GtkOrphan – Viktor čistič

1309__130x100_orphan1Jako uživatelé Linuxu a Mintu zvláště, zvykli jsme si na systémový komfort a časy, když jsme si ve Windowsech ručně museli čistit Registry jsou dávno zapomenuty.

Jenže jak už to v životě chodí, nebývají ani růže bez trní a i ta nejkrásnější dívka se dokáže v nestřežené chvíli proměnit na čarodějnici. Ani v Linuxu nejsme docela za vodou, zvláště potom, co jsme si konečně „ušili sako na míru“ a chceme si užívat komfortně vycizelovaného Mintu. Předpokládejme, že jsme si v průběhu snad roku nainstalovali 15-20 nových aplikací, mezitím absolvovali několik updatů a „fajfka“ dole na panelu nám hlásí, že „Váš systém je aktualizovaný“.

* Umíral starý bohatý bankéř, a dal si k posteli zavolat svoje syny, aby s nimi strávil poslední chvilky. Chlapci byli dojatí a v rozhovoru se ho jeden z nich zeptal: „Otče, řekni nám, jak si to v životě dokázal, že si byl tak úspěšný, neměl jsi žádné nepřátele a všichni Tě měli tak rádi ?“ Po chvíli mlčení stařec zvedl unavená víčka a tiše pronesl : „Všechno to bylo úplně jinak…“ A vydechl naposledy.

V tomto krátkém příběhu je (jako ostatně ve všech židovských anekdotách) skrytá hluboká pravda: Totiž, že obyčejně nic není tak, jak se to maluje. Čteme noviny, posloucháme rozhlas, díváme se na televizi – a v podvědomí tušíme, že nic z toho, nač se díváme nebo slyšíme, nemá žádnou informační hodnotu. Všechno je to úplně jinak !

Takže: Když nám informátor hlásí, že „Váš systém je aktualizovaný“, to vůbec nemusí znamenat, že ve skutečnosti nemá chybu. Ano, aktualizace, updaty jsou provedené čistě, někdy sice s hlášením, že „systém nemohl najít … bla, bla, bla … a proto byly použity starší verze“ atd. Frankly speaking začíná se nám pomalu v systému hromadit odpad. Programátoři a vývojáři s tím jaksi počítají a tak vymysleli několik programů, se kterými je možné se těchto vedlejších produktů zbavit.

Ti ostřílenější, kteří se nenechávají jen vláčet osudem, si už vyzkoušeli aplikaci Bleachbit, což je v uživatelské verzi solidní informátor, ale tím to končí. Takže si pak, když se rozhodli k činu, pustí Bleachbit jako root a tam se mohou na vlastní nebezpečí na systémových fajlech vyřádit.

Dnes si vysvětlíme jinou aplikaci, a sice GtkOrphan. Pro ty, co už trochu umí anglicky, název napovídá, že bude řeč o „sirotcích“, t.j. opuštěných balících a součástkách knihoven, které někdy v minulosti plnily svoji úlohu, nicméně časem byly nahrazené jinými komponenty. Tito sirotci už nemají svoje rodiče, nikdo je nezná ani nepotřebuje a kdyby byli součástí sociálního systému v České nebo Slovenské republice, tak bychom je viděli jak snídají u kontejnerů a spí pod mostem.

„Sirotci“ jsou tedy odpad a zpravidla se s nimi v systému nepočítá, jen zabírají místo a jejich počet může být překvapivě velký. Za určitých okolností se mohou stát i přítěží, třeba při (re)instalaci nějaké aplikace, která je s nimi v kolizním kurzu.

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

Instalaci si dnes pro změnu uděláme „klasickým“ způsobem, přes Správce softwaru. Po zadání hesla se nám objeví úvodní výloha, kde do vyhledávacího políčka napíšeme „GtkOrphan“ a po chvilce hledání ho máme k dispozici. Přečteme si hodnocení spokojených uživatelů (hodně hvězdiček) a dáme Instalovat. V Menu se nám pak objeví v Aplikacích v kolonce Správa jako „Odstranit opuštěné balíky“.

1310__230x300_orphan2Samotné použití programu je intuivní a není nutné si o něm moc lámat hlavu. Spouštíme ho jako Root, takže máme oprávnění k čištění. Nicméně máme ještě možnost si o každém kandidátovi na vyhazov přečíst informaci a pokud naše znalosti přesahují znalost GtkOrphanu, můžeme si ho v systému ponechat. V zaškrtávacím boxu označíme všechny ty, se kterými se už nepočítá a pak už přijde ke slovu „Viktor čistič“.

 

1311__230x300_orphan3Několik obrázků nás zavede do přehledného rozhraní, které nám jednoduchým a srozumitelným způsobem ukazuje, co by se dalo vykonat.

 

 

 

 

1312__420x340_orphan4

 

1313__420x340_orphan5

 

Nepochybuji o tom, že vám „GtkOrphan“ dobře poslouží, a očekávám, tak jako po každém dobrém tipu, „tisíce děkovných dopisů“.

Mintu zdar !

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

4 reakce na GtkOrphan – Viktor čistič

  1. Filip Holtan říká:

    parada, ako novy neskuseny uzivatel linuxu som nainstaloval aj tie veci, ktore zrovna nesli (nejake balicky co som skusal, na rozchodenie, citacky odtlackov prstov, webkamera, tv tuner) tak a teraz mam konecne poriadok
    24 opustenych balikov som tam mal 😀

  2. Ivan Škulavík říká:

    Dobrý tip, velmi pekne ďakujem, mintu zdar

  3. LV1770 říká:

    Viktor čistič 🙂 funguje dobre a vďaka za super tip ,takýto program je raz za čas potrebný v systéme . Uprace spoľahlivo a je úplne jednoduchý na ovládanie .
    Ďakujem .

  4. Dub říká:

    Funkuje to podobně jako „apt-get autoremove“? Nebo to umí víc?