Phototonic – jednoduchý a lehký prohlížeč obrázků na bázi Qt

pho1Na prohlížení a správu obrázků existuje i v Linux Mintu celá řada programů, od jednoduchých (např. Viewnior, gThumb) až po ty složitější a pro systém náročnější (např. Dolphin). My se dnes podíváme na jeden, který se řadí spíše k těm jednodušším a lehčím, ačkoliv je poměrně slušně funkčně vybaven.

Jedná se o prohlížeč obrázků s názvem Phototonic, který umožňije i jejich správu v linuxových systémech. Je napsán v jazyku  C++ a pracuje na základě knihoven QT. Nejnovější verze je Phototonic 1.0, který byl vydán teprve nedávno.

Cílem programu je poskytnout jednoduchý a lehký prohlížeč obrázků, původně určený pro pracovní prostředí KDE. Ovšem velmi dobře se integruje v prostředích, založených na GTK+ (Cinnamon, Mate). Phototonic je aplikace, která rozhodně uživatele neobtěžuje nějakými příkrasami. Grafické rozhraní je velmi jednoduché, je několik možností zobrazení obrázků. Při práci budete mít před sebou dva panely, na kterých můžete dělat v podstatě všechno. Na levé straně okna se nachází strom, který umožňuje procházet jednotlivé adresáře ve vašem systému, zatímco na pravé straně se zobrazují náhledy snímků. Když vás nějaký obrázek zaujme, dvakrát na něj klikněte pro plné zobrazení. Také můžete listovat v adresáři s obrázky pomocí kolečka myši. Můžete provádět i určité jednoduché úkony s obrázky (přejmenovat, mazat, kopírovat, otevírat jako atd.) přímo z kontextového menu, což je docela zajímavé, neboť nedochází k přetěžování hlavního rozhraní.

Obrázky a náhledy miniatur v klasickém kompaktním režimu vidíte na screenshotu níže.

 

pho2

 

Dále si můžete nastavit režim „Squarich“ a můžete si také nastavit velikost miniatur.

 

pho5

 

Nyní něco pro uživatele, kteří to rádi jednoduché. Stačí použít kolečko myši pro procházení snímků v daném adresáři a dvojitým kliknutím na velký obrázek se pak snadno vrátíte do hlavního menu.

 

pho3

 

Na posledním snímku vidíte nabídku nastavení, kde si mimo jiné můžete zvolit výchozí velikost náhledů, barvu pozadí nebo dobu přechodu mezi snímky v režimu prezentace.

 

pho4

 

V souhrnu lze říci, že Phototonic je prohlížeč obrázků stejný jako mnoho dalších, určených pro GNU/Linux. Zajímavé je však jeho porovnání s jinými aplikacemi, založenými na Qt, se kterými jsem měl možnost se dosud setkat. Vskutku, docela jsem chvíli váhal s instalací, neboť je všeobecně známo, že aplikace založené na Qt se poněkud hůře integrují v prostředích, založených na GTK a jsou často zaplněny řadou zbytečností. Avšak několik posledních aplikací (často díky nezávislým vývojářům) je velmi lehkých a velmi dobře udělaných.

Připouštím, že je to tak správné, protože jedna z věcí, která mě přitahuje na světě Linuxu je jednoduchost aplikací, které se obvykle drží hlavní osy a nepotopí v eskalaci zbytečností a „cingrlátek“. Pokud budou lidé, kteří vyvíjejí Qt pokračovat tímto způsobem, bude to jenom ku prospěchu nás všech.

Pokud vás tedy tento program zaujal a chcete o něm dozvědět něco víc, můžete navštívit oficiální stránky projektu nebo ještě lépe, nainstalovat a vyzkoušet si jej přímo v Linux Mintu.

Stačí si přidat do systému potřebný PPA, aktualizovat databázi softwaru a nainstalovat balíček phototonic:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:samrog131/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install phototonic

Ikona pro spuštění aplikace se vám zobrazí v Menu > Grafika > Phototonic.

 

Pokud vás aplikace nezaujala, snadno se jí zbavíte příkazem:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get remove phototonic

 

Malou nevýhodu pro naše končiny vidím v absenci české i slovenské lokalizace, avšak vzhledem k intuitivnosti aplikace to není až tak na závadu.

Přeji vám příjemné zkoušení Phototonicu a uvítám vaše případné zkušenosti s tímto programem v komentářích.

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Phototonic – jednoduchý a lehký prohlížeč obrázků na bázi Qt

  1. Zeusef říká:

    Pekné, užitočné, super.