Tohle nemusíte číst XVIII.

tnc1* Hallo Jime, tak nám to s tou sušenou vodou nevyšlo, jelikož slíbený grant dostala neziskovka pro „ubohé běžence“, co podnikneme ?

# Hi Johnny, včera jsem se přihlásil do místní organizace Ku Klux Klanu, abych získal další společenské kontakty.

* Správně Jime, a tam by se dalo i všelicos podniknout. Co takhle šít pro členy uniformy, s tou špičatou čepicí ?tnc15_1

# Zajisté Johnny, poznám se s šéfem krejčovské dílny, a já bych mohl ještě sehnat větší množství konopného lana, které by se hodilo na oprátky. Řeknu to šéfovi KKK, určitě bude rád a snad nám nějak se zálohou finančně přispěje.

* Jen abychom nedopadli jako s tou sušenou vodou… Možná by se to s těmi „ubohými běženci“ dalo vyřešit i jinak.

tnc17_1# Lidé se bojí, že se k nim čmoudi nastěhují domů a jich pak vyženou nebo podříznou. Řešení je snadné: Do každého bytu i domu si koupíme prase (stačí malé), sud s pivem a bednu s tvrdým alkehólem.tnc17_2

* Je to tak prosté Watsone !

# Na rohu každé ulice bude restaurace s otevřeným tnc17_3vepřovým grilem, spojená s prodejnou a výčepem lihovin.

* A hned vedle restaurace uděláme parkoviště, kde si čmoudi budou moci přivázat svého velblouda, abychom k nim byli dostatečně tolerantní a vstřícní…

# Ale Ku Klux Klan si necháme v záloze jako „domobranu“ – člověk dnes nikdy neví…

 

 

tnc17_4

 

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

V dnešní „technické části“ si budeme povídat o tvorbě textu. Nebude to povídání o textových editorech jako takových, o těch jsme měli na našem portálu hodně článků a dnes si je nebudeme opakovat. Textové editory samy o sobě nepředstavují problém, práce s nimi je snadná a přehledná. O nich jsem toho napsal hodně, stejně tak jsem si je všechny vyzkoušel, ale jako „stará konzerva“ nakonec píši do geditu, samozřejmě s velkým zeleným písmem na tmavém pozadí, jak jsem o jeho „výrobě“ nedávno psal.

Dnešní povídání nebude o tom, co s geditem, ale JAK psát, a CO psát.

Při pohledu na náš portál se dá snadno zjistit, že redaktorů a přispěvatelů máme několik, nicméně pokud jde o jejich příspěvky, tak je musíme vyhledávat často v daleké minulosti. Samozřejmě čest výjimkám. V současnosti jsou k dispozici snad jen příspěvky od Satapoucha, kamowského, Allconiuse a sem-tam něco ode mě, což se zase v mnoha případech „nemusí číst“.

Jelikož jsme už vyřešili problém „nešťastných běženců“, tak tvorba příspěvků bude pro nás moucha…

Protože čtenost naší stránky je už v mnoha tisících, dá se předpokládat, že mezi čtenáři budou i skryté literární talenty. Těmto skrytým talentům a ještě mnoha jiným bych se teď chtěl věnovat. Už dříve jsem naznačoval, že i když se řadím mezi zkušené Mintí veterány, mým cílem je pomáhat těm, kteří s Mintem i s literární tvorbou začínají. A je mi také jasné, že kdo se jednou s Mintem seznámí blíže, tak nebude mít důvod k migraci do žádné „země zaslíbené“ ani slibované.

Záležitost, o které to dnes je, nazvěme „dočasný nedostatek aktivních přispěvatelů„, aby to celé nebylo jen na Satapouchovi, kamowském, Allconiusovi a Old Bobbym.

Protože i když jsme pod jednou vlajkou, ale vzájemně se většinou nepoznáme, tak se mohu orientovat jen podle komentářů a kvalitních příspěvků na fóru. Vím proto, že máme dost kvalitních poradců a šamanů, nicméně byl bych rád, kdyby bylo i víc aktivních přispěvatelů. Domnívám se, že těm, co už psali, došla munice; to se stává i mě, ale asi bude vhodné ukázat těm, kteří na to mají a ještě se neosmělili, jak na to.

Otevřeme si gedit a ZAČÍNÁME:

Každý článek, tak jako jakákoliv písemnost, by měl být o něčem. Proto si pro tvorbu písemnosti nebudeme brát vzor od mainstreamových pisálků, kteří „za někoho kopou“ a aby se vlk nažral, oni dostali honorář, a koza zůstala, tak píší o hovně.

* Když už vím, o čem budu psát, tak na začátek článku patří úvod. Ten může být různě dlouhý, ba dokonce se nemusí dotýkat přímo toho, o čem bude článek. Jde prostě jen o to, přilákat čtenářovu pozornost. Já to někdy dělám s „Broučky“ nebo prostě tím, že čtenářům oznámím, že TO NEMUSÍ ČÍST. Čtenář samozřejmě udělá pravý opak a už je ruka v rukávě…

* Hlavní část článku, tedy tělo, bude obsahovat sdělení, které se týká nějaké aplikace, desktopového prostředí nebo okenního manažeru, případně nějaké důležité inovace systému resp. jiné smysluplné informace. V této části nebudeme šetřit obrázky, které ukáží víc než sáhodlouhé povídání. Obrázky si buď vyrobíme sami nebo stáhneme z nejrůznějších zdrojů. O obrázcích si budeme samostatně povídat v dalším článku, aby se tento už nenafukoval. Vlastní text by se měl držet popisovaného tématu, i když je možno celou věc oživit třeba různými citáty, nebo bonmoty.

* Závěrečná část, jak již z názvu zní, bude tvořit vyvrcholení, závěr, s výstřikem gejzíru jak v Yellowstonu nebo na Islandu…

Klidně může být v závěru i něco, co čtenář nečekal, ale ho to mile překvapí. A i zde si můžeme pomoci s nejrůznějšími citáty a bonmoty, které vytvářejí finále !

Celkem na závěr jsem si nechal nadpis článku, i když si to nezaslouží. Dobrý nadpis, to je první informace, kterou čtenář vidí a hned se rozhoduje, jestli to bude číst (to ovšem o mých článcích neplatí…) Nadpis má literát v hlavě už před začátkem práce, nebo ho vytvoří podle toho, jak se mu článek povedl.

Jak jsem už zmínil, o obrázcích si budeme povídat příště, protože ty nepatří do kompetence geditu; připravíme si je samostatně a do dokumentu, který už budeme skládat v jiné aplikaci, je vložíme na to místo, které je jim tematicky nejblíže.

Ještě bych rád poznamenal, jak to udělat, aby článek měl i jiskru a byl vtipný. Celkem na rovinu povím, že je to těžká disciplina. Neříkám, že se to nedá naučit, ale záleží od povahy autora. Ve výhodě je ten, kdo se na svět (tedy i na Mint) dívá shora, bystrým pohledem kondora či orla (omlouvám se ostatním nejmenovaným polétavým dravcům), protože žabí perspektiva, to není to pravé ořechové… Nicméně je v každém případě potřebná jistá jazyková zdatnost, slovní zásoba, resp. umět se vyjádřit i v jiných jazycích. To vše spolu tvoří dobrý základ, kromě toho že autor „umí číst“ a to zvláště beletrii a má trochu fantazie.

Pohled shora dává tušit dosud nepoznané souvislosti, což je i při práci s Mintem obrovská výhoda.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

P.S. Doufám, že jste pochopili, že nechci machrovat, ale mám v úmyslu lehce vyhecovat naši čtenářskou komunitu, aby se i oni zapojili do práce na webu. Osobně jsem si vědom toho, že stromy nerostou do nebe a totéž platí i o mě. Je proto potřebné vytvářet další generaci přispěvatelů a redaktorů. Náš web si to zaslouží – v Linuxovém světě totiž představuje něco, co tu ještě nebylo…

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

12 reakcí na Tohle nemusíte číst XVIII.

    • theseuszn říká:

      Otázka je rozporuplně podaná. Je a není. „Jabčí transformation pack“ v LM a vystaveno „na rajčeti“ (web)
      Odkazů je plno 🙂

      • old říká:

        To je můj výtvor. Výhodou mintu je jeho snadná skinovatelnost. Kdo někdy zažil „transformation pack“ ve Win, jistě ví, jak snadno se dá rozje.at systém.
        Tohle není žádný „transformation pack“ třetí strany. Je to vytvořeno z běžně dostupných oficiálních témat.
        OS X se mi líbí, protože jsem ho nikdy neměl. Ale hlavní důvod je písmo. Ten font je fakt vymakaný. Měl bych už nosit brýle, ale díky tomuto fontu to oddaluji. Čte se mi v něm dobře.
        Osobně mám čtyři vymašlená témata, která po týdnu střídám.
        Jen jeden systém nenapodobuji. Nemám k němu přímo averzi, ale stál mě strašně moc nervů.
        🙂

        • theseuszn říká:

          Ok. Já jen že sem si tyhle témata taky kdysi zkoušel a byly velice povedený. Přirovnání s těma zavirovanejma transformačníma packama pro widle sis ale moh odpustit. Jinak sladěný to máš aspoň z těch snímků hezky, taky su zastáncem „čistého stolu“ a ať jdou barvičky pěkně nekřiklavě k sobě, pěkné 🙂

          • theseuszn říká:

            Jen tak naokraj, já mám v kompu taky „Olda“, tak to sme dva. Jenom dodám, že ta kombinace se ti prostě vyvedla, no. Tím že mě to zmátlo by ses měl „satisfakticky“ nadechnout 🙂

            • old říká:

              Mé křestní jméno je Oldřich (old). A od letošního června jsem 50+.
              Mint jsem objevil cca před půl rokem.
              🙂

              • Old Bobby říká:

                Díky za komentáře Oldřichu, jsem potěšen, když i lidi v „kmetském věku“ začnou myslet jinak. S Mintem dělám už dlouho, ale jinou možnost nevidím; a jako „Mintí redaktor“ jsem začal v 74 letech. Za pár týdnů, pokud zvládnu současnou chřipku, budu mít 77. Zatím se krmím cibulí, česnekem a americkou whiskey…

  1. Bedňa říká:

    Zatím se krmím cibulí, česnekem a americkou whiskey…

    Tak to o teba strach nemám 🙂

    Čo sa týka nových autorov, na to zabudni. Jediné riešenie je spojiť sa s iným portálom, ale kto by to zas chcel, keď každé distro chce svoj.

    Takže reálne je to takto, nalej Whiskey ja nalejem Slivku, čin, čin a rýchlo do písania, nikto iný to za teba nespraví 🙂

  2. Old Bobby říká:

    Ďakujem Ti za komentár Bedňa, cibuľa & cesnak už urobili svoje, teraz som rekonvalescent. V tejto fázi je v pohári Jack Daniels – a skutočne to funguje !
    Už som si povedal, že písať nič nebudem, ale je to tak, ako si napísal: Nikto iný to za teba nespraví…
    Aj Jára Cimrman hovorieval, že „keď sa nepochválim sám, nikto to za mňa neurobí“. Ale najsampŕv treba urobiť…
    Je to tak, ako povedal ten Poliak vo fime Sexmisia: „Zkurvenej život !“ A heslo bolo prelomené…

    • vxmery říká:

      Súdruh generál, som akýsi zmätený 🙂
      Čeština, Slovenčina, 77, Whiskey…
      Pekne vystavaný článok a užitočné rady pre potenciálnych autorov. Tak na zdravie a úspešnú rekonvalescenciu 🙂

      • Old Bobby říká:

        To je v poriadku, náčelník GŠ – doma mi hovorieval otec: Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom… Keby to bolo doslova, tak by som mal v byte poriadnu tlačenicu :°)
        S Nemcom aj s Rusom sa stručne dohovorím, jednoduchú korešpondenciu do zahraničia píšem anglicky.
        A tých 77 – to je tvrdá realita (horšie by bolo 88, lebo by som ešte bol podozrivý z propagácie fašizmu :°p ).
        Článok bude mať aj dve pokračovania – pre grafomanov.

        Na zdravie ! Prosit ! …

    • Bedňa říká:

      Tak na zdravie, mám chuť si po rokoch pozrieť Sexmisiu.

      Inak mne cibuľa vždy pomôže, len si ju musím dať v začiatkoch choroby. No a doliečovanie je tiež veľmi potrebné, čin, čin.