Brackets – HTML, CSS, Javascript editor

1878__64x64_brackets-logoV základu umí html, css a javascript, je snadné doinstalovat rozšíření pro php a další jazyky. Nabízím jej jako variantu k editorům, které jsou v repozitáři. Je potřeba mít Chrome, proto je součástí článku návod na jeho instalaci. Práce je podle mne rychlá a snadná, jedná se o plnohodnotný WYSIWYG editor. Program je kompletně lokalizován do češtiny.

Brackets je svobodný editor kódu pro úpravu vzhledu webu a jeho vývoj staví na špičkových webových technologiích jako jsou HTML, CSS a Javascript. Je dostupný pro Linux, Windows and Mac OS X. Tato aplikace byla původně vytvořena Adobe, ale nyní je udržována komunitou.

 

1875__400x218_brackets1

 

Domovská stránka projektu je http://brackets.io/. Editor Brackets instalujeme těmito příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/brackets
sudo apt-get update
sudo apt-get install brackets

 

1876__365x300_brackets3

 

1877__400x217_brackets4

 

Brackets přichází s velmi zajímavými vlastnostmi jako je rychlý editační mód (Ctrl + E), který přináší příslušný CSS pro vybraný tag v hlavním editoru nebo živé náhledy v prohlížeči – změny jsou přenášeny okamžitě do prohlížeče (pouze Chrome), a to bez nutnosti ukládání změn nebo aktualizace stránky (shlédněte video).

Mimoto Brackets pdporuje rozšíření pro přidání zvláštních funkcí – více než stovka rozšíření může být snadno instalována ve vestavěném správci doplňků.

 

1874__365x300_brackets-ext

 

Otevřel jsem složku se šablonou CSS, kliknul jsem v Brackets na soubor index.html, dal Soubor>Živý náhled, otevřel se mi náhled v Chrome, ten jsem si nechal na pozadí a začal jsem přepisovat kód. Náhled je skutečně živý, mění se okamžitě s přepisováním. Přejížděním myší se vám odhalují jednotlivé prvky: obrázky, barvy, jednodušší už si to opravdu neumím představit. Stabilní verzi prohlížeče Chrome instalujeme takto:

Příkazy terminálu:
wget -q -O – https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add –
sudo sh -c ‚echo „deb http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main“ >> /etc/apt/sources.list.d/google.list‘
sudo apt-get update
sudo apt-get install google-chrome-stable

 

Cílem článku není někoho učit základy programování webu, ale nabídnout software pro naši platformu těm, kteří ho využijí. Je to věc svobodné volby toho, co chci používat.

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Brackets – HTML, CSS, Javascript editor

  1. Naučte se pravopis říká:

    *zhlédněte

  2. Stas říká:

    Můj oblíbený editor HTML / CSS / PHP / JS je Codleobster IDE: http://www.codelobsteride.com