používam ja je najlepšie…Je to ako aj náboženstvo pre ktoré sa ludia bijú madzi sebou.Pritom je to iba maličkosť,hračka,prkotina.Linux je hlavne o slobode,opensource o komunite ludí,ktorích to baví a Win je komerčný produkt,za ktorý si ludia(zvatša) zaplatia a porovnávať ich je irelevantné.Každý má svoje priority a potreby.To je ako porovnávať napr. dodávku s kombíkom.

    • Satapouch říká:

      Nepochopil, škoda.

    • Hovoří CML říká:

      No, uznávám, že na tvých slovech je dost pravdy.
      Takto:
      Většina uživatelů na světě asi bude BFU. Špičkoví programátoři z velké části budou dělat pro Microsoft nebo Apple – protože je to za peníze a proto na Linux (jako vytížení zaměstnanci) asi nebudou mít čas.
      Řekl bych, že současná úroveň Linuxu je pro BFU více friendly, než placené OS (jen můj názor).
      Fakt ovšem je, že drtivá většina BFU ani netuší, že nějaký Linux existuje!
      Pro samotný Linux je to asi dobře, neboť je na okraji zájmu hackerů. 🙂

  4. Ukomir říká:

    A ešte som zabudol dodať,že to nerobí dobre linuxu(výroky typu“LInux je lepší ako Win“).Ludia ktorí potom chcú vyskúšať linux,čakajú od neho zázraky.

  5. Samone říká:

    Hm… Nemyslím si, že bych po 25 letech u počítačů byl zrovna BFU, ovšem zatím jsem si nebyl schopen na Mintu nastavit ani rozlišení monitoru, ani pokročilejší vlastnosti myši… :-\ Nechci tím Linux rozhodně hanit, ale bez rad z diskusních fór se neobejde často i pokročilý uživatel, natožpak zmiňovaný BFU. Windows po sedmičkové verzi se mi vyloženě nelíbí. Proto zkouším Mint, přestože mám zakoupeny Win 10 Pro 64 bit. Nadšený ovšem nejsem ani z jednoho z obou systémů…

    • redhawk říká:

      No nastavenie mysi i monitoru je v menu -> Control Center v casti hardware.
      Displays (Monitor) sa krasne da vsetko nastavit ) a mys je tam tiez, dokonca mi funguje na Acer ES11 advanced mode touchpadu.

  6. Alfonz říká:

    Zial, som jeden z tych, ktori musia mat nainstalovane oba operacne systemi. Kedze niesom moc velky fanusik dualneho bootovania, musim mat aj dva notebooky. ;(
    Linux: Skvela volba pre testovanie Client/Server aplikacii. Nieje nic lepsie, nech si vravi kto chce, co chce.
    Win: Nutnost pouzivat koli pracovnemu SW, ktory pre Linux nieje tak dobre vyadeny.

  7. Krab říká:

    Jsem běžný uživatel a Linux jsem si vybral hlavně kvůli zvědavosti, bezpečnosti, rychlosti a variabilitě pracovního prostředí. Linux používám cca 8 let. Přítelkyně používá WIN 7, který se mi nelíbí. Ovšem má rychlejší bootování (oproti třem různým PC různých značek na kterých je instalován Mint) a musím říci, že i ve Win si může uživatel nastavit písmo a jsou zde i různé motivy chování prostředí, vzhledu ikon a podobně. Nemyslím si že Windows zaostává, ani si nemyslím, že by Linux nebyl, tedy pro mne, lepším a uživatelsky přívětivějším. A proč? Protože v jednoduchosti a ceně operačního systému je síla.

  8. Bugy říká:

    Jedním velkým problémem linuxu je právě jeho roztříštěnost do nespočtu distribucí. Já s linuxem začínal tak před 10 lety. Možná i dříve. Dodnes jej doporučuji jako alternativu všem. Doporučuji Ubuntu a Mint. Je zvláštní, že mnoho lidí při hledání Mintu najde tyto stránky. Jejich reakce pak je po vzhlédnutí několika screenu „co to je za hnus“. Musím je navést na jiné zdroje. Protože by Mint díky tomuto webu mnoho lidi ani nezkusilo.
    Ale pravdou je, že midi už jsou i znechucení neustálým srovnáváním. Mnohdy to působí spíše jako zoufalé volání linuxáku po pozornosti.
    Bez linuxu ani rána, ale díky práci musím taky neustále držet i win 🙁

    • Satapouch říká:

      Ona „roztříštěnost“ je naopak podle mě výhodou. Jen nerozumím tomu, když se ti tento web tak hnusí, tak proč sem chodíš a nezůstáváš na těch jiných zdrojích milý Franto.

    • Ukomir říká:

      Roztriešťenosť nie je problém linuxu.Je to jeho (pozitívna) vlastnosť.Linux je otvorený systém a na jeho základoch si môže hocikto vytvoriť svoju vlastnú distribúciu,čo sa aj deje.Linux nieje (oficialne) určený na bežné používanie,ale je vyvíjaná komunitou ludí,ktorí to robia pretože ich to baví a zadarmo(povatšine).A to je hlavná sila,idea,alebo už čo Linuxu.A na to by nemali zabúdať linuxáci.Presadzovať linux pre bežných používatelov..,pri distribúcii Ubuntu to beriem,kde do toho(neviem meno) vráža peniaze,ale vnucovať linux niekomu kto ani nevie poriadne zapnúť PC,taký ludia nabúravajú tú hlavnú ideu,otvorenosť,slobodu a pod. Lunuxu.