OpenPGP Studio schovává vaše osobní údaje před zvědavýma očima

1539__100x100_pgpstudioTento šifrovací software používá asymetrický duální klíč, který pro šifrování využívá kombinaci veřejných a soukromých klíčů. Kromě toho lze na desktopové platformě tímto nástrojem digitálně podepisovat dokumenty za účelem potvrzení identity odesílatele. Na rozdíl od běžných šifrovacích nástrojů, jsou tyto dvě výše uvedené funkce součástí Linoma Software’S GoAnywhere OpenPGP Studia.

GoAnywhere OpenPGP Studio je snadno použitelný, multiplatformní desktopový nástroj od Linoma Software, který chrání vaše soubory pomocí šifrovacího standardu OpenPGP.

Proč se tedy rozhodnout pro tohoto relativního nováčka, namísto jiných, vyspělých řešení, založených na otevřených standardech šifrování? Když už nic jiného, tak OpenPGP Studio je „docela dobrá ochrana“ pro základní standard OpenPGP.

 

1540__420x340_pgpstudio1

Rozhraní programu OpenPGP Studio používá akčních tlačítek a rozbalovací menu.

 

1541__420x340_pgpstudio2

Karta OpenPGP Tasks je v dvoupanelovém uspořádání.

 

1542__420x340_pgpstudio3

Okno preferences, kde si nastavíte konkrétní algoritmus šifrování.

 

1543__420x340_pgpstudio4

Okno O aplikaci.

 

Část nenápadného provozu OpenPGP Studia využívá integrovaného správce klíčů. To vám umožní rychle vytvářet, importovat, exportovat a spravovat klíče OpenPGP, potřebné k šifrování a dešifrování jednotlivých souborů.

 

Flexibilní výkon

Pokud pracujete na více operačních systémech, pak vám používání multiplatformního softwaru výrazně napomůže k zvýšení produktivity. Je velkou výhodou, když můžete používat jeden produkt, který pracuje všude stejně.

OpenPGP Studio má jednoduché, ale efektivní rozhraní, které zjednodušuje proces šifrování a dešifrování souborů. Je také snadné digitálně podepsat a ověřit soubory bez použití jiného softwaru.

Vedle verze pro Linux, OpenPGP Studio běží na systémech Windows, Mac OS X,  Solaris a Unix. Verze pro Linux, mimo jiné, podporuje i náš Linux Mint.

 

Jak to pracuje

V dnešním podivném světě je skrývání emailů a dalších citlivých osobních údajů a dokumentů před zvědavýma očima okolí základním bezpečnostním prvkem. Internetové přenosy souborů, uložených na pevných discích či přenosných zařízeních mohou být, pokud nejsou chráněné, zlatým dolem pro hackery.

Šifrování kóduje data tak, aby k nim ostatní nemohli přistupovat bez dešifrovacího klíče. Někdy také mohou být data šifrována a dešifrována automaticky.

Něco podobného lze uskutečnit i na vašem osobním počítači, avšak pokud nemáte specializované zaškolení, tak to není tak jednoduché. Je velmi časově náročné šifrovat data ručně, bez potřebné hardwarové či softwarové sady nástrojů. S OpenPGP Studiem je tento proces uživatelsky mnohem příjemnější.

Tento šifrovací software používá asymetrický duální klíč, který pro šifrování využívá kombinaci veřejných a soukromých klíčů. Kromě toho lze na desktopové platformě tímto nástrojem digitálně podepisovat dokumenty za účelem potvrzení identity odesílatele. Na rozdíl od běžných šifrovacích nástrojů, jsou tyto dvě výše uvedené funkce součástí Linoma Software’S GoAnywhere OpenPGP Studia.

 

Jak se k tomu dostanete

OpenPGP Studio bohužel nenajdete v žádném repozitáři pro Linux Mint. Nepomůže vám tedy ani správce balíčků Synaptic. Nejpohodlnější je proto jeho stažení přímo z webu firmy  Linoma, kde je aplikace k dispozici ke stažení pro obě architektury, jak pro 32-bitovou, tak i pro 64-bitovou. Stažená verze je v komprimovaném formátu .sh, který nelze nainstalovat pomocí žádného správce balíčků. Instalace z tohoto archivu není náročná, ale pokud budete přesto mít nějaký problém, obraťte se na naše fórum nebo na náš chat.

 

Instalace

Já jsem si nainstaloval tuto aplikaci v Linux Mint 15 s pracovním prostředím MATE. Soubor ke stažení je v komprimovaném formátu s dlouhým názvem a s předponou, která není součástí jeho konečného názvu. Zde jsou kroky, které jsem učinil po stažení:

1) Klikněte pravým tlačítkem na stažený soubor .sh a v nabídce zvolte „Vlastnosti„. Běžte na kartu „Oprávnění“ a zaškrtněte „Povolit spouštění souboru jako programu.“ Potom jednoduše poklepejte na soubor a ten se vám spustí.

 2) Pokud se vám soubor nespustí,  otevřete okno terminálu, přejděte do adresáře Stažené (nebo tam, kde je ve vašem systému soubor umístěn) a zadejte tento příkaz:

Příkaz terminálu:
 ./OpenPGP.sh

 

Spustí se dekompresní proces a poté i vlastní instalační nástroj.

 3) Až budou oba tyto procesy kompletní, instalační program spustí OpenPGP Studio v novém aplikačním okně. Ikona pro spuštění se rovněž zobrazí v Menu > Ostatní > OpenPGP Studio.

 

Rozhraní

Rozhraní OpenPGP Studia se podobá správci souborů a v podstatě i stejným způsobem funguje. Jednotlivé soubory si zobrazíte v okně a klepnutím na patřičné tlačítko provedete úkol.

K dispozici jsou dvě karty pro přístup k prohlížecímu podoknu, v jednom vidíte vaše jednotlivé OpenPGP klíče a v druhém pak úkoly. Každá tato karta má pak k dispozici pět tlačítek pro provádění dalších operací.

Například kliknutím na kartu OpenPGP Keys se změní na panelu zobrazená tlačítka, jejichž pomocí lze vytvářet, mazat, importovat i exportovat veřejné klíče a následně i exportovat dvojice klíčů. Kliknutím na kartu OpenPGP Tasks se přepne do dvoupanelového zobrazení, kde se v levém sloupci zobrazí všechna úložiště ve vašem počítači  a v pravém sloupci pak soubory pro vybrané umístění.

Jakmile vyberete soubor nebo i několik souborů, klepněte na tlačítko pro požadovanou akci. K dispozici je pět voleb: šifrování, podpis, šifrování a podpis, dešifrování a ověření a ověření. V řádku základního menu jsou umístěny rozbalovací nabídky Soubor (File), Klíče (Keys), Úkoly (Tasks) a Nápověda (Help).

 

Jak to funguje

Můžete si nastavit základní možnosti šifrování v nabídce File > Preferences na kartě OpenPGP Keys. Data se vám budou ukládat ve skryté složce uživatel/.opengpgstudio.

Aplikace vytváří kompatibilní pár klíčů Diffie-HellmanRSA nebo OpenPGP s podporou komprese až 4096 bitů pro zip a zlip. Volbu konkrétního algoritmu si můžete nastavit v okně Preferences.

OpenPGP Studio používá šifrovací algoritmy AES128/192/256, Blowfish, CAST5, DES 3DES, Safer a Twofish s podporou MD5, RIPEMD160 a SHA512.

 

Použití

Pomocí OpenPGP GoAnywhere Studia lze  šifrovat a dešifrovat dokumenty, soubory i řadu populárních komerčních řešení, včetně Linoma’s GoAnywhere Director. Je podporována široká škála šifrovacích algoritmů, včetně AES (Advanced Encryption Standard) a TDES.

Šifrované soubory jsou uloženy ve výchozím nastavení výstupu jako binární soubory s příponou .pgp. Vy si můžete vybrat uložení textu v šifrovacím formátu ASCII.

Šifrování souboru v režimu .asc bude pro vás snadnější, když jej přidáte bez příloh. Otevření šifrovaného .asc pak umožňuje v textovém editoru zkopírovat a vložit textový obsah v libovolném tvaru.

Po zašifrování souboru nebo složky se vám zobrazí se okno pro potvrzení. Můžete také šifrovací protokol uložit jako soubor HTML.

 

Sečteno a podtrženo

GoAnywhere OpenPGP Studio je velmi šikovná a snadno použitelná aplikace pro malé firmy i běžné uživatele, kteří potřebují ukládat nebo odesílat citlivá data. Není to však ideální řešení pro automatizované šifrování/dešifrování všech vašich souborů. Další nevýhodou pro naše končiny je chybějící česká i slovenská lokalizace. V neposlední řadě musím zmínit i fakt, že se nejedná o opensource software.

Přesto je Linoma Software GoAnywhere OpenPGP Studio spolehlivý a odolný způsob, jak ukládat a odesílat soubory s citlivým obsahem. Ještě větší výhodou pro vás bude použití této aplikace, pokud pracujete na více operačních systémech, nebo používáte-li různé linuxové distribuce.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.