RawTherapee – rychlá úprava fotek

RawTherapeeRawTherapee je mocný nástroj na úpravu fotek a zejména na ty focené do RAWu (pro neznalé – takový digitální negativ). Pojďme se na tento malý fotolab ve vašem počítači podívat.

RawTherapee (dále RT) zvládne JPEG i RAW formát. Právě na druhý zmiňovaný, jak již název aplikace napovídá, je RT zaměřen především. Jedná se o komplexní nástroj pro „vyvolání“ digitální fotografie z RAW formátu, kterých podporuje velmi mnoho. Další výhodou je podpora dávkového zpracování fotek a profilů. Jakmile jednou upravíme fotku, tak se k ní vytvoří i příslušný profil s jednotlivými nastaveními (tyto nastavení, nebo-li profil, lze kdykoliv opětovně vymazat a vrátit všechny hodnoty do původního stavu, takže z jedné RAWové fotky si můžeme udělat několik verzí a převést do JPEGu – prostě fotolab, jak má být).

Samozřejmostí jsou možnosti úprav fotek, ať už jasu, kontrastu či sytosti nebo pomocí křivek, kompenzace expozice, obnovení světel a stínů, doostřování a redukce šumu ve fotkách (toto lze dělat samozřejmě jen do určité míry – pokud už při focení je velmi nedoostřeno nebo je nevhodně zvolená citlivost ISO, tak se s fotkou již moc dělat nedá), míchání kanálů, ořezávání fotek nebo korekce chromatické aberace objektivu. Celý výpis funkcí naleznete na stránkách projektu zde: http://rawtherapee.com/blog/features

RT lze buď stáhnout ručně z http://rawtherapee.com/downloads (potřebujeme verzi pro Ubuntu a odpovídající architekturu 32-bit nebo 64-bit), rozbalit zip soubor a nainstalovat vlastní .deb balíček nebo si lze přidat repositář a instalovat ze Synapticu či z terminálu přes známý příkaz apt-get (výhodou této metody je, že po přidání repositáře máme upozorňování na další nové verze přímo v Synapticu, stejně jako u jiných aplikací).

Přidání repositáře a instalace

[singlepic id=1510 w=30 h=30 float=left]

$ sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway

[singlepic id=1510 w=30 h=30 float=left]

$ sudo apt-get update

[singlepic id=1510 w=30 h=30 float=left]

$ sudo apt-get install rawtherapee

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.