Scanned Image Extractor

sie1Ačkoliv má Linux Mint defaultně obsažen nástroj pro skenování dokumentů a fotek s názvem Jednoduché skenování, může se tento někomu zdát málo produktivní či málo vybavený funkcemi. Existují i další nástroje pro skenování, které mají už pokročilejší funkce, z nichž nejznámější je asi program Xsane. Přesto bych vám rád v dnešním článku představil jeden zbrusu nový nástroj pro skenování, jehož hlavní devizou je schopnost pracovat i s více snímky na jedné stránce.

Tento program má název Scanned Image Extractor a jedná se o nástroj pro efektivní extrahování fotografií z vašich alb nebo několika fotografií  naskenovaných současně. Dá se říci, že je „poloautomatický“ – snaží se sám vybrat a navrhnout naskenované fotografie, ale vy musíte vše potvrdit, vymazat špatné návrhy, případně ručně doplnit chybějící fotografie.

 

sie2

 

sie3

 

Scanned Image Extractor přináší zajímavý seznam funkcí, zde jsou některé z nich:

  • efektivně extrahovat jednu nebo více fotografií z naskenovaného obrázku.
  • pracovat na vstupu s 16-bitovými obrázky a totéž mají i výstupní obrázky (což je užitečné například pro práci s Gimp 2.9+).
  • automatická detekce fotografií. Pokud je detekce špatná, můžete si fotografii odstranit nebo přidat ručně.
  • nastavení poměrů stran výstupních fotografií.
  • lze využívat klávesové zkratky pro ještě efektivnější práci s programem.

 

Instalace Scanned Image Extractor v Linux Mintu

Není nijak složitá a spočívá ve stažení a následné instalaci daného .deb balíčku s programem. Máte-li 32-bitový systém, stáhněte si jej zde. Pokud máte systém 64-bitový, tak stahujte odtud.

Následně na stažený balíček poklepejte, zadejte do vyskočivšího okna heslo superuživatele a program bude nainstalován. Jen upozorňuji, že pro správné fungování musíte mít ještě nainstalovány balíčky libqt5core5a, libqt5network5, libqt5gui5, libqt5svg5, libqt5widgets5, liblbfgs0, libopencv-core2.4, libopencv-highgui2.4 a libopencv-imgproc2.4. Toho dosáhnete zadáním příkazu v terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install libqt5core5a libqt5network5 libqt5gui5 libqt5svg5 libqt5widgets5 liblbfgs0 libopencv-core2.4 libopencv-highgui2.4 libopencv-imgproc2.4

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám poté zobrazí v Menu > Grafika > scannedImageExtractor.

 

sie4

 

Aplikace je poměrně nová, takže se asi najdou i nějaké ty „mušky“ a chybí i český a slovenský překlad (překladatelé se mohou snažit). Přesto, pokud chcete zvýšit produktivitu práce při skenování většího množství fotek, stojí rozhodně za vyzkoušení. Plusem je také to, že Scanned Image Extractor je multiplatformní (pro Linux i Win) a je šířen pod svobodnou licencí GNU GPL v.3.

Domovskou stránku projektu najdete na http://dominik-ruess.de/scannerExtract/.

Přeji ničím nerušené skenování.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.