Jak na štítky v Linux Mintu

glab1Určitě se mezi námi najdou uživatelé, kteří si i v naší distribuci potřebují vytvořit nějaký štítek, vizitku, čárový kód či obal na multimédia. Samozřejmě lze pro tento účel použít např. GIMP či jinou podobnou aplikaci, avšak proč nevyužít program, speciálně určený právě pro tvorbu výše uvedených grafických udělátek.

Tím programem je gLabels, jedna z nejlepších open source aplikací pro snadné vytvoření štítků nebo vizitek. A právě gLabels si v dnešním článku představíme podrobněji.

GLabels je program, vyvinutý původně pro prostředí Gnome, jehož pomocí si můžete vytvořit nejen etikety, ale i vizitky, čárové kódy, obaly na multimédia a mnoho dalšího. Podporuje nejoblíbenější formáty etiket a má i editor, který vám umožní vytvořit štítky přesně na velikost, kterou preferujete. Můžete také tisknout štítky pro adresy, importované z CSV souboru, atd..
Za zmínku také stojí vynikající podpora tisku, která umožňuje například tisk štítků v dané poloze na stránce, vložení ohraničení nebo tisk zaostřených čar atd.. Poslední verze gLabels 3.2.0 vylepšuje podporu pro GTK+3.x, opravuje bugy, týkající se zejména grafického rozhraní, zlepšuje zadávání textu (výběr textu v dokumentu či na webové stránce a jeho přetažení a přidání do PrintStreamu).
Vývojáři gLabels přali nové šablony a byla také opravena chyba, která zabraňovala importu adres z poslední verze emailového klienta Evolution a byla aktualizována i dokumentace k softwaru.

 

glab2

glab3

glab4

 

Instalace v Linux Mintu

Je opět poměrně jednoduchá a zvládne jí i začínající minťák. Stačí pomocí níže uvedených příkazů v terminálu přidat náležitý repozitář (zdroj softwaru) do vašeho systému, aktualizovat databázi softwaru a nainstalovat balíček glabels.

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/lffly
sudo apt-get update
sudo apt-get install glabels

 

Následně se vám ikona pro spuštění aplikace objeví v Menu > Kancelář > gLabels.

Ačkoliv zmiňovaná poslední verze je již téměř rok stará, program má svým uživatelům přesto co dát. Hledáte-li aplikaci pro tvorbu a tisk etiket, vizitek či podobně, je gLabels dobrou volbou. Plusem pro naše končiny je i výborný český překlad, o který se postaral Marek Černocký, slovenština bohužel chybí.

Domovské stránky projektu najdete na http://glabels.sourceforge.net/.

Přeji příjemnou tvorbu vizitek a dalšího.

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

8 reakcí na Jak na štítky v Linux Mintu

  1. kamowski říká:

    super utilitka,
    pred časom som niečo také nutne potreboval, vyriešil som to v LO ale toto je jednoduchšie
    vďaka za tip

  2. Jiri Nemcik říká:

    To je jak na zavolanou, zrovna toto potřebuji a právě jsem včera hledal ve fóru „tisk štítky“ (vypadá to že scanujete kdo co vyhledává 🙂 …..jinak díky za tip a jdu to otestovat Jiri

  3. Kenyh říká:

    To přidání repozitáře není nutné, zmíněný nástroj je ve výchozím repozitáři…..

  4. kamowski říká:

    v LM17:3 si ppai pridáte mierne upraveným príkazom:
    sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/lffl
    dostanete ver. 3.2.1
    na domovskej stránke je síce 3.4.0 ale to vyžaduje niekoľko ďalších nástrojov, ktoré sa mi nechce teraz dohľadávať a inštalovať 🙂
    ***
    pre SK komunitu:
    slovenčinu to neobsahuje, teda tá 3.2.1 ale češtinu áno, upravte si v menu spúšťač, príkaz glabel-3 prepíšte na bash -c „LANGUAGE=cs glabel-3“
    aj s úvodzovkami 🙂

  5. kamowski říká:

    ale ako píše Kenyh
    nie je nutné pridávať ppa, gLabel je aj vo východzom repozitári,
    to je len pre tých, čo chcú mať niečo novšie 🙂

  6. Pingback:Tlač obálky jednoducho - Linux Mint CZ&SK

  7. kamowski říká:

    ak si vytvoríte vlastnú šablónu, tá sa vám uloží do priečinka
    /home/USER/.config/libglabels/templates/
    tak si ho označte (emblémom?) pre zálohovanie, …

  8. Pingback:Čo zálohujem ? - Linux Mint CZ&SK