Zábavná fyzika pro Linux Mint – Phun

1171__120x100_phunV dnešním článku vám představím Phun – nejlepší svobodnou sandboxovou hru pro Linux Mint 15 Olivia, 14 Nadia i 13 Maya. Phun je vzdělávací, zábavný a poněkud návykový kousek softwaru pro navrhování a zkoumání 2D multi-fyzikálních simulací, přičemž se vlastní simulace provádí pomocí nákresů.

V nástroji Phun Algodoo můžete vytvářet simulační scény pomocí jednoduchých nakreslených nástrojů, jako jsou např. krabice, kruhy, polygony, ozubená kola, letadla, lana a řetězy. Dané objekty pak můžete snadno ovládat, kliknutím a tažením, nakláněním a rovněž s nimi můžete i zatřepat. Déle lze provádět úpravy a změny otáčení objektů, změnu měřítka, posouvat, rozřezat nebo klonovat tyto objekty.

Phun je typicky švédský vynález – funkční, nenáročný, vzdělávací a zároveň zábavný. Pokud třeba studujete fyziku, pak vás tato „hra“ rozhodně potěší. Umožní vám totiž prozkoumat gravitační a třecí síly s řadou aspektů navíc – hustota, viskozita a elasticita, setrvačnost atd. To v podstatě umožňuje vytvořit dvourozměrný objekt, na kterém pak vidíte, jak reaguje v závislosti na různých fyzikálních silách. Hra je velmi efektivní při vytváření realistických stavů, efektů a sil na dané objekty. Jen je škoda, že nejsou podporovány 3D objekty. Vývojáři tento nedostatek zdůvodňují jednodušším rozhraním.

Tento projekt byl vyvinut studenty na Umeå University. V této poslední verzi byla opravena řada chyb, které tento program trápily. V minulé verzi například voda nebyla průhledná a vodní rendering obecně byl velice chudý. Vše je nyní opraveno, což znamená, že všechny simulace, zahrnující vodu, jsou nyní mnohem realističtější. Asi nejužitečnější vylepšení je však přidání schopnosti pohybovat s objekty tak, že podržíte obě tlačítka myši (levé i pravé). To znamená, že můžete s objektem posouvat kdykoliv a kdekoliv: uprostřed kreslení polygonu můžete posouvat a klepnutím pak opět pokračovat v kreslení. Zde je několik screenshotů aplikace Phun:

 

1172__420x340_phun1

 

1173__420x340_phun2

 

1174__420x340_phun3

 

1175__420x340_phun4

 

Instalace v Linux Mint

  1. Stáhněte si a dvakrát klikněte na instalační balíček PlayDeb. Ten vám přidá patřičný repozitář do systému. Jen jej pak musíte ve zdrojích a slovo olivia (nadia, maya) nahradit slovem raring (qantal, precise), neboť se jedná o ubuntí repozitáře, které však bez problémů fungují v Mintu.
  2. Zmáčknutím Ctrl + Alt + T otevřete terminál a zadejte tento příkaz pro spuštění aktualizace databáze softwaru:
    user@lm:~$ sudo apt-get update
  3. Nakonec hru nainstalujte pomocí tohoto příkazu v terminálu:
    user@lm:~$ sudo apt-get install phun

Po instalaci se vám ikona pro spuštění zobrazí v Menu > Hry > Phun

Phun je skvělá, malá aplikace, která vám představí jednoduché fyzikální pojmy zábavnou a interaktivní formou. Domovské stránky projektu najdete na http://www.phunland.com.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.