Alternativa k Photoshopu? – 02

O Gimpu jsme si již psali. Jedněm uživatelům stačí, jedni spokojeni nejsou. Ti, kteří mají programátorské schopnosti, si mohou Gimp upravit. Nebo se můžete porozhlédnout zda někdo takovou úpravu již neudělal za Vás. A velmi pravděpodobně zjistíte, že se tak již stalo.

Pojďme se na alternativy či úpravy alternativ podívat.

Jednou z asi nejznámějších úprav Gimpu je GIMPshop. Jedná se vlastně o Gimp, který má ovládání předělané do podoby Photoshopu. Tvorba GIMPshopu se však dostala do rozporu s původními autory Gimpu, kterým se tato činnost, respektive její implementace nelíbila …

GIMPshop sdílí seznam funkcí, přizpůsobitelnost a dostupnost GIMPu na více platformách a zároveň řeší některé běžné kritiky týkající se programového rozhraní: GIMPshop modifikuje strukturu menu tak, aby se více podobal Photoshopu a upravoval terminologii programu tak, aby odpovídala Adobe. Vzhledem ke změnám rozhraní lze v GIMPshopu sledovat mnoho tutoriálů pro populární Photoshop a další lze přizpůsobit uživatelům GIMPshopu s minimálním úsilím. Všechny vlastní pluginy GIMPu (filtry atd.) zůstávají k dispozici.

Vypadá to hezky, ale bohužel nastala jedna nepěkná věc. GIMPshop byl založen na starém GIMP 2.2.11 a není aktuální s nejnovější GIMP kódovou základnou. Aby byla zachována použitelnost, někteří uživatelé se rozhodli ručně aktualizovat knihovny GIMPshopu sami. Z důvodu přetrvávajících obav o práva na jméno GIMPshop a sporu s jednotlivcem, který zakoupil doménu gimpshop.com, jsou plány na aktualizaci pozastaveny. Jak vysvětlil původní autor v roce 2010.

Ale na stránkách GIMPshopu je ke stažení verze GIMPshop 2.8, takže projekt, doufejme, není úplně mrtvý.

Více si o vývoji původního GIMPshopu můžete přečíst ZDE.

GIMPshop

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.