Výuka hudby v Linux Mintu

sol1Linux tzn. i Linux Mint nabízí skvělé vzdělávací programy a mnoho vynikajících nástrojů na pomoc studentům všech škol a věkových kategorií jak na naučení, tak na procvičování široké palety témat, často interaktivně. Dnes se proto zaměříme na výuku hudby v Linux Mintu.

Výuka hudby je skvělá zábava. Vyškolení vašich uší pro identifikaci tónů a akordů, či hra na nějaký nástroj nebo pěstování vlastního hlasu vyžaduje hodně praxe a může být pro někoho velmi obtížné. Hudební teorie je rozsáhlá. Je třeba si hodně věcí zapamatovat a přeměnit vše na „dovednosti“, což vyžaduje hodně času a trpělivosti. Linux Mint pro tuto příležitost nabízí výjimečný software, který vám pomůže ve vaší hudební kariéře. Samozřejmě se z vás nestane okamžitě profesionální hudebník, ale může vám to usnadnit proces učení, stát se skvělým pomocníkem a záchytným bodem.

 

GNU Solfege

Solfege je populární metoda hudebního vzdělávání, která se používá na všech úrovních hudební výchovy po celém světě. Mnoho populárních metod (jako je metoda Kodály) používá Solfege jako svůj základ. GNU Solfege je skvělý program zaměřený více na procvičování než na výuku. Při jeho používání se předpokládá, že student již získal základy a potřebuje získat praxi v tom, co se dosud naučil.

Jeho vývojáři na webových stránkách uvádějí:

„Když budete studovat hudbu na vysoké škole, hudební konzervatoři, obvykle musíte mít trénované uši. Některá cvičení, stejně jako zaměření zpěvu můžete provádět sami. Často však musí být přítomni nejméně dva lidé, jeden klade otázky, druhý odpovídá. […] GNU Solfege se snaží, aby vám v této situaci pomohl. S nástrojem Solfege můžete cvičit více jednoduchých a mechanických cvičení bez nutnosti přítomnosti někoho dalšího. Jen nezapomeňte, že tento program obsahuje pouze část problematiky“.

 

Tento software plní svůj slib; můžete cvičit v podstatě vše, co souvisí se zvukovými a vizuálními pomůckami.

Program GNU Solfege je Linux Mintu součástí standardních repozitářů. Chcete-li si tedy aplikaci nainstalovat a vyzkoušet, zadejte následující příkaz v terminálu:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install solfege

 

Ti z vás, kteří terminálu zrovna moc nefandí si GNU Solfege mohou nainstalovat „klikací“ metodou ze Správce softwaru nebo Synapticu.

Program spustíte z Menu > Multimédia > GNU Solfege. Při prvním spuštění se ocitnete v jednoduchém úvodním okně:

 

sol2

 

Počet variant je téměř ohromující. Většina z odkazů otevře další podkategorie:

 

sol3

 

A vy si můžete zvolit jednotlivá cvičení:

 

sol5

 

K dispozici jsou tréninky a testy. V obou si můžete přehrávat tóny prostřednictvím jakéhokoli připojeného MIDI zařízení nebo jen přes MIDI přehrávač vaší zvukové karty. Cvičení často mají vizuální notaci a schopnost přehrávat jednotlivé sekvence pomalu.

GNU Solfege může být velmi užitečný pro vaší každodenní praxi. Používejte jej pravidelně a za čas budete mít cvičené ucho, což vám umožní účast v nejedné soutěži na vyhledávání pěveckých talentů. 😀

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.