AeroFS – bezpečná synchronizace s cloudovým úložištěm

1553__80x80_aeroAeroFS je nástroj ne nepodobný programu BitTorrent Sync, který vám umožňuje bezpečně synchronizovat soubory mezi více počítači. Data jsou synchronizována přímo mezi klienty, a to bez použití centrálního cloudového serveru.

Tento nástroj je zdarma pro osobní použití (1-3 kolegové), pro neomezenou synchronizaci a sdílení jedné složky nebo chcete-li mít neomezený počet kolegů, musíte zaplatit poplatek ve výši 10 dolarů za týmového kolegu a měsíc. AeroFS je multiplatformní, je tudíž k dispozici pro Linux, Windows, Mac OS X i Android.

 

1554__420x340_aero1

 

1555__320x240_aero3

 

Stejně jako u ostatních nástrojů, probíhá synchronizace souborů jako např. u Dropboxu nebo Ubuntu One. AeroFS synchronizuje obsah složky napříč mezi všemi zařízeními, ale na rozdíl od zmíněných služeb není použit centrální server *, t.j. místo, kde jsou soubory synchronizovány přímo mezi zařízeními. To znamená, že vaše data jsou více v bezpečí, rychlost synchronizace nezávisí na centrálním serveru a neexistují žádná omezení úložného prostoru.

* Volitelně si můžete nainstalovat nástroj zvaný AeroFS Team Server, který je dostupný také pro Linux, Windows a Mac OS X a který funguje jako centrální úložiště pro všechny soubory vašeho týmu. Pomocí něj si pak může celý tým soubory zálohovat buď lokálně nebo na Amazon S3.

 

Funkce AeroFS:

  • Soukromí: Vaše data nejsou umístěna na žádném serveru AeroFS. Vše, co synchronizace pomocí AeroFS je privátní a budete to sdílet jen s lidmi, které explicitně pozvete;
  • Žádná omezení: s AeroFS, můžete vy i celý váš tým synchronizovat tolik dat, kolik potřebujete, a to zdarma. Bez žádného omezení velikosti souboru;
  • AeroFS používá pro šifrování dat AES-256 s 2048-bit RSA. Protože šifrování probíhá metodou end-to-end, tak data nevidí ani AeroFS;
  • Správa verzí: Soubory jsou automaticky označeny číslem verze, takže členové týmu mohou získat i starší verze, které byly omylem změněny nebo odstraněny;
  • Spolupráce;
  • Selektivní synchronizace;
  • Vzdáleně vymaže ztracená nebo zcizená zařízení;
  • Volitelné rozhraní příkazového řádku, takže jej můžete spustit na serveru;
  • K dispozici je pro Linux, Windows, Mac OS X a Android;
  • Podpora Ubuntu AppIndicator.

 

AeroFS je solidní nástroj, ale není dokonalý a má i několik chybějících funkcí, které stojí za zmínku: nelze synchronizovat složky mimo adresář AeroFS (symbolické odkazy nefungují) a ani nemůžete získat odkaz na soubor jako to lze např. u Dropboxu nebo u Ubuntu One. Také, alespoň jak jsem se dočetl, AeroFS nepoužívá peer-to-peer (P2P) technologie jako BitTorrent Sync: Soubory se stáhnou z jednoho počítače, a to současně z více počítačů. Na druhé straně, AeroFS je ve srovnání s BitTorrent Sync mnohem jednodušší, alespoň v Linuxu.

 

Stažení AeroFS

AeroFS si můžete stáhnout z tohoto odkazu (.deb balíček je k dispozici) – musíte se se však bohužel před stažením zaregistrovat (zdarma pro osobní použití). Po instalaci stačí spustit AeroFS z Menu > Internet > AeroFS. Chcete-li použít příkaz pro otevření klienta, zadejte v terminálu ten následující:

Příkaz terminálu:
aerofs-cli

 

Ovládat AeroFS lze poté pomocí následujícího příkazu:

Příkaz terminálu:
aerofs-sh

 

Po zadání výše uvedeného příkazu v terminálu, zadejte „help“ (bez uvozovek), čímž zobrazíte všechny dostupné možnosti.

Domovskou stránku projektu najdete na https://www.aerofs.com/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.