RTF Editor

1880__90x120_rtfPři svých toulkách internetem se zaměřuji na užitečné programy všech kategorií, které bychom mohli v Mintu používat. Protože jsem byl nejčastěji psavec, neujde mé pozornosti příslušné nářadí. S přihlédnutím ke skutečnosti, že jsme vhodné portfolio základních programů na našem portálu za jediný rok prakticky vyčerpali, nedá se už každý měsíc přijít s nějakou převratnou novinkou.

Nakonec jsem objevil něco, co někomu určitě udělá radost. Většina z vás, kteří jste v pracovním procesu povinováni psát o výsledcích své práce do textových zpráv ví, že zaměstnavatel k tomuto účelu poskytuje převážně produkty M$Office. Z neznámých důvodů, ale většinou ze setrvačnosti se formátované dokumenty ukládají ve formátu .doc, pak cca od roku 2007 .docx. Vzhledem k tomu že jen OS Windows bylo vydáno asi 10 verzí a M$Office jen o něco méně, přenositelnost těchto dokumentů byla často problém. To vedlo nakonec k tomu, že tento formát byl před časem nominován jako nejhorší dokumentový formát na světě.

http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.cs.html

 

1881__340x220_rtf1

 

Nicméně už někdy před 20 lety mi poradil jeden můj známý programátor, abych si zjednodušil život a všechno, co je víc než obyčejný text, ukládal do formátu .rtf (Rich Text Format). Tím byly komplikace aspoň v mém případě zažehnané a mohl jsem se věnovat jiné činnosti než opravou zprzněných dokumentů. V té době se ještě o Linuxu nehovořilo a ani vhodné alternativní aplikace nebyly. Po mnoha letech jsem přece našel zajímavý textový procesor jménem Atlantis, který pracoval s formátem .rtf. V prvních verzích byl zdarma, později požadoval registraci, která se dala i obejít. Program fungoval pod Windows; jaké manipulace se s textem daly dělat, dá se přirovnat jen k DTP programům – prostě hodně. Ukládal do .rtf a nabízel i možnost uložit zašifrovaně. Soubor pak nebylo možné v ničem jiném otevřít, ani zlomit šifru. Adresát musel mít Atlantis a znát heslo.

Jelikož dnes už máme i těch svobodných dokumentačních formátů dost, zdálo by se, že Microsoftí formát .rtf už zajímavý nebude. Není to úplně pravda, dá se do něj ukládat i z LibreOffice, a pro svoji přenositelnost bude užitečný i nadále. Nicméně dnes už jsme jinde, čas oponou trhnul a tak nás vzhledem na množství konvertorů formátů v klidném spánku nic rušit nebude.

 

°°°°°°°°°°ooooo000OOO000ooooo°°°°°°°°°°

RTF Editor

Jednoduchý a lehký RTF editor pro Linux. Soubory se dají ukládat do RTF, TEXT, HTML nebo PDF.

 

1882__540x420_rtf2

 

Zaujal mě proto program RTF editor, který je „standalone“, tedy nemusí se instalovat, stačí jej rozbalit do cílového adresáře a spustit. Já jsem si pro Quick start udělal spouštěč do panelu. Po spuštění se nám objeví prostředí ne nepodobné Writeru, nicméně editačních možností se nabízí víc. Celá paráda je v angličtině, ovšem tak prosté, že překlad není třeba; ovládání taktéž jednoduché, proto není ani help. Dokument je možno formátovat podobně, jak jsme zvyklí z LibreOffice, velikost, barva a font se mohou upravit, dají se vložit a editovat tabulky, stejně tak se vkládají obrázky. Manipulace s obrázky už tak komfortní není; u jednoduchých dokumentů by to snad nemuselo vadit. Co je předností tohoto editoru, že kromě ukládání do rtf dává možnost uložit i do html nebo txt formátu. A aby toho nebylo málo, je tam ještě funkce exportu do pdf. Co víc si můžeme přát ?

 

1883__540x420_rtf3

 

Za zmínku ještě stojí, že ke stažení je několik verzí programu, v závislosti na tom, kde se s ním bude pracovat. Použil jsem proto příslušnou verzi pro svůj Mint 13 MATE, ale se nespustil. Tak jsem stáhl verzi pro Mint 14, a ta mi tam už funguje normálně. Je proto možné, že se případný podobný nesoulad u vyšších verzí dá vyřešit podobně. Je to dáno už tím, že každá nová verze „musí dozrát“ a být dopracovaná komunitou uživatelů. Většina lidí ovšem dává přednost stabilnímu pracovnímu prostředí, protože ne každý je obdařen vlastnostmi prospektora a zlepšovatele. Pracovnímu výkonu rovněž nesvědčí bloudění po stále se měnícím způsobu ovládání; platí zde, že méně je víc. Proto dost preferuji Mint 13 MATE LTS, protože tam to „zrání“ je poznat.

 

1884__540x420_rtf4

 

RTF Editor je možné stáhnout z těchto odkazů :

Ubuntu 10,11, Mint 13, VL7, CB11*

http://genscriber.com/download/download … untu11.zip

 

Ubuntu 12.04, Mint 14, Bodhi 2.3, Fedora 18*

* Fedora users need to install libpng12.

http://genscriber.com/download/download … untu12.zip

 

Ubuntu 13.04, Mint 15

Mobile version

http://genscriber.com/download/download … untu13.zip

 

Ubuntu 13.04, Mint 15

Installed version (.DEB)

http://genscriber.com/download/download … 1_i386.deb

 

X11 version.

Pokud nic z uvedeného nefunguje, zkuste tohle. GUI není až tak pěkné, ale pojede to skoro na všem.

http://genscriber.com/download/download … or-x11.zip

 

1885__540x420_thumbnail

 

Domovská stránka projektu je:

http://genscriber.com/genapps/viewtopic.php?f=3&t=222

Jelikož v tomto kalendářním roce už asi nic psát nebudu, tak bych rád poděkoval všem čtenářům za jejich komentáře a „děkovné dopisy“, současně s tím jsem potěšen raketovým nástupem nových redaktorů. Vždy jsem měl sympatie k lidem, kteří mají „tah na bránu“ a umí poradit skoro v každé situaci. Čas ukáže, kdo z nich bude jen sprintér nebo dokonce vytrvalec.

 

°°°°°°°°°°ooooo000OOO000ooooo°°°°°°°°°°

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na RTF Editor

  1. Les Hardy říká:

    All downloads have now been updated to version 1.3.2