Přihlašovací obrazovka nyní s technologií HTML5

[singlepic id=51 w=180 h=100 float=right]Stručně řečeno, MDM (Mint Dysplay Manager) nyní podporuje témata, vytvořená pomocí technologie HTML 5. To umožňuje autorům navrhovat krásné motivy přihlašovacích obrazovek, a to i s animací, dynamikou a za využití všech vymožeností, které tato technologie webdesignérům dává.

 

Úvod a základní informace o MDM

V Linux Mintu je MDM standardním display manažerem. Jedná se o software, který je odpovědný za přihlašovací obrazovku a který koordinuje ověřování a zahajování jednotlivých desktopových sezení. MDM má 3 různé typy přihlašovací obrazovky,známé též jako „greeters„.

GTK“ přihlášení je jednoduchá přihlašovací obrazovka, tvořená GTK dialogem. Vypadá asi nějak takto:

 

[singlepic id=683 w=420 h=340 float=center]

 

GDM“ přihlášení je přihlašovací obrazovka, která využívá pozadí a je kompatibilní s XML tématy, známými jako „motivy GDM„. S největší pravděpodobností je to přihlašování, které používáte v současnosti. To se může vzhledově velmi lišit, v závislosti na motivu, který máte zrovna nastaven. Zde je příklad GDM motivu, obsahujícího seznam uživatelů Arc-Brave:

 

[singlepic id=684 w=420 h=340 float=center]

 

HTML“ přihlášení je nová přihlašovací obrazovka, která používá WebKit a je kompatibilní s tématy napsaných v HTML. Zde je příklad motivu, navrženého vývojovým týmem:

 

[singlepic id=685 w=420 h=340 float=center]

 

Sice nevypadá nijak zvlášť skvěle, ale mějte na paměti, že je navržen vývojáři MDM/Mint, nikoliv webdesignéry. Toto konkrétní téma bylo vytvořeno pomocí HTML, CSS, JavaScriptu, Bootstrapu a jQuery. I když je to jen screenshot, můžete vidět transparentnost přihlašovacího dialogu a dále vidíte, jak se obrázek uživatele natočí, pokud na něj najedete kurzorem. Webové technologie, použité v Linux Mintu znamenají, že lze nejen vytvářet krásné motivy, ale dát jim také dynamiku a umožnit použití jednoho z největších dostupných zdrojů: webového obsahu.

Zde je několik příkladů toho, co lze již dnes vytvořit pomocí webových technologií:

Pomocí těchto technologií lze u témat MDM HTML definovat nejen jak má přihlašovací obrazovka vypadat, ale také způsob, jakým má fungovat navigace, interakce s uživatelem atd.

Je jasné, že s Flash nebo Java obsahem na přihlašovací obrazovce nelze nutit uživatele k čekání než se načte obsah nebo aby snad musel hrát minihry před vlastním přihlášením, což by asi bylo dosti otravné. HTML technologie mohou však být použity k vytvoření jemných efektů, což ocení uživatelé s uměleckými ambicemi, například:

  • Vložit do motivu animované pozadí pomocí animovaného gifu nebo přehrávání HTML5 videa na pozadí
  • Vytvořit sněhové vločky padající na horní část přihlašovacího dialogu
  • Umístění volby sezení a volby jazyků v postranních widgetech, které expandují když na ně uživatel najede
  • Použití javascriptového, otáčejícího se kruhu pro výběr uživatele a další

Dobrým příkladem toho je přihlašování v Unity, LightDM přihlášení v Ubuntu:

 

[singlepic id=686 w=420 h=340 float=center]

 

Ačkoli toto přihlašování není nijak konfigurovatelné, konečný výsledek je dobrým příkladem toho, jak se může animace a efekty využít ke zlepšení uživatelské přívětivosti. Pomocí webových technologií lze motiv přihlašování v Unity snadno přizpůsobit.

 

[singlepic id=687 w=420 h=340 float=center]

 

MDM 1.2 v Linux Mint 15

MDM 1.2 bude k dispozici v Linux Mint 15 a bude obsahovat právě toto nové WebKitové přihlašování a výběr z řady témat HTML.

 

MDM 1.1.x je k dispozici jako BETA pro zkoušení a testování

Na github.com je již MDM (1.1.x) s funkčním WebKit přihlašováním k dispozici pro testování. Proto voláme všechny zainteresované umělce a webové designéry k účasti na tomto testování. Rádi bychom, aby byla navržena dobře vypadající témata pro MDM 1.2. Chceme pomoc od co největšího počtu umělců, aby bylo vyvinuto co nejvíce greeters a aby se objevila i zpětná vazba pro další vylepšování a případně i dodání dalších nových funkcí.

 

Pokud máte zájem o navrhování HTML přihlašovací obrazovky:

 

Pak:

  • Spusťte nástroj „Nastavení MDM“ kliknutím na Menu-> Správa-> Přihlašovací okno (nebo v terminálu zadejte „sudo mdmsetup„)
  • V kartě „Místní“ nastavte „styl“ na „HTML
  • Udělejte si kopii adresáře /usr/share/mdm /html-themes/MDM se současným motivem
  • Umístěte svůj motiv v /usr /share/MDM/html-themes nebo stáhněte tar.gz archiv s motivem a v dialogu nastavení jej nainstalujte

 

Chcete-li si motiv jen vyzkoušet, použijte emulátor

  • Otevřete terminál a zadejte „mdm-theme-emulator“
  • Klikněte na „Open“ a vyberte soubor index.html
  • Klepněte na tlačítko „Přidat uživatele“ a přidejte náhodné uživatele a relace do tématu

 

[singlepic id=688 w=420 h=340 float=center]

 

Vyzkoušejte si různé funkce v jazyku JavaScript, které jsou v index.html a případně nám pošlete své připomínky.

Dejte nám také vědět o vámi vytvořeném motivu nebo nám sdělte své připomínky či otázky. Vývojový tým je k dispozici i na IRC – irc.spotchat.org a #linuxmint-dev

V Linux Mintu jděte do Menu-> Internet-> Xchat IRC a zadejte „/ join #linuxmint-dev

Můžete také využít našeho fóra. Bylo proto vytvořeno speciální vlákno pro vývojáře MDM s motivy HTML na adrese https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=25&t=126979.

Zdroj: https://blog.linuxmint.com/?p=2327

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.