Anketa

1314__150x100_ank1Našel jsem na našem fóru podnět na uspořádání Ankety, téma nebylo určené, je tam jen výběr možností. Všiml jsem si reakcí na tuto myšlenku, podstata kterých je asi tato:

  • Zajímavý námět, ale bez konkretního obsahu.
  • To máme pořád psát jen o aplikacích, které jsou někde v repo?

 

Já bych dodal, že :

Anketu organizuje správce a dává ji na web, kde se předpokládá obrovský počet návštěvníků, ze kterých jen malá část se té ankety zúčastní. Taková je praxe u všech anket a je to těch 20%, co chtějí něco udělat, jen mnozí neví jak na to.

Těch zbylých 80% k aktivitě nedokope nikdo. Jsou a zůstanou většinou pasivní, protože k tomu mají svoje důvody.

Na náš web, jakkoli je dobrý, budou chodit většinou lidé z těch čtenářských 80%. Jen jich nebude tolik jako na Lidovkách nebo na Blesku. A proč ne ? Na bulváru je u nás absolutně největší čtenost, kdyby nebyla, žádný bulvár by nebyl.

Ano přátelé, anketa je těžká disciplina, protože jestli má být k něčemu, tak by neměla obsahovat jen náměty, na to je brainstorming nebo fórum, ale náměty spolu s navrhovaným řešením, případně další alternativou. Abych nehovořil za jiných, můj postup je zpravidla takový, že pokud si všimnu zjevného nebo i skrytého nedostatku, tak si položím otázku, jak bych to řešil, kdyby to byla moje úloha. Když se mi to povede, tak to „hodím na papír“, doplním nějakou kresbou, obrázkem a pošlu to „předsedovi“, aby věc projednal se svým realizačním týmem. Nic víc a nic míň, takový postup šetří čas i nervy těm, kteří nakonec o změně rozhodují.

Na jiném linuxovém webu, tam je zase na fóru tento zábavný model: Někdo nahodí dotaz jako tému, že co má jako dělat se svojí sestavou, zdali má koupit novou MD nebo rozšířit RAM, nebo si koupit větší SSD a k tomu nový CASE atd a pořád dokola. A teď babo raď !
Účastníci diskuze se předhánějí v odpovědích, při čem se každý především chvástá tím, jakou on má sestavu a že 8 GB RAM, to už se nenosí, takže si tam dej 16 atd.

Celé to připomíná rozhovor žáků 8-9. třídy ZŠ, kdy se hoši mezi sebou prsí, kdo má většího pinďoura. Jelikož z nicků není zřejmé, kolik mají diskutéři let, je to na čtenáři, aby si z příspěvků udělal svůj názor. Takové „dělání ramen“ je současný moderní jev, kdy se synek jednoho bohatého tátu vytahuje nad hochem, který také doma dostane všechno nač si vzpomene.

Je to fakt, že bez peněz se válčit nedá, nicméně tahle silová strategie je tak trochu důsledek monopolu M$, ale i silné mediální masáže, kdy každý, kdo chce být in, musí mít W8 na noťasu i na bedně, která má příkon jak hotelový vysavač. A nejnovější zabijáckou 3D hru o tom, jak se exportuje demokracie do světa pomocí moderních zbraní a navigační techniky. V zimním období se s tím dá pěkně vytopit pokoj…

Linux mě kromě jiného učí mít víc ohleduplnější přístup k lidem, kteří mají jiný úhel pohledu, co je po čertech nesnadné; nicméně navzdory odlišnostem se dá chovat se kulturně, pokud máme skutečný zájem na výsledku. Kultura společnosti se vždy měřila i podle toho, jak se společnost chovala k mládeži, starým lidem a podle mě i ke strojům, které jsou už z hlediska životnosti za zenitem a nemají zamontovaná kurvítka. V mnohých případech se dnes moc dělat nedá, je jiná doba, ale životní prostředí nám to jednou spočítá…
1315__250x290_ank2pngZaujala mě zpráva o tom, jak si Linus Torvalds „udělal nepřítele“ z jedné vývojářky, co kope za Intel, která mu vnucovala a doporučovala „politicky korektní“ mluvu.

Politicky korektní mluva, to je taková současná novinářská mantra, která je vlastně potlačováním svobody projevu in status nascenti. Jelikož je nám známo, z jaké třídy lidí se zpravidla rekrutují novináři, můžeme jen konstatovat, že dělají „svou práci“.

Nicméně Linusovo vyjádření je výraz svobodného projevu, kde je diskuze k tomu, aby se našla společná cesta, hledaly se společné cíle a nikoliv jen odlišnosti.

Politická korektnost znamená podle něj úchylnou zrůdnost, lež a křiváctví. Politicky korektní jsou i módní výrazy a kravaťáctví, kdy jsou lidé nepřímo vedeni k tomu, aby falešná zdvořilost směřovala k potlačení normálního projevu.
Tak to je několik postřehů k tomu, co týden dal.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Anketa

  1. jarek163 říká:

    V roce 1990 jsem koupil ledničku Calex, v roce 2002 jsem zakoupil mobilní telefon nokia, a hádejte co, slouží dodnes bez jediné opravy.

  2. Ondřej Kolín říká:

    Anketa hlavně musí být správně postavená, tak aby postihovala celé spektrum možných odpovědí a dal se na základě toho nějaký úsudek (vzdělanci říkají statistika) udělat…

  3. ulo říká:

    Moc pěkný článek na zamyšlení 🙂

    Ondřej: No a právě proto jsem se na foru dotyčného ptal, co tou anketou chce vlastně sledovat a podle toho pak dál postupovat. V nejhorším případě se pod anketou v diskuzi uživatelé zhádají, co je lepší a proč, ale to není pak hezké čtení…
    Můžeme s čtenáři o tomto tématu diskutovat zde na foru: http://forum.linux-mint-czech.cz/viewtopic.php?f=11&t=376