Jak v Mintu zobrazit využití CPU a paměti

1544__90x90_sledsysStejně jako Microsoft Windows má svého výchozího správce úloh, který umí zobrazit i seznam běžících služeb, využití CPU a paměti, jakož i další systémové prostředky, tak i Linux Mint má svého vlastního správce úloh. Ten se nazývá „Sledování systému“ a lze jej snadno použít k jednoduchému grafickému zobrazení vytížení paměti RAM, CPU a také běžících procesů.

 

Chcete-li si tyto údaje zobrazit, přejděte na Menu > Systémové nástroje > Sledování systému.

 

1545__420x340_sledsys1

 

Každá ze čtyř záložek (Systém, Procesy, Zdroje a Systém souborů) pak zobrazí náležité informace.

Záložka Systém zobrazuje aktuální obecné souhrnné informace o Linux Mintu.

 

1546__420x340_sledsys2

 

Karta Procesy zobrazuje seznam spuštěných procesů. Volba Zobrazit > Všechny procesy zobrazí všechny procesy ve srovnání s výchozím stavem, kdy se zobrazují pouze procesy ve vlastnictví právě přihlášeného uživatele.

 

1547__420x340_sledsys3

 

Karta Zdroje graficky zobrazí využití paměti RAM, CPU a sítě.

 

1548__420x340_sledsys4

 

Karta Souborové systémy zobrazí seznam připojených systémových souborů (zobrazuje jak interní diskové systémy, tak i ty externí).

 

1549__420x340_sledsys5

 

Systém Monitor je snadno ovladatelný a použitelný grafický nástroj. Tytéž údaje můžete získat i pomocí příkazového řádku, podívejte se jak.

 

Htop

Htop je šikovný nástroj pro správu a zobrazování procesů v Linux Mint .

Nainstalujete jej zadáním následujícího příkazu v teminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install htop

 

Po instalaci jej spustíte zadáním příkazu:

Příkaz terminálu:
htop

 

Zobrazí se vám systematický a strukturovaný pohled na všechny procesy, které jsou spuštěny v systému Linux Mint spolu s dalšími možnostmi, jako je např. zabití specifického procesu, nalezení daného procesu a také zobrazení průměrného zatížení systému spolu s jeho dostupností a navíc i zatížení CPU a využití paměti RAM.

Všechny tyto funkce lze vyvolat pomocí klávesové zkratky, zobrazené v dolní části spuštěného nástroje htop (např. pomocí klávesy F3 lze vyhledat konkrétní proces, F5 zobrazí stromovou strukturu procesů a tak dále). Chcete-li ukončit htop, stiskněte klávesu F10 nebo „Q“.

Jedná se o velmi užitečný a snadno použitelný nástroj pro správu serverů Linux Mintu a stejně užitečný je i pro řešení případných problémů a monitorování desktopových procesů.

 

1550__420x340_sledsys6

 

Free-m

Free-m je nástroj pro rychlé zjištění volné paměti v Linux Mintu pomocí příkazové řádky

Otevřete tedy terminál a zadejte:

Příkaz terminálu:
free -m

 

V řádku „- / + buffers / cache“ na výše uvedeném příkladu vidíte zobrazení volné paměti (v MB), která je kolem 2,75 GB [2749 MB] z celkových 4 GB, které má systém k dispozici, zatímco zbytek je využíván.

 

1551__420x340_sledsys8

 

Jen čtení výstupu, aniž si to uživatel uvědomuje, může být z hlediska využití paměti děsivé. Při pohledu na sloupec free „MEM“ je na řádku zobrazeno jen asi 1574 MB volné operační paměti. Je to proto, že volná paměť je linuxovým systémem použita pro ukládání z mezipaměti disku.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.