Fonty Python – správa, prohlížení a vyhledávání písma

fp1Na našem webu jsme si už jeden program pro správu fontů již představili. Je-li však něco jen v jednom exempláři, těžko se to srovnává s něčím jiným. Proto si dnes představíme další zajímavou aplikaci, určenou nejen pro správu písem s názvem Fonty Python.

Fonty Python je program, založený na Python/GTK (PyGTK)/wxWidgets (wxPython), s pohodlným GUI pro vyhledávání, prohlížení a organizování fontů.

Fonty Python dokáže uspokojit typické potřeby a požadavky vývojářů, HTML kodérů a dalších odborníků, kteří pro svou práci využívají poměrně rozsáhlé databáze fontů (někdy až s několika tisíci fontů), a pomáhá tak s výběrem vhodného písma. Fonty bývají obvykle umístěny v adresáři /usr/share/fonts (v systému) a v domovském adresáři v ~/.fonts, včetně dalších podadresářů.

Aplikace poskytuje uživatelům jednoduché rozhraní pro zobrazení a třídění dostupných fontů, které pak používá jako „Pogy“ (libovolné sbírky, skupiny, projekty, témata atd.), za běhu povoluje nebo zakazuje písma třetích stran (z nestandardních adresářů nebo externích médií) a vytváří na ně odkazy v domovském adresáři (~/.fonts). Podporované jsou formáty písma TTF, OTF, TTC a Type1.

 

fp2

 

fp3

 

fp4

 

Použitím nástroje Fonty Python lze diagnostikovat písma ve vybraném adresáři, skrytém adresáři (jako například ve ~/.fonts) s možností zahrnutí podadresářů a po seřazení podle „Pogů“ lze seznam písem uložit jako archiv ZIP.

 

Instalace nejnovější verze Fonty Python v Linux Mintu 13/17/17.1/17.2

Je poměrně jednoduché, neboť se aplikace nachází ve standardních repozitářích. Stačí tedy v terminálu zadat:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install fontypython

 

Pro odpůrce příkazové řádky – stačí otevřít Správce softwaru nebo Synaptic, do vyhledávacího pole zadat název aplikace a pak už jen „klikací metodou“ nainstalovat.

Ikonu pro spuštění aplikace poté najdete v Menu > Grafika > Fonty Python Font Manager.

Fonty Python je zajímavou alternativou k programu TypeCatcher, byť postavenou na trochu jiném principu. Pro běžného uživatele je asi jeho instalace zbytečná, ale ti, kteří s fonty jakkoliv kouzlí mu na chuť asi přijdou. Program je jen v angličtině, což ale „čáryfukům s písmem“ určitě vadit nebude.

Domovskou stránku projektu najdete na http://savannah.nongnu.org/projects/fontypython.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.