Tahová strategie FreeCol

fc1Již delší dobu jsme zanedbávali na mintím webu hráče v našich řadách, proto se to pokusíme v dnešním článku malinko napravit. Představíme si hru FreeCol, což je tahová strategie, založená na staré hře Colonization a podobná hře Civilization. Cílem hry je vytvoření nového nezávislého národa.

 

FreeCol

Tým vývojářů FreeCol si klade za svůj hlavní cíl vytvoření open source verze hry Colonization (šířenou pod licencí GPL). Tudíž se snaží, aby to byl její přesný klon. Vizuální část byla aktualizována na novější normy, avšak zůstává čistá, jednoduchá a funkční. Byly přidány některé nové funkce, ale hratelnost a pravidla jsou přesně stejná jako v původní hře.

Příkladem moderních prvků je např. izometrická mapa a podpora režimu multiplayer. Hra je vyvíjena postupně a vyústí ve FreeCol 1.0.0, což bude téměř přesný klon Colonization. Její inkrementální vývoj v podstatě znamená, že budou přidávány funkce jedna po druhé. To umožňuje mít po celou dobu funkční program, a také přerušovanou práci na vývoji hry. Jakmile bude FreeCol 1.0.0 dokončen, začnou práce na FreeCol 2.0.0. Ten už půjde nad rámec původní hry Colonization a bude mít mnoho nových funkcí.

Původní hra Colonization byla vydána v roce 1994 společností MicroProse. Colonization je hodně ovlivněna hrou Civilization, která je obecně považována za jednu z nejlepších tahových strategií pro PC v historii. Zde bylo hlavním cílem vybudovat národ, procházející testem času, a který by prováděl následující: dobýval svět nebo byl prvním, který zkonstruuje kosmickou loď. V Colonization je to trochu jiné. Hra začíná v roce 1492 a cílem je kolonizovat Ameriku. Hru začínáte s jedním plavidlem a dvěma kolonisty. Stejně jako v Civilization musíte vybudovat silný národ, ale naštěstí už v rané fázi hry lze posílat lodě zpět do Evropy za účelem prodeje zboží, které jste vyprodukovali nebo si přivézt další kolonisty. Dostat kolonisty do nového světa je velmi důležitým aspektem hry. Turnus jedné hry trvá jeden rok a později i jednu sezónu a výsledkem toho je, že vaše kolonie neroste tak rychle, jako v Civilization. Můžete si zaplatit kolonisty, aby se přistěhovali do nového světa nebo se můžete pochlubit náboženskou svobodou svého lidu. V takovém případě budou přepraveni na vašich plavidlech zadarmo. Dalším důležitým aspektem hry je obchod, který je zdrojem veškerých vašich příjmů (s výjimkou zlata od Inků a Aztéků).

 

fc2

 

V zemi plné vzácných zdrojů je důležité vytvořit si kolonie na správném místě a umístit své řemeslníky tam, kam patří. Nestačí mít jen svůj příjem, ale také musíte být schopen žít na daném území, protože již nemůže počítat s podporou z Evropy. Dále se musíte rozhodnout, zda chcete nebo nechcete žít s původními obyvateli v míru. Můžete naučit své kolonisty nové dovednosti tak, aby nenakupovali a neprodávali zboží nikde jinde.

 

fc3

 

Na druhé straně může být kolonie napadena a cenné zboží může být prodáno v Evropě. Cílem hry Colonization je deklarovat svou nezávislost a odrazit útoky nepřátel. Před vyhlášením nezávislosti potřebujete, aby většina lidí stála za vámi. To můžete provést tak, že podporujete svobodu projevu a máte silný vládní systém.

 

fc4

 

 

Instalace v Linux Mintu

Není zase až tak jednoduchá. Musíte mít v systému nainstalovaný Java Virtual Machine verze 1.8 a vyšší. Minimální rozlišení obrazovky musí být 1024×768 px. Dále si musíte stáhnout instalátor freecol-0.11.6-installer.jar a ten spustit zadáním příkazu (v daném adresáři) v terminálu:

Příkaz terminálu:
java -jar freecol-0.11.6-installer.jar

 

Uživatelský manuál ve formátu PDF najdete na http://www.freecol.org/docs/FreeCol.pdf. Je ale bohužel v angličtině.

Domovskou stránku projektu pak na http://www.freecol.org/.

Přeji příjemně strávené následující dlouhé podzimní večery. 🙂

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.