3D nápis v Inkscape

Inkscape-logoPryč jsou doby, kdy se grafik neobešel bez nejrůznějších křivítek, kružítek, pravítek a všech dostupných barev. My si dnes dáme malou lekci v programu Inkscape. Nejprve si ujasníme, jak má výsledek naší práce vypadat. Chceme, aby písmo bylo barevné a prostorové, jak se moderně říká ve 3D. Budeme se to učit, abychom v budoucnu mohli vytisknout nějaký plakát nebo nápis na tablo, to se v tomto období může hodit.

Vezmeme si na pomoc program Inkscape, i když podobné divy lze páchat i v programech jako jsou Gimp nebo Blender.

 

Instalace:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install inkscape

 

Instalaci můžeme provést samozřejmě i ve Správci softwaru nebo Synapticu, neboť program se nachází v oficiálním repozitáři Mintu.

Nakreslíme si skicu:

 

Inkscape-9

 

Spustíme a maximalizujeme okno Inkscape. Zvolíme písmenkem A vlevo psaní textu, zvolíme font, velikost písma a podobně , klikneme tam, kde chceme psát a začneme tvořit nápis. Zvolil jsem Century Schoolbook L, velikost 72 a kursivu. Stranou si uděláme několik kopií hotového textu. A to buď klasicky Ctrl+C a Ctrl+V nebo nápis několikrát duplikujeme Ctrl+D a přesuneme tažením.

 

Inkscape-1

 

Vlevo nahoře označíme šipku kurzoru, označíme text a v nabídce zvolíme Křivka/Objekt na křivku (Shift+Ctrl+C) a poté Rozdělit na části (Shift+Ctrl+K). Doporučuji učit se používání klávesových zkratek postupně. Text vypadá jako výchozí, každé písmenko je však jednotlivý objekt.

 

Inkscape-2

 

A jednotlivá písmenka si postupně obarvíme. Neboli označíme jednotlivý objekt a dole za pomocí posuvníku mu kliknutím vybereme barvu.

 

Inkscape-3

 

Na nápis přeneseme výchozí text a přebarvíme jej na bílou.

 

Inkscape-4

 

Označíme a duplikujeme Ctrl+D (Úpravy/Duplikovat). Vrstvu přesuneme tažením malý kousek vpravo a dolů tak, aby nápis zůstal téměř na sobě, ale byl znatelný rozdíl.

 

Inkscape-5

 

Označíme obě kopie a stiskneme Křivka/Rozdíl (Ctrl+-). Označíme znovu a najdeme Objekt/Výplň a obrys (Shift+Ctrl+F). Rozostříme, například hodnotou 1,5 a změníme průhlednost.

 

Inkscape-6

 

Přeneseme si znovu výchozí text a tentokrát jej necháme černý. Duplikujeme a přeneseme malý kousek vlevo nahoru.

 

Inkscape-7

 

Vybereme obě kopie a aplikujeme Křivka/Rozdíl. Opět zvolíme Objekt/Výplň a obrys a mírně rozostříme a zase snížíme hodnotu Opacity – Průhlednost.

 

Inkscape-8

 

Objekt nyní mírně rozmazaný, proto zvolíme Objekt/Ořez/Nastavit. A výsledkem je prostorový text.

 

Inkscape-9

 

Jako všechno v životě, chce to trochu cviku, abychom byli s výsledkem naprosto spokojeni. Při práci doporučuji si všímat klávesových zkratek, které nám mohou práci urychlit. A nyní například Uložíme jako… soubor PNG nebo jiný typ souboru, může se hodit PDF nebo jiný.
Inkscape má tu výhodu, že již na začátku můžete zvolit jako formát například banner, vizitku, ikonu a podobně.

Zpracováno podle http://www.wikihow.com/Create-3D-Text-With-Inkscape

 

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na 3D nápis v Inkscape

  1. Tomáš říká:

    Ahoj, moc děkuji za předmětný článek, který pravděpodobně vznikl i jako odpověď na můj dotaz. Otevřel přede mnou nové obzory, které mohu použít. Pro jeden konkrétní projekt bych ale potřeboval vícebarevný nápis ve smyslu část písmemne jednou barvou, druhá část jinou barvou a třetí část úplně jinou barvou. Šlo by nějak vyřešit i toto? Předem díky

  2. huskyviking říká:

    Zkus tentokrát Gimp, nový obrázek, text, obdélníkový výběr, plechovka s barvou, zvolit barvu a kliknout do obdélníkového výběru, ale pozor na písmo.
    Pokud pak exportuješ obrázek například v PNG, mělo by jít dále postupovat podle článku o Inkscape. Tam ale zase teoreticky potřebuješ zduplikovat černý nápis. Bez zkoušení se to nelze naučit. 🙂

  3. Tomáš říká:

    Tak to je super, děkuju moc. Potvrzuji funkčnost, je to přesně to, co jsem potřeboval.