Směřování vývoje Linux Mintu

root Linux mintVzhledem k okurkové sezóně i ve světě Linuxu se v dnešním krátkém článku podíváme malinko do budoucnosti, a to zejména naší distribuce Linux Mint.

Možná se k vám už doneslo, že se vývojáři Linux Mintu rozhodli použít verzi Ubuntu 14.04 jako základ kódu pro své nové verze tohoto operačního systému. Tato strategie tedy vytváří jediný společný bod vývoje mezi dvěma hlavními verzemi. Vývojáři Linux Mintu také plánují stavět edici Linux Mint Debian pouze na kódu Debian Stable, což bude s největší pravděpodobností Debian Jessie, který přináší mimo jiné i systemd jako výchozího správce init.

 

zmeny1

 

Sestavení Linux Mint 17.1 poběží tedy na stejné kódové základně jako stávající Linux Mint 17. Vývojáři proto mají mnohem více času na další vylepšení již existujících konkrétních aplikací pro Linux Mint a tyto implementovat do podporovaných desktopových prostředí, a to až do roku 2016. Bezpečnostní opravy budou nadále poskytovány v periodě pěti let.

Tím se také vytvoří výchozí bod, kdy uživatelé budou moci daleko snadněji získávat nejnovější aktualizovaný operační systém (v případě, že budou pro systém využívat stejnou kódovou základnu), ať už pomocí příkazového řádku, provedením pravidelné aktualizace systému nebo stažením ISO obrazu Linux Mint 17.x, který již bude obsahovat nejnovější verze balíčků.

V  příštích 2 letech tak místo soustředění se na práci na příštím vydání, podobně jako dříve, budou moci vývojáři portovat mnoho populárních aplikací do verzí LM 17.x. Stojí také za zmínku, že Mate 1.8.1, RAR 5.0.x a aktualizovaná verze Cinnamonu bude již brzy k dispozici ve standardních repozitářích Linux Mint 17. Linux Mint 17.1 bude pravděpodobně vydán po vydání Ubuntu 14.10 (tedy někdy v listopadu).

Osobně si myslím, že se ze strany vývojářů Mintu jedná o správný krok. Budou mít dostatek času vše řádně vyzkoušet a odladit, což bezpochyby povede k mnohem lepší stabilitě a použitelnosti jednotlivých součástí našeho distra. Velké plus je to i pro nás uživatele. Snadněji získáme nejnovější Linux Mint bez často právem kritizované nutnosti čisté instalace jenom proto, abychom měli jeho aktuální verzi.

Nezbývá, než se těšit na novinky a vylepšení, které se na nás chystají.

 

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

5 reakcí na Směřování vývoje Linux Mintu

  1. Kagkouro říká:

    Správná volba a cesta!!!

  2. oudrnicky říká:

    Zajímalo by mě, zda je pravda že po verzi 17 již nebude vydávána verze s KDE a Xfce

  3. kamowski říká:

    asi je to správny krok, všetky sily sa môžu sústrediť na vylepšovanie
    na druhej strane, doterajší spôsob umožňoval budovať stále niečo nové
    jeden aj druhý prístup má svoje výhody, uvidíme 🙂