Ekonomie a produktivita v Mintu

eko1Jak sleduji cvrkot na internetu, začínám mít jistotu, že odborníky na všechno se tam jen hemží. Je pravdou, že na určité oblasti lidské (ne)činnosti tam ještě několik odborníků chybí, ale co už: Třeba jak zvýšit produktivitu práce nejen na ministerstvech, nebo jak zefektivnit braní (a dávání) úplatků, jak naučit barevné menšiny pracovat, nebo jak posílit českou korunu, abychom nedopadli jako Slováci. Prostě, zkrátka a dobře, rezervy stále ještě jsou. V poslední době se roztrhl pytel s dobře informovanými čtenáři ohledem inflace a deflace. Samotné články jsou obyčejně po teoretické stránce v souladu s učením ekonomických škol, nicméně vynořuje se otázka, zdali se nedá najít vysvětlení i v nějakých jiných souvislostech. Daleko zajímavější jsou pak komentáře k článkům těchto „odborníků“, kde se čtenář dovídá, že „všechno je to jinak“ a že pojmy inflace a deflace vlastně běžnému člověku vůbec jeho ekonomickou situaci neulehčí. Ať už je inflace 3 – 8% a nebo deflace 5%, občan levněji nenakoupí, protože o to se postará „neviditelná ruka trhu“, která hrabe peníze jen jedním směrem.
Banky totiž potřebují peníze jako koza drbání a tak se musí zdražit alkohol, cigarety, léky, protože bez toho se národ neobejde. Skoro jsem zapomněl na legalizaci (a zdanění) prostituce, jenže to si holky stejně udělají po svém a tak budeme i nadále platit v hotovosti a bez bločku…

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

Uživatelům Mintu se zatím tyto starosti vyhýbají, protože žijeme v jiném (a pro nás lepším) světě. Nicméně právě proto bychom si mohli udělat takovou představu o tom, co nám Mint už dal a co jsme se stihli naučit, a o tom, co bychom ještě mohli vytvořit nebo získat. O tom, jak se máme dobře, se dovídáme při četbě o jiných komunitách, které sice na sebe nedají dopustit … ale však víte, že každá liška bude chválit jen svůj ocas.

 

eko2

 

Dnes se podíváme na program, který by mohl, ale vůbec nemusí obohatit naši sbírku softwaru. Efektivita a produktivita práce s PC totiž není přímo úměrná obrovskému množství aplikací, protože uživatel si stejně vybere jednu nebo dvě, se kterými se mu dělá nejlíp. Větší přínos jsou pak pro něj různá udělátka, vylepšení a blbinky, které práci zpříjemní a zefektivní. Jedno z možných řešení je situace, kdy se program nachází někde venku – na webu – a my mu dodáme pouze munici:

 

Create and convert PDF files online – no need to download software!

 

eko3

 

Program máme na webu: http://pdfburger.com/pdf-to-word  eko4

a ten umí následující tvorbu a převody formátů:

  • Convert files to PDF
  • Combine files to PDF
  • Web to PDF
  • PDF to Word
  • PDF to Images

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

První dvě položky snad ani potřebovat nebudeme, protože konverzi si uděláme „doma“ v LibreOffice, kombinace PDF se dá zase pěkně udělat v PDFShuffler-u. Na konverzi webové stránky máme Terminálovou „wkhtmltopdf“, a tak nás asi budou zajímat poslední 2 položky.

Převod PDF do Wordu provedeme načtením „svého PDF souboru“ a následným START !
Cílový soubor je formát „RTF“, který bude výrazně větší, než ten startovací. Bude mít i více stránek, snad až dvojnásobek a celá konverze také nějakou dobu potrvá. Soubor se uloží na stránce a čeká, co s ním uděláme. Můžeme ho Otevřít nebo Stáhnout. K dispozici nám na stránce bude po 6 hodin, pak bude smazán.

Převod PDF do Images (obrázky typu jpg) probíhá podobně, jen s tím rozdílem, že výsledný soubor je balík ZIP. Ten je nejlépe stáhnout hned a rozbalit si ho „Doma“, protože obrázků bude víc – každá strana jeden obrázek. Na webové stránce bude opět k dispozici po 6 hodin, pak bude smazán.

K čemu nám poslouží podobné cvičení: U RTF formátu můžeme výsledek editovat v LibreOffice, podobně jako kterýkoliv textový dokument. A odtud si ho pak můžeme, už upravený, uložit jako ODT nebo opět vyexportovat na PDF. RTF formát je příliš robustní, nicméně je přenositelný, takže se dá otevírat i v prostředí Windows. Získané JPG stránky se zase dají editovat v některém z grafických editorů, následně tisknout nebo dále zpracovat na koláže nebo nějaký jiný výtvor. V tomto případě už se z textu stane bitmapa a další jeho editace je možná už jen v grafickém editoru.

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

eko5

eko6

 

Na výše uvedených příkladech vidíme nárůst velikosti souborů po provedené konverzi. Nicméně po dalších lokálních úpravách se dá rozumnou kompresí a použitím vhodného formátu velikost opět zredukovat. Záleží to i od toho, jaké úmysly s výsledným souborem ještě máme.

 

°°°°°°°°°°°°°°°ooo00O00ooo°°°°°°°°°°°°°°

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.