Jarní úklid

ju1Zdravím, pane Brouk, roky jsme se neviděli; tenkrát před deseti lety jste ale vypadal hůř než dnes, jakpak a copak ?

Ano, tenkrát jsem ještě chodil s holí,  je to pravda, pane Pytlík, ale potom jsem se seznámil s jednou dámou, která potřebovala soukromého učitele. Ale to víte jak to nakonec dopadne: S holí jsem skončil a začal chodit s tou dámou a najednou je chlap o 15 let mladší.

Ale to hlavní: V tom čase jsem objevil Linux a to mi nějak vyjasnilo hlavu a dalších 10 let bylo dole…

No vidíte pane Brouk, já nevím co je to Linux, ani o dámy a děvčata se už nezajímám. Ale zato jsem poznal hodně hodnejch doktorů a spoustu novejch léků; ale i tak nějak pomalu ztrácím sílu a v lékárnách i peníze.

ju2Abychom nedopadli jako ten pan Pytlík, co si namísto rozvedené krasavice dělal známosti s doktory, zkusíme si procvičit orgány činné v myšlenkovém konání. Dnes si představíme aplikaci s názvem ….

localepurge

Po pravdě, moc si hlavu lámat nemusíme, aplikace se o vše potřebné postará sama. Předpokládejme, že máme v systému nainstalovanou množinu jazyků, které ale nikdy nebudeme potřebovat, protože pracujeme převážně v česko-slovenském prostředí a zbytek v angličtině.

Aby se nám na disku zbytečně nepovalovaly nejrůznější lokalizace a nezabíraly v systému místo, je možné tyto zbytečnosti odstranit pomocí skriptu localepurge. V závislosti od instalace je tak možné ušetřit 200-300 MB, na místě, kde by se jinak tyto soubory neužitečně nacházely.

Samozřejmě se jedná o nástroj, který patří do rukou správce, protože ten ví, nebo by měl vědět, co dělá. Už při instalaci je vyzván, aby ze sáhodlouhého seznamu  jazykové podpory vybral ty jazyky, které si chce v systému ponechat a všechny ostatní (neoznačené) budou odstraněny. Po nainstalování se skript spouští z terminálu.

Pokud si poznačíme velikost systémového disku před a po vykonání exekuce, rozdíl bude patrný.

Ještě před instalací si přečteme anglické upozornění, že skript nemusí fungovat tam, kde není zajištěná integrace s balíčkovacím systémem Debian a může způsobit divné chování některých aplikací atd., atd.

Aplikace se nachází v Mintím repozitáři, dá se instalovat přes správce softwaru, ale tam se někdy instalátor chová nevyzpytatelně, tak nejlepší bude Terminálová klasika:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install localepurge

 

Krátce po spuštění instalace se proces zastaví a ukáže se okno, kde zvolíme jazyky, které si chceme ponechat – posouváme se po nich šipkou a volbu děláme mezerníkem. U českých a slovenských je možností několik, pro jistotu je zaškrtneme všechny, samozřejmě i angličtinu ponecháme v podobném rozsahu. Dáme OK a je nainstalováno.

Vlastní čištění se provede až potom, příkazem:

Příkaz terminálu:
sudo localepurge

 

Skript začíná čistit a postupně vypisuje: (příklad)

localepurge: Disk space freed in /usr/share/locale: 259280 KiB

localepurge: Disk space freed in /usr/share/man: 5736 KiB

localepurge: Disk space freed in /usr/share/gnome/help: 15468 KiB

localepurge: Disk space freed in /usr/share/omf: 2452 KiB

localepurge: Disk space freed in /usr/share/doc/kde/HTML: 1720 KiB

 

Total disk space freed by localepurge: 284656 KiB

 

S výsledkem práce budete určitě spokojeni, i pánové Brouk & Pytlík …

ju3

°°°°°oooo000O000oooo°°°°°

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

5 reakcí na Jarní úklid

  1. kamowski říká:

    Niekedy v začiatkoch tohoto webu som navrhoval popísať sw, ktorý máme v repo, teda priamo pod nosom. Reakcia bola, jedným slovom, nieprílišústretováskôrbysompovedalžesanestretlaspochopenímabolaviacodmietavá 🙁 😀 😀 😀
    (To už je asi dedičná vlastnosť, chodíme poznávať cudzie krajiny a vodopád v susednej dedine mnohí nikdy nevideli. )
    Som rád, že napriek tomu, sa to tu takmer každodenne deje, a autori často siahnu pre inšpiráciu práve do repozitára.
    Synaptic píše v mojom prípade, že obsahuje 40529 balíkov, tak si myslím, že ešte chvíľu bude z čoho vyberať.

    Ďakujem autorom 🙂

  2. vlastas říká:

    Instalace proběhla, ale ke spuštění čištění nedošlo. Jenom připomínka.V příkazu sudo apt-get localepurge chybí „install“.

  3. ulo říká:

    U mě vše v pořádku. Po instalaci a prvním spuštění se má zobrazit nabídka, kde si člověk vybere, jaké jazyky chce nechat a zbytek, co není označený se smaže. Při dalším spuštění už si pamatuje nastavené jazyky.
    Pokud chcete změnit nastavení mazání, tak stačí spustit opětovnou rekonfiguraci aplikace: sudo dpkg-reconfigure localepurge

  4. Bohatyr říká:

    Zdravím linuxáci.
    Jarní úklid od Bóbbyka je jen drhnutí dlouhé chodby kartáčkem na zuby. Pro pořádný Ordnung je zapotřebí pořádné koště. Jen je třeba s tímto nástrojem nezacházet bezhlavě … a jde to vůbec? 🙂

    sudo apt-get install bleachbit

  5. kamowski říká:

    bleachbit? no prečo nie?
    http://www.linux-mint-czech.cz/?s=bleachbit

    ale je dobré, ak človek spozná aj niektoré užitočné jednoúčelové app skryté v repozitári