Celestia

Nedávno, tedy přibližně před (světelným) rokem, tu byl článek o aplikaci s názvem Stellarium. Nu a nyní, když už jsme se stali profesionálními astronomy, můžeme se seznámit s další podobnou aplikací s názvem Celestia. Jedná se opět o real time simulátor pohybu vesmírných těles (hvězd, planet, měsíců, družic, komet, ufo… 🙂 )

A nyní se podíváme, co nám aplikace nabízí. Po spuštění se dostaneme na rodnou planetu Zemi. V horní liště se nám objeví menu obsahující File – Navigation – Time – Options – Window – Help:

 

 

Nejlépe asi začít přímo v menu Options – View Options a zaškrtnou si všechny popisky (Label) ať víme co je co a kdo je kdo:-) :

 

 

K rychlému přesunu na daný objekt nám slouží menu Navigation. Zde si můžeme vybrat např. naši Sluneční soustavu (Solar System Browser) a na vybraný objekt se rychle přesunout jeho označením a kliknutím na „Go To“.

 

 

A už můžeme mrkat třeba na Saturn jestli tam mají nějaké slevy 🙂 Menu Time nám slouží k nastavování času simulace, takže ideální pomůcka pro malé (Nostra)dámy. V menu Help, nalezneme kromě popisu ovládání a klávesových zkratek i demo, které nám předvede základní funkce aplikace.

 

 

Menší nevýhodou je angličtina, ale aplikace je intuitivní tak by snad neměl být žádný problém v jejím ovládání. Komu by se aplikace líbila tak si ji může nainstalovat buď přes správce software, nebo příkazem z terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install celestia-gnome

Stránky projektu: http://celestia.sourceforge.net/ .

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Celestia

  1. Allconius říká:

    škoda, že není v dohledu víc planet jako země, že by člověk měl na výběr jako s distribucí linuxu 😀