Skype

Příštích několik článků věnuji chatovacím komunikátorům, které používám, jak v Mintu, tak na telefonu se systémem Android. Skype byl pro mne první, který stále používám, před ním to bylo ještě ICQ. Skype je již zařazen do repozitáře Mintu, nemusíme tedy již hledat na webu instalační deb balíček. Můžeme ho mít rádi nebo ne, ale já tedy jsem nucen je používat, protože ho mají často mí přátelé a známí. Faktem je, že verze pro Linux nebyla léta aktualizována, nedávno se však objevil Skypeforlinux, který je nyní v beta verzi. Budu je tedy posuzovat odděleně.

Nejdříve Skype. Instalace snadná:

Příkaz terminálu:
sudo apt install skype

Nebo ve Správci softwaru se k němu proklikáme. Já osobně volím při instalacích terminál a pokud neznám přesný název balíčku, protože je například součástí názvu číslo verze, použiji Synaptic. Potom chytračím a uvádím příkaz pro Terminál.

Takže hodnocení je jasné, není moc líbivý, ale zajišťuje nejen psaní, ale například zasílání souborů. Skype přišel asi před dvěma lety s novou verzí emotikon, ty staré zůstaly, ale novější již tento Skype nerozezná a vypíše jen tučně zvýrazněné slovo. Proto je nemůžete ani posílat. Je možné jak volání, tak videohovory.

Dále Skypeforlinux. instalace je komplikovanější, používá stažený deb balíček. Klikneme zde: Skypeforlinux Alpha a získáme debianní balíček potřebný pro instalaci. Dále je tu možnost pomocí přidání klíče do repozitářů, pro úplnost se o ní zmíním. Je už i vytvořený repozitář PPA.

Příkazy terminálu:
dpkg -s apt-transport-https /dev/null || bash -c ”sudo apt-get update; sudo apt-get install apt-transport-https -y”
echo ”deb [arch=amd64] https://repo.skype.com/deb stable main” | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/skypeforlinux.list
sudo apt update
sudo apt install skypeforlinux -y

Instalace je možná již jen pro 64 bitovou architekturu. Deb balíček instalujeme přes instalátor balíčků, který se nám otevře poklikáním na deb balíček, tak to dělám z lenosti. Nebo v Terminálu vypsáním:

Příkazy terminálu:
cd Stažené
sudo dpkg -i skypeforlinux-64.deb

Můžete mít bez konfliktu nainstalované obě verze, dokonce obě mohou být spuštěny naráz. Jedná se v podstatě o webovou verzi Skypu, nehledal bych v tom větší zázrak, opět chat, hovory, dnes již samozřejmý skupinový chat a výraznou změnou jsou noví smajlíci. Je možné i zasílání souborů, ale pouze pokud se kamsi nahraje a kamarád na skypu si to stáhne, já to považuji za minus. Dá se ale říci, že Skype vlastně vyšlapal cestu dalším.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

7 reakcí na Skype

  1. kocour říká:

    Prave kvuli nedobrym referencim na Skype ohledne bezpecnosti jsem zacal pouzivat Gruveo.com

  2. Aleš říká:

    Někde se stala chyba 🙁
    Err:22 https://repo.skype.com/deb stable InRelease
    Následující podpisy nemohly být ověřeny, protože není dostupný veřejný klíč: NO_PUBKEY 1F3045A5DF7587C3
    Načítají se seznamy balíků… Hotovo
    W: Chyba GPG: https://repo.skype.com/deb stable InRelease: Následující podpisy nemohly být ověřeny, protože není dostupný veřejný klíč: NO_PUBKEY 1F3045A5DF7587C3
    E: The repository ‚https://repo.skype.com/deb stable InRelease‘ is not signed.
    N: Updating from such a repository can’t be done securely, and is therefore disabled by default.
    N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
    ales@ales-desktop ~ $ sudo apt install skypeforlinux -y
    Načítají se seznamy balíků… Hotovo
    Vytváří se strom závislostí
    Načítají se stavové informace… Hotovo
    E: Nelze najít balík skypeforlinux
    ales@ales-desktop ~ $ cd Stažené
    ales@ales-desktop ~/Stažené $ sudo dpkg -i skypeforlinux-64.deb
    dpkg: chyba při zpracovávání archivu skypeforlinux-64.deb (–install):
    nelze přistoupit k archivu: Adresář nebo soubor neexistuje
    Při zpracování nastaly chyby:
    skypeforlinux-64.deb

  3. huskyviking říká:

    Pokud nefungují příkazy v prvním odstavci, zbývá pod zeleným odkazem uvedeným v článku Skypeforlinux Alpha si stáhnout tento deb balíček a instalovat: https://www.skype.com/en/download-skype/skype-for-linux/downloading-web/?type=weblinux-deb .

  4. Hujes říká:

    to proč používám linux .. je aby jsem se vyhnul spyware od mrkvosoftu .. cpát tam skype .. to už mohu rovnou mít windows ..

  5. huskyviking říká:

    Alešovi a dalším se omlouvám, chyba byla v automatickém posouváním první uvozovky dolů, příjemná vlastnost, ale ne v kódu. Musel jsem to ve WordPressu ručně opravit. ( kód: )