Proč přežívají předsudky vůči Linuxu? I díky médiím.

simple_linux_logo_by_dablim-d5k4ghuV dnešním článku se chci zamyslet, proč i v roce 2014 přežívají předsudky vůči Linuxu, proč si stále tolik lidí myslí o Linuxu, že je nepoužitelný, nic v něm nefunguje, instalace jak samotného OS, tak instalace programů je velmi složitá, nejdou v něm hrát hry, vše se musí dělat v nějakém složitém příkazovém řádku atd, atd. A zjistil jsem, že hodně v tomto napomáhají média, ať tištěná, tak i internetová a televizní, ve většině případů, když už někde zmínka, článek o Linuxu je, tak je zavádějící, povrchní,neprofesionální. Dnes poukážu na jeden článek, který mě dovedl k tomuto zamyšlení.

Dne 29.7.2014 vyšel na Živě článek s nadpisem: Když máte štěstí,Linux je výborný systém.

Nechci a nebudu hodnotit celý obsah článku pana redaktora Jakuba Čížka, ale k zamyšlení mě vede již jen nadpis článku a samotný závěr článku, potažmo, co se z článku vyvozuje.

predsudky_jsou_out-02Malé shrnutí tohoto článku, pan redaktor se  po několika letech rozhodl otestovat Linux, nainstaloval na notebook Lenovo IdeaPad G510 distribuci Ubuntu 14.04, což se mu podařilo, poté se snažil vedle Ubuntu nainstalovat Fedoru, což už se mu nepodařilo,chyba v instalátoru……. A závěr je takový, že Linux je výborný systém, ale musíte mít štěstí, což je dle mě zavádějící a nešťastně zvolený nadpis a závěr článku. Autor článku na portálu Živě.cz by si měl uvědomit, že svým závěrem ovlivní dost lidí, jelikož tento internetový portál patří k dosti čteným médiím. Potencionální zájemce o vyzkoušení Linuxu si možná ani celý článek nepřečte, podívá se na název článku a je odrazen, řekne si:takže nic nového, Linux stále stejný, je to hop nebo trop, buď mi fungovat bude nebo nebude, je to o štěstí. Bohužel takto média stále živí předsudky, dle mě neprofesionálně, podle jedné zkušenosti jednoho redaktora. Chtěl bych se dožít doby, kdy každý redaktor kteréhokoliv portálu, pokud bude chtít napsat článek o Linuxu, tak se k tomu postaví profesionálně, bude testovat delší dobu, více distribucí a nebude mást veřejnost, odrazovat lidi od Linuxu článkem na základě jedné své zkušenosti z jedné nepovedené instalace.

legislacaoPokud má mít Linux šanci na zbavení se těchto dnes nepravdivých předsudků, je třeba, aby česká média, i ta internetová, byla stejně jako zahraniční média seriozní a věnovala se tématu profesionálně. Ne jako dnes je u nás zvykem, povrchně napsaný článek, na základě jedné zkušenosti jednoho redaktora a poté je již vynesen soud, který napáchá škodu, ač třeba autor měl dobré úmysly. Věřím,že tato doba profesionálně napsaných článků o Linuxu nastane, že zmizí ta povrchnost a amatérismus, protože Linux dnes je úplně jiný než před deseti lety a zaslouží si, aby o něm bylo psáno objektivně a pravdivě.

turecko-marmaris-2Sám již Linux používám cca.10 let, první mou distribucí bylo Ubuntu, poté jsem se vrhl na cestu napříč Linuxovým mořem, vyzkoušel mnoho distribucí, až nakonec jsem doplul do přístavu Linux Mintu, kde se mi velmi zalíbilo, a proto jsem zde zakotvil na dlouhou dobu a stále ještě nikam jinam nevyplul, i když občas, abych nezlenivěl, si nějakou distribuci otestuji, ze zájmu a ze zvědavosti. Na rozdíl od pana redaktora na Živě.cz jsem za ty roky provedl nesčetně instalací, ať čistých, či vedle jiného OS, na mnoho notebooků i stolních PC. Poslední roky používám jako hlavní OS právě Linux Mint, který jsem již instaloval mnoha lidem a můžu s klidem v duši napsat, že ať se jednalo o čistou instalaci, či dualboot, prakticky jsem u Mintu s instalátorem nikdy nezaznamenal žádný problém, jednalo-li se o dualboot vedle Windows, či jiné linuxové distribuce. A v drtivé většině případů, po instalaci vše fungovalo na jedničku, nebylo potřeba nic doinstalovávat, prakticky řečeno – po instalaci byl notebook připraven k práci(nesmím zapomenout na aktualizace). A netřeba dodávat i celkový čas instalace – 25 minut i s aktualizací systému.

ilmvxp4Nechci tu tvrdit, že Linux Mint je dokonalý OS, to samozřejmě není, i u několika mých instalací se u některého notebooku stalo, že jsem musel použít Google a hledat řešení, ale většinou šlo třeba o nastavení tiskárny, či jiná maličkost. V drtivé většině případů se po instalaci Linux Mintu na různé notebooky žádné problémy nevyskytly .Jinak řečeno, žádný OS není a asi nebude dokonalý, ale jsou dokonalejší a spolehlivější, uživatelsky přívětivější OS než jiné…..a o tom si rozhodne každý uživatel sám. V tom je právě ta krása Linuxu, že každý jeho uživatel má svobodný výběr – z mnoha distribucí i z mnoha pracovních prostředí.

 

 

1493965

 

Závěrem dodám, ano, Linux je výborný systém, ale nemusíte mít štěstí jak Vám tvrdí autor článku Jakub Čížek ze Živě.cz, Linux je dnes velice spolehlivý a uživatelsky přívětivý OS, ve většině případů je PC po instalaci plně připraven k práci(alespoň dle mé zkušenosti s Linux Mintem), většinou není potřeba něco doinstalovávat. Dnes již padlo i tabu a další předsudek, že na Linuxu nejdou hrát hry (Steam a jiné), kancelářské balíky dnes jsou již také na velice dobré úrovni (používám Libre office). Ať přemýšlím, jak přemýšlím….. dnes již nemohu najít žádný důvod k návratu na OS Windows(W7 mám už roky v šuplíku), Linux mi vyhovuje jak pro soukromou,tak pracovní potřebu a dnes už si ze zvědavosti i zahraji nějakou hru, ač v tomto oboru jsem naprostý nováček. 🙂 Nechybí mi modrá obrazovka, pomalý start systému, aktualizace trvající i půl hodiny, naopak jsem si zvykl na svižný, přívětivý a plně přizpůsobitelný OS.

Přeji Linuxu více a více profesionálně napsaných článků na základě plnohodnotného a dlouhodobějšího testování a méně a méně povrchních článků na základě rychlotestu jednoho člověka. Ještě bych chtěl zopakovat, nesoudím ten dotyčný článek celkově, dle obsahu, technického rázu, pouze mě k tomuto zamyšlení dovedl nadpis, název článku, protože dle mě je doopravdy zavádějící a nešťastně zvolený a může lidi, co by chtěli Linux vyzkoušet, značně odradit. A bohužel, toto není v českých médiích výjimka.

photoAlbert Einstein jednou řekl pravdivé přísloví:

„Je to ale smutná epocha, když je snadnější rozbít atom, než zničit předsudky.“

 

 

 

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

17 reakcí na Proč přežívají předsudky vůči Linuxu? I díky médiím.

  1. Tomix říká:

    Četl jsi Čížkův článek do konce? Že Fedoru ještě zkusí?
    A vzápětí vyšel článek o Fedoře.
    Štěstí musíš mít na podporu tvého hw a to, že natrefíš na co nejmíň rozbitotou distribuci. A zkoušku Štěstěny podstupovat dvakrát do roka.

    Proč má každej linux user Wine, když „Windows k ničemu nepotřebuje“?

    • Pavel Kempný říká:

      Odpověď je jednoduchá.
      1) Když mám nekomu poradit tak to nejdriv musím sam zkusit. Cucat nesmyslné kecy z prstu umi každý blb. Ja se to snažím maximálně minimalizovat.

      2)pohodlnost. Mnozi než by si nasli jednoduchý postup jak na to v Linux tak stále plují na vlně tuhých klikačů windows.

      3) Někteří z výrobců HW stale Linux ignoruji. Jako třeba muj router D-Link. Myslim tim nutnost SW pro SharePort.

      4) simulace problémů win uživatelů.

      5) některý ze servisniho SW pro mobily a pod… jsou stale pouze pro win.

      6) CO je VM ve Windows?

      7) kolik je emulátoru i pod Windows?

    • Kagkouro říká:

      Já ten článek četl několikrát,pokud by sis tento přečetl tak abys ho pochopil,bylo by to fajn,zdůrazňuji v něm,že nehodnotím článek jako celek,ale že je velmi nešťastné když kvůli tomu že se mu nepovedla jedna instalace,tak zvolím název článku takto,a promiň,i když autor jak tam i píši měl třeba dobrý úmysl,tím názvem vše zhatil,protože ne každý články čte,a v tomto případě stačí ten název.Jinak já Win nemám,nepotřebuji.
      A zajímavé je že já za ty roky provedl nespočet instalací a zatím jsem teda asi měl to štěstí:DDD Takže než se někoho zeptáš jestli článek četl do konce,zeptej se sebe jestli chápeš článek u kterého reaguješ.Děkuji.
      P.S. A i když zrovna tento článek do toho nezapadá,tak na Živě těch povrchních článků už docela vyšlo dost,a většinou podobný příklad,na základě testu jednoho člověka.Takže nesouhlasím že člověk musí mít štěstí a že Linuxové distribuce jednoduše i nadále zůstávají tou pomyslnou ruskou ruletou a stojím si za tím že autor tímto mate potencionální zájemce o vyzkoušení Linuxu.

    • Allconius říká:

      odpovědel sis sám, na co windows když mám wine? 😀 A můžu hrát hry pro windows i pro linux, mít OS i SW zadarmo a za ušetřené peníze si kupovat knihy 😀

    • Tomáš Kout říká:

      Wine nemám a když jsem ho měl, ani nevím jestli jsem ho kdy na něco použil…

  2. Allconius říká:

    Ahoj, no já si myslím, že hodně článků je jen určitá forma reklamy, tzn. buď něco vyzdvihnout nebo naopak pošlapat 🙂 Takže klasická komerce – vím že to nefunguje, ale mám z toho prospěch tak zavřu oči a zacpu uši:-) To je to samý jako že bych byl třeba raději kdyby tu lidé byli budhisty než křesťany, ale problém je v tom, že pokud člověk v něčem dlouho žije a uvěří, že našel pravdu, tak je těžké s ním nějak pohnout

  3. Old Bobby říká:

    S těmi nadpisy článků, to máš pravdu – formulace nadpisu, někdy i slovosled, mohou některé čtenáře nesprávně orientovat. Vím o tom svoje, protože dost publikuji; ale snažím se.

    Pokud jde o posuzovaný článek, jsou tam trochu pomíchané hrušky s jablky; ale další článek autora o Fedoře je už udělán dobře, bohužel pokud jde o prostředí, je trochu out of time.
    Podobné prostředí jsme na Mintu měli už asi před necelými 3 lety, sám jsem ho na jednom PC používal a tak, jak je u mě zvykem, všechno fungovalo. Nicméně i obrázková knížka se okouká, tak i tohle desktopové prostředí, nad kterým se autor rozplývá, mám už v archivu.

    Je pravdou, že Živě lidi hodně čtou, mě osobně se ale nelíbí „kouskování článků“ – (něco na způsob dělení státních zakázek) a tím pádem vzniká dojem, že se „hodně píše“.

    U nás ten problém „kvantita vs. kvalita“ zatím nehrozí, i když se časem nedá vyloučit. Pokud jde o propagaci Mintu, zůstaneme zatím na svém území; je fakt, že některý HW má problémy a notebooky jsou citlivější než ostatní železo…

  4. Kagkouro říká:

    Jaký to rozdíl oproti článku na Živě,zde je vidět že autor se tématu věnoval profesionálně,delší dobu a hned je to poznat.Bohužel někde jde jen o čtenost a kvantitu,než o serioznost.U tohoto článku nejde mít výhrady,více než měsíc zkoušení a pak sepsání článku,ne dvě hodiny zkoušení a napsání že linux je stále ruská ruleta a člověk musí mít štěstí.
    http://www.linuxexpres.cz/software/tricet-dni-s-linux-mint-17-qiana

  5. Jakub Skrzeczek říká:

    Mám k tomuto článku menší výhradu, sám píšeš o tom, že články se mají psát profesionálně a na konci srovnáváš Linux s Windows. Přitom, jak říkáš, ti Windows roky jen leží v šuplíku. Pokud tedy tyto systémy spolu chceš srovnávat, měl by jsi Windows předtím tedy vyzkoušet. Pak by jsi věděl, že i ona „zlá a škaredá wokna“ se za ty roky změnila k lepšímu. Win8 startuje i na starém HW velmi rychle (mnohem rychleji než W7 na stejném HW), modrá obrazovka je velkou výjimkou, a když už se objeví, je nejčastěji způsobená HW problémem, než chybou OS. A aktualizace trvající půl hodiny? Jedině v případě, když aktualizuješ jednou za půl roku..

    • Kagkouro říká:

      Tak samozřejmě,ale ono je to tak,tento článek není recenze ani Linuxu,ani Windows,ale reakcí na závěry v jednom článku.Bohužel toto není vyjímka.Já systémy nesrovnávám,pouze jsem uvedl co mi na nechybí,a mám to z vlastní zkušenosti z dob kdy jsem W používal i ještě soukromě.Nyní mám již jen zkušenosti s Win jen ze zaměstnání,i W8,pokud někdy sem líný a nevezmu si svůj laptop,a pak přeci jen něco udělat musím,tak poté si na chvíli zapůjčím notebook s Win,a i u Win 8,i když ty zkušenosti mám malé,můžu uvést,že i tak je Linux Mint svižnější systém.
      Když se podíváš na jiný článek:http://www.linuxexpres.cz/software/tricet-dni-s-linux-mint-17-qiana ,tak zde nelze nic vytknout,autor článku testoval více než měsíc a poté napsal článek,uvádí plusy i zápory,ale vím že již na základě nějakých hodnot a jeho více než měsíčním testování,a o to jde,v článku na který reaguji já jde o několik hodinek,sepsání a závěr,a nešťastný.
      Jinak kdybych měl někdy psát recenzi třeba na Win,věř že bych se testování věnoval minimálně 3 týdny než bych recenzi napsal,abych do světa nevypustil něco na základě toho že jsem ten systém použil 120 minut.

  6. Souhlasím s tím, že by člověk co chce napsat nějaký článek, měl vyzkoušet systém trochu déle.. a také si myslím že člověk Linuxem trochu políben, by měl jakžtakž vědět jaké konkrétní Distro zvolit na ten či onen stroj..Je jasné že na starém netbooku Aceru/Asusu asi nezvolím třebas LM17 v Cinnamonu..ale jinou a lehkou distribuci, která se na něj hodí lépe. Opačně.. mám-li skvělý pc, nehodím si tam třeba Puppy či Lubuntu..můžu, ale nevyužiji potenciál Pc. Než instalovat Linux, musí se člověk rozhodnout na jaké železo se co hodí.. A poté zkoušet, zkoušet, a rozhodnout se..
    Btw media jsou opravdu v tomto směru hodně jednostranná..

    • Old Bobby říká:

      Velmi moudrá slova, Pačulko – do kamene tesat !
      A vložit do Wiki …
      Softwér je fakt závislý od hardwéru a vice versa.

  7. igracek říká:

    Podle mne, když se vrátím k původnímu tématu resp. článku „Proč přežívají předsudky vůči Linuxu? I díky médiím“, tak je to způsobeno tím, že běžní uživatelé PC jsou zvyklí už základní školy či zaměstnání na operační systém Microsoftu, tzn. že se jim nechce už učit nic nového, když umí to co už nějakým způsobem ovládají a znají a je běžně rozšířené. Rovněž co jsem tak ptal kolegů v práci, tak oni neumí rozlišovat Linux jako takový a jednotlivé distribuce Linuxu. Ve výsledku, když se pokusí s něčím experimentovat, tak si na začátek zvolí nevhodnou distribuci např. „Fedoru“ na základě které pak linux jako takový zavrhnou.

  8. Martin říká:

    Vážený pane, právě jsem po dvoudenním martiriu po práci v Ubuntu.
    Mám pro Vás špatnou zprávu, ani v roce 2017 není jednoduché v linuxu dělat práci na úrovni logických postupů, vždy se k tomu terminálu musíte obrátit a mnohdy vysvětlení tak triviální věci jako: Přidat uživatele do práv, kde mohu do všech složek, abych mohl upravovat konfigurační parametry byť v rámci virtuálního počítače. Přihlásit se v Ubuntu do root účtu, etc…

    Snad snaha po zabezpečení, snad má stupidita, snad….

    Váš článek prozrazuje zaujetí linuxem jako alternativním nástrojem, nic však neříká o praktickém použití.

    Být uživatelem, který prohlíží web, budu jistě spokojen, je to stabilní rychlý systém a když mi ho někdo nainstaluje a rozžije – snad bych mohl být i spokojený.

    Problém nastane vždy ve chvíli kdy se něco pokazí. Kdykoliv řeším problém s windows lze i na poměrně složitou otázku najít řešení velmi snadno – ve chvíli, kdy nastane stejný problém v linuxu, vytrhal bych si vlasy neboť řešení není popsáno nebo je přes terminál s použitím takového množství příkazů bez vysvětlení, že samotné tvrzení“alespoň vím co dělám“ je neprosto mimo mísu.

    Takže, ano, já do toho proniknu a poradím si. Troufnu si ovšem tvrdit že 90-95% populace této země, kteří dovedou serfovat na internetu, založit si emailovou schránku a přihlásit na FB nedovedou vyřešit trivialitu v podobě připojení síťové tiskárny což je ve windows otázka tří kliknutí…. Nebo sdílený disk / nebo / nebo…

    Takže můj závěr jenž již minimálně deset let tvrdím a neustále se mi potvrzuje je tento:

    Systém je tvořen bandou posedlých lidí, kteří jsou v systému tak daleko, že nedovedou chápat základní potřebu uživatelů a ve své povýšenosti ani tvořit produkt, který by byl normální lidskosti blízko, protože oni chtějí vědět co to dělá, bude linuxová komunita NAVŽDY ve stínu windows.

    Pomrvit to mohou snad jen vývojáři windows, kteří se ve své práci neinspirují u OS/resp. nadstavbě/Androidu, ale jdou cestou dlaždic(win10) namísto osvědčených ovládacích panelů a drobí nastavení do více míst namísto jednoho centrálního jako to bylo naposledy u windows 7.

    Shrňme to.

    Vývojáři linuxu musí vzít deset padesátiletých nadšenců, kteří neumí s linuxem a budou jim dávat úkoly, které v 90% případů potřebují běžní uživatelé. A ve chvíli kdy bude tápat se zeptají KDE by danou funkcionalitu hledal a dle toho systém upraví, bude možné rozšířit použití tohoto jinak zajímavého systému.

    • xxx říká:

      1. Přidat uživatele do práv, kde mohu do všech složek, abych mohl upravovat konfigurační parametry byť v rámci virtuálního počítače.
      * nechapem dovod? na upravu konfiguracnych vlastnosti robi root alebo docasne si povysujem prava, tam nema co zasahovat bezny uzivatel.
      2. Přihlásit se v Ubuntu do root účtu, etc…
      * staci pouzivat su.
      Mimochodom toto asi malo skor smerovat na ubuntu nie sem na Linux Mint.
      3. Problém nastane vždy ve chvíli kdy se něco pokazí. Kdykoliv řeším problém s windows lze i na poměrně složitou otázku najít řešení velmi snadno – ve chvíli, kdy nastane stejný problém v linuxu, vytrhal bych si vlasy neboť řešení není popsáno nebo je přes terminál s použitím takového množství příkazů bez vysvětlení, že samotné tvrzení“alespoň vím co dělám“ je neprosto mimo mísu.
      * ked sa cosi pokazi je to vzdy problem.
      Vo windows je to lahke? 😀 odporucam si to vyskusat v enterprise sfere. Pri linuxe si je treba uvedomit ze nejde o bezplatny klon Windows, ale o POSIX system postaveny na odskusanych zakladoch (Unix) a to ze niekomu prikazy nic nehovoria je bud neochota si to dohladat (google) pri radeni vo forach nie je cas este aj vzdelavat cloveka s problemom a vysvetlovat mu nieco, co som sa naucil za 20 rokov prace s IT.
      4. Troufnu si ovšem tvrdit že 90-95% populace této země, kteří dovedou serfovat na internetu, založit si emailovou schránku a přihlásit na FB nedovedou vyřešit trivialitu v podobě připojení síťové tiskárny což je ve windows otázka tří kliknutí…. Nebo sdílený disk / nebo / nebo…
      * takito ludia nebudu pripajat sietovy disk ani sietovu tlaciaren. nehovoriac o tazkom rozchodeni takeho Samsungu M2875ND na windows 10 🙂 kde tlacit ako tak tlaci ale neskenuje (vyrobca ma ovladace, ktore proste nejdu) na linuxe otvorenie tlaciarni a pridat sietovu tlaciaren, ktoru najde a ide aj scanner.
      5. Takže můj závěr jenž již minimálně deset let tvrdím a neustále se mi potvrzuje je tento
      * Takze moj zaver je ze nic nebrani vytvorit si vlastnu distribuciu, alebo proste ignorovat linux a nenavazat sa do ludi, ktory su podla vas posadli. Teda pokial nie ste exorcista ale v tom pripade ste v tieni vasho Windows 🙂
      6. Shrňme to. Vývojáři linuxu musí vzít deset padesátiletých nadšenců, kteří neumí s linuxem a budou jim dávat úkoly, které v 90% případů potřebují běžní uživatelé. A ve chvíli kdy bude tápat se zeptají KDE by danou funkcionalitu hledal a dle toho systém upraví, bude možné rozšířit použití tohoto jinak zajímavého systému.
      * no jo….
      Ono staci ako sa stavaju admini a ITpros k Windows 10.

      Inak v linuxovej komunite su pripomienky vacsinou vitane. Takze kludne si treba najst cas, pripojit sa k Ubuntu One a Launchpadu a pokojne in tie pripomienky zadat.

    • @Martin říká:

      Prečítal som si tento komentár 2x, potom článok pod ktorým je prilepený, žiadnu súvislosť som nenašiel.
      Nie, nehodnotím ani nekomentujem obsah tvojho príspevku, len nerozumiem, prečo si si zvolil tak starý článok.
      Alebo to pastuješ pod každý článok, kde nájdeš spolu slová linux a windows niekoľko rokov dozadu? Dá sa z toho vyžiť?

      • takyradějianonymně říká:

        Od prvního pohledu to autor (ten Martin víc nahoře) napsal jako záměrnou trollovinu nebo, tj. v tom druhém, se pravděpodobně jedná o osobu která stále ještě nepochopila to že Windows (teď ale které?) a Linux (teď také který desktop?) jsou dva různé systémy a že Linux si neklade za svůj hlavní cíl být právě pro něho osobně tou 100% kopií Windows (v kterých dosud on pracoval) a kterou bude on potom mít jako že zdarma.
        Potom tihle a takto sami sebou pomýlení jsou zklamaní, protože se přece jen musí a alespoň něco z toho základního dál naučit a orientovat se a což oni odmítají: raději potom popíší desítky řádků takovouto trollovinou, která ale svědčí o tom že se neorientují ani v tom základním a co mají přímo před nosem, ano v někdy jiném klikátku než na co jsou zvyklí z Windows nebo že odpověď najdou na fóru.