Co je a k čemu slouží blog?

Blog je webová aplikace obsahující příspěvky jednoho autora na jedné webové stránce. Nejčastěji, nikoli však nezbytně, bývají zobrazovány v obráceném chronologickém pořadí, (tj. nejnovější nahoře). Autor se nazývá blogger (u nás se píše pouze jedno g), veškeré blogy a jejich vzájemné vztahy je pak blogosféra.

Slovo „blog“ vzniklo stažením anglického „web log“, což v češtině zhruba znamená „webový zápisník“, a zkrácením slova „weblog“.

Weblogy tvoří nesmírně široké a diferencované pole, takže pokusy o stručnou vyčerpávající definici nějakými formálními kritérii jsou odsouzeny k nezdaru: spektrum sahá od osobních „deníčků“ až po oficiální zpravodajství firem, sdělovacích prostředků i politických kampaní; do weblogu může přispívat stejně tak jediný autor, malá skupina přátel nebo široká komunita. Mnoho weblogů umožňuje přidávat komentáře k jednotlivým příspěvkům, takže kolem nich vzniká čtenářská komunita; jiné jsou naopak neinteraktivní.

Různí se i formát weblogů, od prostého seznamu odkazů na webové stránky po dlouhé původní texty. Jednotlivé příspěvky jsou téměř vždy označeny datem a časem; jelikož odkazy jsou pro weblogy důležité, většina z nich má způsob, jak archivovat starší příspěvky a určit jim tak stabilní URL adresu; ta se nazývá permalink.

Na našem webu je smyslem osobních blogů umožnit jednotlivým autorům psát o širších souvislostech a provázanosti Linuxu, čímž chceme přitáhnout na stránky ještě větší počet návštěvníků a případně rozšířit i řady jeho uživatelů, bez ohledu na distro.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.