Něco pro psaní knih

scr1V dnešním článku se budeme věnovat těm z vás, kteří se věnují nebo hodlají věnovat spisovatelskému řemeslu. Představíme si aplikaci Scrivener, podle mého názoru jeden z nejlepších programů pro psaní knih, textových dokumentů, románů atd., který lze použít v Linuxu.

V oficiálních repozitářích existuje několik programů, určených pro tvorbu dokumentů. Mezi nejznámější patří kancelářské balíky LibreOffice, Apache OpenOffice, Calligra, AbiWord a mnoho dalších.
Potřebujete-li napsat diplomovou práci, povídku, či rovnou celou knihu či román, můžete použít také aplikaci Scrivener, která je považována řadou uživatelů jako jedna z nejlepších v tomto oboru.
Scrivener je (bohužel) proprietární software pro operační systémy Apple Mac a Microsoft Windows a od nedávna je také k dispozici i vývojová verze pro Linux, což nám, jeho uživatelům, umožňuje vytvořit lepší knihu, román, text atd.. Obsahuje totiž řadu nástrojů, určených k restrukturalizaci i velmi dlouhých a složitých dokumentů.
Prostřednictvím Scriveneru si můžete zaznamenávat nejlepší myšlenky do vašeho projektu tak, že si vytvoříte jejich různé vzory a struktury, můžete si třídit poznámky, výsledky vyhledávání apod..
Program má také nástroje pro vytváření kapitol či odstavců, a tak lze lépe zvládat strukturu vaší nové knihy, můžete si nastavit různé cíle, jako je např. celkový počet slov nebo znaků, můžete také kontrolovat průběh projektu. Grafické rozhraní je navrženo tak, aby se případný spisovatel nenechal nijak a ničím rozptylovat. V aplikaci je také jakási „tabule“ (nazvaná corkboard), kde si můžete lépe organizovat jednotlivé scény svého románu.

 

scr2

scr3

scr4

scr5

 

Po dokončení můžete vaší práci uložit v různých formátech, včetně ePub, a to i tak, že jej půjde přečíst ve čtečce elektronických knih nebo pomocí mobilního zařízení.

 

Instalace Scriveneru v Linux Mintu

Scrivener je proprietární placený software pro Windows a Mac, nativní verze pro Linux je stále ve vývoji, takže je možné si jej nainstalovat a používat zatím zdarma. Ovšem budete ho moci používat pouze do 1. ledna 2016, kdy (teoreticky) bude program k dispozici ve stabilní a placené verzi i pro svobodné operační systémy.
Scrivener pro Linux je vydáván jako .deb balíček nebo jako předkompilovaná binárka. Instalace je tedy v Linux Mintu poměrně snadná. Stačí si stáhnout podle vaší architektury náležitý .deb balíček a poté poklepáním na stažený archiv nainstalovat.

Po nainstalování se vám ikona pro spuštění objeví v Menu > Kancelář > Scrivener.

 

Závěr

Scrivener je používán profesionálními spisovateli, ale i amatéry, mohou jej používat začínající i zkušení romanopisci, scénáristé, studenti, učitelé, právníci, překladatelé i novináři, zkrátka všichni ti, kteří pracují a píší dlouhé a náročné projekty. Řada ostatních podobných projektů preferuje jen své vlastní pracovní postupy nebo je omezena např. jen na beletrii. Scrivener naproti tomu poskytuje celou sadu flexibilních nástrojů, které umožňují pracovat na projektu svou vlastní cestou, bez ohledu na to, o jaký typ dokumentu se jedná.

Nevýhodou pro naši oblast je chybějící lokalizace do češtiny či slovenštiny, což někoho může od psaní v Scriveneru odradit. Možná však s příchodem placené verze v roce 2016 se i toto změní. Domovské stránky projektu najdete na http://www.scrivener.it/index.html.

Přeji vám, abyste si pomocí Scriveneru sáhli alespoň na Nobelovu cenu za literaturu.

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.