Ideální téma (vzhled) – 06

A jsme u toho, co Vás asi zajímá nejvíce. A to konkrétní ideální vzhled.

Jak jsme si řekli, je to velmi individuální. Já preferuji spíše tmavší, ale ne černé téma, protože při noční práci Vám tolik nesvítí do očí. Snl zase preferuje, aby měl zavírací tlačítko okna úplně vpravo nahoře, ani o milimetr vedle. Obojí je správně. Také bych to rád využil, ale ne vždy je to možné. Například já využívám jiné rozvržení desktopu, stejně jako internetového prohlížeče. Tam by mi to nefungovalo. Tak se na to jdeme podívat …

Předpokládám, že víte, jak se dostanete do menu „Nastavení vzhledu“. Jde to často několika způsoby, můžete si zvolit ten, který Vám vyhovuje. Konec konců jsme si to částečně ukázali v díle č. 4, kde jsme si popsali i prostředí XFCE a MATE. Já v Cinnamonu nejčastěji používám tento:

Najedu na panel – PTM – Nastavení systému – Motivy vzhledu

Menu na panelu

Tam pak nastavuji v záložkách různá nastavení, která jsou zapotřebí. Aktuálně mám nastaveno toto:

Nastavení systému
Menu vzhledu

Vidíte, že v celkovém nastavení vzhledu používám více témat. To proto, že mi to tak vyhovuje a jak už jsem psal, ne všechna témata jsou pro všechna prostředí.

První položkou je „Ohraničení oken“. To je v podstatě ta horní lišta a tlačítka na ní. To mám použité ze vzhledu eOS. Tedy je to inspirováno macOS. Zajímavostí je stříbrno-šedé provedení, které dává tmavšímu vzhledu tématu takový jakoby lesk. Klidně by zde ale bylo možné použít i tlačitka od Snl, pokud podporují toto prostředí.

Druhou položkou jsou „Ikony“. To je výběr toho, jak budou vypadat ikony ve Vašem tématu. Zde jsem zvolil vkusné „desert-camo“. Jednak nebyly k dispozici zelené a jednak by to možná ani nebylo pěkné. Zelené camo ikony by nemusely být dostatečně výrazné na práci. Mohl jsem použít i pěkné „Menta“ ikony, které jsou i pře zelenou barvu dostatečně výrazné a rád je používám.

Třetí položka je nazvána „Ovládání“. Vzhled tohoto menu ovlivňuje většinu oken v systému. Tedy něco, jako „Prostorové objekty“ kdysi ve Windows. To je jedna z nejzásadnějších změn v systému. Zde mám použitý vzhled „Military Grade“. Takto to vypadá, když tuto položku změním:

Změněné ovládání – toto je tmavší odstín

Poté je zde další menu a to je „Ukazatel myši“. To již léta instaluji přes Synaptic a volím „Crystal cursors“. V nainstalovaných kurzorech myši pak volím „Crystalgreen_classic“ nebo „Crystalgreen“. U modrých témat „Crystalblue_classic“ nebo „Crystalblue“.

Posledním položkou je „Pracovní plocha“. Ve skutečnosti se ale jedná o téma Cinnamonu. Zde mám zvoleno macOS-Green-fancy. To je velmi pěkný průsvitný vzhled do zelena. Což je moc pěkné. Šlo by zde zvolit i „Military grade“, ale to mi přišlo zbytečně tmavé, i když je celkově velmi povedné. Tímto se tedy změní vzhled menu a panelů.

Poté ještě měním pozadí plochy, což je nejjednodušší udělat přes PTM na Ploše a „Změnit pozadí plochy“. Buď si vyberu z předvolených, nebo si nějaké stáhnu, nebo si vytvořím. A nebo to zkombinuji. Touto cestou jsem se vydal já.

Vytvořené pozadí z dostupných obrázků a log na netu

Jak potom systém vypadá si můžete prohlédnout na dalších obrázcích …

Cinnamon menu
Gimp ve svém vzhledu
Gimp s použitím systémového (mnou nastaveného) vzhledu
Libre Office
Nemo / Nautilus
Ověření uživatele
Dojem trochu kazí, že Synaptic toto téma nerespektuje
Double commander v QT5 také nerespektuje téma
Stejně tak v Javě napsaný download manager
Palemoon i Firefox téma respektují

Vidíte tedy, že většina systému téma respektuje, najdou se však části, které tak nečiní. Není to sice velký problém, ale určitě by bylo dobré ho do budoucna vyřešit. Jedním z těch, kdo nerespektují vzhled je třeba i VLC. To má možnost zvolit svá vlastní témata, takže to nemusí vadit. Nicméně bych uvítal, kdyby šlo použít systémový vzhled.

Častým problémem tmavších témat bylo a je, že v určitých okamžicích nepřepnou správně písmo na inverzní barvu. Často jsem se s tím setkával právě například u internetových prohlížečů. Zadat pak přihlášení na stránky je docela sranda. Nebo napsat adresu webu. Zde to v tomto nastavení funguje.

Ale je malá vyjímka:

Snl-ův blog

Ano je to shodou okolností zrovna Snl-ův nový blog. Jestli tento web něco vnutí prohlížeči, že přepíše systémový vzhled, nebo je to něčím jiným netuším. Ale naštěstí to není tak strašné, jako to bylo u vzhledů jiných, takže se s tím dá pracovat … Pro Vaši představu: Ano, je to černá na tmavě zelené, ale dá se ještě přečíst. V jiných tématech už ta černá nebyla dostatečně kontrastní a přečíst to pak nešlo.

Takže, i když si vyberete barvu vzhledu, která Vám vyhovuje a zdá se, že je vše super, je nutné vše důkladně vyzkoušet. Buď to bude bez problémů a vyjímek, nebo si musíte rozhodnout, zda je pro Vás úprava novým vzhledem přínosem a nebo to necháte plavat.

Mnohem horší situace stále panuje v systému Windows. Zvolíte tmavé téma, pak spustíte nějaký program a máte vysvícené oči. Na to, abyste mohli téma aplikovat skutečně na většinu věcí v systému Windows totiž buď musíte mít externí program, nebo provést zápisy do složky Windows s právy administrátora. A to každý uživatel opravdu nemůže. Navíc také musíte to téma pro systém sehnat / stáhnout. A to může být zdarma nebo placené.

Ale zpět k našemu Linuxu.

Stejným způsobem jako vzhled se pak řeší ikonové sady. Můžete si je stáhnout, vytvořit, zkombinovat, nebo prostě použít systémové. V Cinnamonu je jednou věcí sada ikon a druhou ikony na panelu. O tom, proč je měním, jsme si již napsali. V Ubuntu Mate se mi po nainstalování Cinnamonu nepodařilo přidat spouštěče na panel normálním způsobem. Použil jsem náhradní způsob a při té příležitosti jsem si stáhnul ikony z netu v nejkvalitnějším formátu icns a ty jsem pak přiřadil jednotlivým aplikacím (programům či spouštěčům).

Nakopíroval jsem je jednoduše do nové složky a z ní je pak použil.

moje ikonová sada

Ještě se naskytuje jedna zajímavá věc a tou je možnost průhlednosti tématu. V Cinnamonu se to hezky řeší jedním rozšířením (Extension). Jmenuje se „Transparent panels“. V ostatních prostředích je většinou zapotřebí použít nějaký pokročilý nastavovací manager. Příkladem může být Gnome-tweak tool, Ubuntu tweak, Compiz apod. Něco o tom si můžete prohlédnout ZDE nebo ZDE.

Co napsat závěrem? Vím, že je to složitá otázka, ale odpověď podle mě je, že ideální téma neexistuje. Jsou témata, která jsou dobrá, jsou ikony, které jsou dobré. Je možné si to upravit dle svého. Jak vidíte, já sám to mám nastavené tak, že nepoužívám jedno, ale hned několik témat, respektive jejich částí.

Toto mi celkem vyhovuje, i když bych klidně uvítal, kdyby mi to někdo nandal do jednoho vzhledu. Ale jsou tam chybky (programy na QT či QT5 knihovnách, na Javě, Synaptic).Pokud by někdo věděl, jak to vyřešit, pár lidí by se zase mohlo přiblížit ideálnímu tématu. Spoléhám na Vás, že případně zvládnete poradit. Děkuji.

Jelikož některá témata již nejsou k sehnání nebo se špatně shánějí, přiložím je sem k článku, abychom o ně nepřišli do budoucna …

Na našem fóru již delší dobu běží diskuze, kde se můžete pochlubit vlastním desktopem. Zapojte se a ukažte, co používáte Vy. Vždy u toho také napište, jaký Linux a prostředí máte.

Jelikož si tato minisérie vybrala za cíl trošku si probrat téma ideálního desktopu a také třeba budete schopni poradit s problémy, které jsem popsal, založil jsem pro diskuzi nad tímto tématem speciální téma ve fóru. Poznatky tedy, prosím, pište tam.

Díky a loučím se, zase někdy.

Váš Labeent

Tak nakonec ještě zítra bonusová kapitolka …

Záložka pro permanentní odkaz.

4 reakce na Ideální téma (vzhled) – 06

  1. Petr Fiedler říká:

    Co se týká prohlížeče, tak já používám Firefox. V jeho nastavení vzhledu mám nastaven tmavý motiv a dále pozadí černé, text zelený, navštívené odkazy žluté a nenavštívené odkazy oranžové. Takhle mi to naprosto vyhovuje. Absolutně jsem eliminoval modré světlo. Problém je, jak jsi psal, někdy něco napsat do editačního pole. Chyba je ale na straně Mozilly. Za to nastavení tématu v OS nemůže. Vyjde aktualizace FF a píšeš černě do černého pole. Vyjde nová a píšeš černě do bílého pole. Vyjde nová a je to zase jinak a tak pořád dokola. Už jsem si kvůli tomu i nainstaloval Firefox ESR, který se kromě zabezpečení aktualizuje 1x za rok. Zrovna v něm to ale bylo špatné.

  2. Anonym říká:

    DoubleCommander je v repozitářích i na ofic stránkách k mání i v gtk verzi která bývá lepší volbou pro cinnamon.

    • labeent říká:

      Když jsem s ním před lety začal, tak GTK verze zlobila. Protože mám i Krusader, který je na QT, tak i DC používám QT.

  3. nobody říká:

    Tmavá téma a Firefox:

    about:config
    pridať akýkoľvek reťazec widget.content.gtk-theme-override
    napríklad reťazec: Adwaita:light
    reštartovať Firefox