Instalace aplikace Device Driver Manager v Linux Mintu

[singlepic ID=1870 w=90 h=90 float=right]V dnešním článku bych vám rád představil jednu zajímavou aplikaci s názvem Device Driver Manager, což je nový nástroj od vývojářů Linux Mintu, jehož pomocí lze snadno aktualizovat, instalovat i odinstalovávat ovladače hardwaru, ale i jádra v naší distribuci.

Vývojáři Linux Mintu v průběhu let vytvořili a prezentovali řadu zajímavých projektů, jako je např. nové desktopové prostředí Cinnamon, správce přihlášení MDM, vyvinuli přostředí Mate atd..

V repozitáři pro nejnovější Linux Mint 16 Petra se také objevil Device Driver Manager ve verzi 0.5.4, což je užitečná aplikace, která umožňuje spravovat open source i proprietární ovladače pro grafické karty, bezdrátová připojení, ba i samotná jádra v Linux Mintu. Hlavní ideou Device Driver Manageru je poskytnout uživateli aplikaci s jednoduchým a funkčním grafickým uživatelským rozhraním, jejíž pomocí lze pracovat s ovladači i s jádrem systému.

Jednoduché grafické uživatelské rozhraní (GUI) Device Driver Manageru je rozděleno do tří částí, jedna je věnovaná ovladačům pro grafické karty, druhá je určená pro ovladače bezdrátových modulů a třetí je zaměřená na možnou instalaci nejnovějšího stabilního linuxového jádra. Spustíte-li aplikaci, bude otestován váš systém a v okně se objeví všechny dostupné ovladače. Vy si následně vyberete náležitý ovladač nebo jádro, které chcete použít a systém restartujete.

 

[singlepic ID=1871 w=420 h=345 float=center]

 

[singlepic ID=1872 w=420 h=345 float=center]

 

[singlepic ID=1873 w=420 h=345 float=center]

 

Instalace

Je v Linux Mintu jednoduchá, neboť aplikace je ve standardním repozitáři Linux Mintu. Stačí tedy zadat název aplikace do vyhledávacího pole Správce softwaru nebo Synapticu a klikáním nainstalovat. Další možností je stažení .deb balíčku z tohoto odkazu a jeho následná instalace pomocí GDebi.

V neposlední řadě lze instalovat i příkazem v terminálu:

term1

$ sudo apt-get install ddm

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám zobrazí v Menu > Volby > Device Driver Manager. DDM je stále ve vývoji, takže před vlastní instalací ovladačů se ujistěte, že jste si vytvořili klon vašeho systému, abyste vše mohli vrátit, když se něco tak úplně nezdaří…

Pro tento účel můžete použít např. nástroj Clonezilla (http://clonezilla.org).

Program nemá českou ani slovenskou lokalizaci, ale práce s ním je natolik jednoduchá a snadná, že zkrátka překlad není zapotřebí.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

4 reakce na Instalace aplikace Device Driver Manager v Linux Mintu

  1. ulo říká:

    Velmi zajímavý nástroj.
    Jinak ke Clonzille bych rád doplnil, že na Wiki máme k ní návod, jak udělat klon systému:
    http://wiki.linux-mint-czech.cz/doku.php/zalohovani_systemu#klon_celeho_systemu

  2. Will.M říká:

    zkousel jsem nainstalovat ale nejde….prej ze chybi nejaka knihovna, balik nebo co…

  3. Tomáš říká:

    Je to návod z roku 2013, pravděpodobně budeš už v systému mít nové knihovny. Buď má autor podporu i pro nový linux, nebo to může být nepoužitelné.