NixNote – poznámky stále s sebou

nix1Nikdo není dokonalý, a tak i tomu největšímu mysliteli občas přijde k duhu zaznamenání náhle vytanuvší myšlenky, připomenutí či upozornění nějaké události či povinnosti a podobně. Většinou je četnost poznámek a připomínek přímo úměrná věku, i když existují vyjímky, potvrzující pravidlo (Old Bobby). Sám jsem zatím tuto „službu“ nějak intenzivně nepotřeboval, ale poslední dobou začínám pociťovat, že by se tu a tam něco poznamenat či připomenout více než hodilo.

Tak jsem začal pátrat na netu, neb tam je prý vše. Program by měl splňoval několik požadavků. Jedním z (pro mě) nejdůležitějších je, aby to byl svobodný software pro Linux (Mint), neboť komerce už je kolem nás tak nějak přespříliš. Další podmínkou je přenositelnost (nejlépe cloudová) a přístup z více zařízení, potažmo operačních systémů.

Po nějakém tom hledání a tápání jsem objevil jednu velmi zajímavou aplikaci, která všechny výše uvedené požadavky beze zbytku splňuje. Navíc byla uvolněna nedávno (11.4.), po pěti měsících od vydání poslední alfa verze. Má název NixNote2 beta, což linuxový Evernote klient. Pro ty, kteří nevědí oč jde, tak Evernote je populární služba pro psaní poznámek, která má podporu pro ukládání jak textových, tak i hlasových a video poznámek. V současnosti existují oficiální klienti Evernote pro Windows, OS X i pro mobilní platformy, ale bohužel nikoliv pro Linux.

 

nix2

 

nix3

 

nix4

 

nix6

 

NixNote, dříve známý jako Nevernote, je neoficiální Evernote klient pro Linux, který byl původně napsán v Javě. NixNote 2 byl však kompletně přepsán do C++ a běží za pomoci frameworku Qt, který je rychlejší a má nižší nároky na paměť. Java je ale stále používána pro šifrování/dešifrování textu. Tato funkce je však volitelná, takže pokud nechcete, tak si jí instalovat nemusíte.

 

Níže jsou vypsány změny v NixNote 2 beta od poslední alfa verze:

  • Podpora připomínání;
  • Schopnost zachycení snímků z webové kamery;
  • Poznámku můžete otevřít pro úpravy v novém okně;
  • Pokud povolíte obrázky, zobrazí se nyní v propojených poznámkových blocích;
  • Podpora šifrovaného textu (pouze RC2);
  • Poznámky můžete připnout nebo odepnout;
  • Pomocí dialogového okna můžete přidat HTML entity;
  • Základní podpora pro historii poznámek (pouze pro uživatele Evernote premium);
  • Můžete otevřít/zavřít poznámkové bloky;
  • Lze měnit barvu názvu poznámky (není synchronizováno);
  • Podporuje import extrahovaných souborů Evernote (Enex);
  • Můžete zálohovat, obnovovat, importovat a exportovat do NixNote a extrahovat soubory (přílohy);
  • Byla přidána kontrola pravopisu;
  • Došlo k významnému zlepšení výkonu při načítání poznámek s velkým množstvím zdrojů a při generování miniatur;
  • Synchronizace je nyní účinnější, rychlejší a měla by pokračovat po přerušení;
  • Další menší změny a opravy chyb;
  • K dispozici pro stažení jsou balíčky .deb, .rpm a tar.gz (s instalačním skriptem).

 

Ještě je třeba podotknout, že bohužel dosud nejsou plně implementovány všechny funkce z NixNote 1.x , stejně jako synchronizace barvy poznámek nebo selektivní synchronizace poznámkových bloků. Údajně  nebudou podporovány v NixNote2 ani šifrované databáze.

 

Instalace v Linux Mintu

Vzhledem k tomu, že NixNote2 nelze instalovat pomocí PPA (nemá jej), musíme stáhnout si potřebný balíček ze zdroje a instalovat pomocí příkazového řádku. Postupujte přesně podle pokynů pro vaši architekturu, aby vaše instalace byla úspěšná.

Instalace je ověřená pro Linux Mint 16 a bude fungovat i v Linux Mintu 17. Jak je to u nižších verzí, se mi bohužel zjistit nepodařilo, proto uvítám případné připomínky v komentářích.

Pokud již máte předchozí verzi NixNote nainstalovánu ve vašem systému, je nejprve nutné odstranit z domovského adresáře adresář /.nixnote. Otevřete si tedy terminál a zadejte:

Příkaz terminálu:
sudo rm -rf ~/.nixnote

 

Dále už budeme postupovat podle vaší architektury.

 

Pro 32-bitové systémy v terminálu zadejte:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install gdebi
wget sourceforge.net/projects/nevernote/files/NixNote2%20-%20Beta%201/nixnote2-2.0-beta1_i386.deb
sudo gdebi nixnote2-2.0-beta1_i386.deb

 

Pro 64-bitové systémy v terminálu zadejte:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install gdebi
wget http://sourceforge.net/projects/nevernote/files/NixNote2%20-%20Beta%201/nixnote2-2.0-beta1_amd64.deb
sudo gdebi nixnote2-2.0-beta1_amd64.deb

 

Ikona pro spuštění se vám poté zobrazí v Menu > Internet > NixNote2. Při prvním spuštění si na Everynote vytvořte účet (pokud ho ještě nemáte) a zapněte si, jak budete chtít NixNote2 synchronizovat s Everynote. To uděláte tak, že přejděte na Úpravy > Předvolby a zatrhnete vybranou volbu na kartě Synchronizace.Teď už vám nic nebrání v používání tohoto užitečného programu, díky němuž můžete třeba i klidněji a lépe spát. Program obsahuje i uživatelskou příručku, která je ale v angličtině. Ostatní je docela obstojně lokalizováno do češtiny, jak je na tom se slovenštinou nevím, proto rád opět uvítám reakce slovenských kolegů v komentářích.

 

nix7

 

Domovskou stránku projektu najdete na http://sourceforge.net/projects/nevernote/.

Všem našim čtenářům na závěr přeji, aby jim jejich paměť sloužila natolik, že podobné programy vůbec nebudou potřebovat.

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

3 reakce na NixNote – poznámky stále s sebou

  1. kamowski říká:

    slovenčina žiaľ, chýba
    skúsil som si doinštalovať do systému češtinu, ale aj tak to mám iba anglicky 🙁 🙂

  2. lex říká:

    Vypadá to velmi dobře. Bohužel jsem nikde nenašel onu možnost přihlásit se do svého účtu na evernote a propojit jej s nixnote, abych měl přístup ke svým poznámkám i v Mintu. Dodávám, že jsem hledal i v user guide a nenašel jsem…
    Alternativou je tak Everpad, kde je přihlášení do evernote a synchornizace poznámek velmi snadnou záležitostí. Bohužel je oproti Nixnote velmi (opravdu velmi )jednoduchý…