Psaní deseti prsty

Učíte se psát deseti prsty ve škole nebo prostě chcete zrychlit vaše datlování a hledáte nějakou aplikaci pro Mint, kde byste mohli trénovat? Pak je tato recenze několika programů určena právě pro vás.

Chceme-li psát dobře deseti, vždy platí: sledujte monitor, nikoliv klávesnici.
Non-linear keyboard trainer je zdařilá aplikace, ovšem ne pro našince. Nenabídne vám totiž českou klávesnici. Co je jejím pozitivem, že se přizpůsobí vaší pokročilosti. Pokud se přesto rozhodnete ji vyzkoušet, instalujte v terminálu příkazem:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install nlkt

 

a spouštíme ji tamtéž zadáním:

Příkaz terminálu:
nlkt

 

Gtypist je vyspělá konzolová aplikace, kde jediné co postrádám, je zvýraznění kláves, jakýkoli obrázek nepatří do tohoto textového prostředí, ale nebudete litovat, lekcí je zde nepřeberné množství. Instalace a spouštění je analogické s programem nlkt. Neboli:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install gtypist
gtypist

 

1859__332x230_gtypist1

 

1860__332x230_gtypist2

 

Dále jsem vyzkoušel program Klavaro. Tuto aplikaci již nalezneme v Menu. Instalace proběhne po zadání příkazu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install klavaro

 

Zde se již pracuje s českou klávesnicí a je zde možnost zvýraznění prstu, který máte použít, přesto v pokročilejších lekcích to pro mě nebylo to pravé.

 

1862__213x230_klavaro1

 

1863__272x223_klavaro2

 

1864__377x283_klavaro3

 

Hledal jsem tedy dále a zvolil jsem program Ktouch.

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install ktouch

Připravte se na delší stahování dat, celkem 60MB balíčků a instalaci, výsledek podle mne stojí za tu trochu času. Aplikaci naleznete v Menu > Vzdělávání > Ktouch. Jedná se o graficky propracovaný program, při jehož prvním spuštění si zvolíte, zda o psaní nevíte téměř nic nebo jste již pokročilejší student. Zvolil jsem první možnost, následuje první odemčená lekce. Při psaní vás program donutí vrátit se klávesou backspace, pokud uděláte překlep.
1861__332x230_instalace-ktouch

 

1865__400x217_ktouch-1

 

1866__400x217_ktouch-2

 

1867__400x217_ktouch-3

 

Tuxtyping:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install tuxtype

 

Toto je program spíše pro děti, kdy například tučňáka krmíme rybami a je tu několik dalších variací i s jednoduchými cvičeními. Nedoporučuji změnit si jazyk, protože tím získáte pouze jazyk menu, ale přijdete o lekce, v kterých nás tato vzdělávací hra učí psát všemi deseti, bohužel tentokrát bez zbarvení klávesnice, zato se zvukovým signálem při chybě. Také se nachází v Menu.

 

1869__400x225_tuxtyping

 

Další takovou hrou, tentokrát pro náročné jsou xletters, které se spouští z terminálu, naneštěstí i zde se objevuje množství znaků anglické klávesnice. Padají zde slova k opsání, ale ať jsem dělal, co jsem dělal, vždy jsem prohrál. Jedná se opět o konzolovou aplikaci. Pro úplnost:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install xletters
xletters

Užíváte-li Firefox, snadno si můžete doinstalovat následující rozšíření: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/addictive-typing-lessons/ , zde lze údajně samostatně si vytvářet lekce a také je tam 26 připravených lekcí. Pokud jste dočetli až sem, je patrné, že máte o tuto disciplínu skutečný zájem. Přeji vám trpělivost při tréninku psaní a podotýkám, že je potřeba procvičovat nejlépe denně alespoň dvacet minut. Přeji vám mnoho úspěchů.

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Psaní deseti prsty

  1. Robin říká:

    Čili, jestli čtu správně, jediný program s českými lekcemi je klavaro? (ktouch nepočítám kvůli nutnosti instalace prakticky celého prostředí KDE)

  2. huskyviking říká:

    Shrnuto a podtrženo ano, nejlépe v mém hodnocení vyšel ktouch, pokud to někdo myslí vážně, myslím, že nebude litovat instalace. Klavaro je jednoduché pro instalaci, ale když jsem zalistoval lekcemi dál narazil jsem na problémy se znaky. Špatný není ani gtypist, jen tam nejsou barvičky.

  3. ilo říká:

    Skuste taky online a zdarma: http://www.psani-deseti.cz/cviceni