Správa vaší knihovny pomocí Bibfilex

bib1Vlastníte-li nějakou sbírku knih, komiksů, článků i s přílohami atd., je dobré mít přehled o tom, co obsahuje a udělat si v ní pořádek můžete i v Linux Mintu. Programů pro správu a evidenci různých sbírek existuje poměrně dost a já bych vám dnes rád představil jeden celkem nový, jednoduchý a zajímavý nástroj určený právě k těmto účelům.

Má název Bibfilex a je to open source software, který umožňuje kategorizovat a lépe organizovat vaší knihovnu, sbírku komiksů, článků atd.. Hlavním záměrem projektu je vytvoření životaschopné alternativy k aplikacím JabRef a KBibTex, která nebude vyžadovat Java Virtual Machine či Framework. Zároveň má však nabídnout lepší integraci s jakýmkoliv linuxovým desktopovým prostředím. K dispozici jsou verze pro rozhraní GTK+ a Qt. Aplikace Bibfilex je založena na souborech biblatex, které mohou obsahovat latexové dokumenty a které lze importovat a exportovat do řady dalších programů pro správu vaší knihovny.

 

bib2

bib3

 

Mezi funkce zahrnuté v Bibfilexu patří mimo jiné schopnost importovat a exportovat data ve formátu biblatex, možnost cíleného vyhledávání v dané oblasti nebo mezi všemi prvky, ke každé položce můžete přiřadit i několik příloh, které budou uloženy v komprimovaném souboru do seznamu a automaticky softwarově zařazeny. Bibfilex také umí automaticky zobrazit úplné údaje pro každou oblast pouhým stiskem kombinace kláves Ctrl+mezerník pro aktivaci/deaktivaci této funkce. Dále si také můžete vytvořit citace z jednoho nebo více položek v nadefinovaném formátu a zkopírovat je do schránky ve formátu HTML nebo latex. Taktéž si  můžete různě přizpůsobit pole, vytvořit záložku pro rychlý přístup ke konkrétní položce, vložit moduly pro snadné přidávání speciálních znaků nebo slov a ještě mnohem více.

 

Instalace programu Bibfilex v Linux Mintu

Je poměrně jednoduchá a měl by jí zvládnout každý. Stačí si z níže uvedených odkazů stáhnout správný .deb balíček a poté na něj poklepat.

 

Ikona pro spuštění programu se následně zobrazí v Menu > Kancelář > Bibfilex. Aplikaci zatím chybí česká i slovenská lokalizace, přesto je docela obstojně použitelná i v našich končinách. Ve volných chvílích se jí pokusím přeložit a překlad dám poté k dispozici pro stažení.

Domovskou stánku projektu najdete na https://sites.google.com/site/bibfilex/ .

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.