Ideální téma (vzhled) – 05

No a jsme u dalšího dílu. Témata neboli vzhledy jsou, jak už jsem psal na začátku tohoto seriálu, čistě individuálním vjemem. To, co se líbí jednomu, se logicky nemusí líbit druhému.

Já osobně jsem vždy tíhnul spíše k zeleným nebo modrým tématům, nelíbily se mi úplně černá témata a vnucená šedá jsem používal jen, když nebylo zbytí.

V době, kdy jsem poprvé vyzkoušel Linux (bylo to Ubuntu), jsem používal předvolený vzhled. Už si ani nepamatuji, jak byl barevně laděn. Jakmile jsem začal Ubuntu více používat a již jsem něco mírně pochopil, tak jsem si ho obarvil do zelena. Pak přišel nášup jménem Unity a mé přestěhování k Mintu. A ta nádhera. Vše už bylo barevně tak, jak se mi líbilo. Inteligentní kombinace zelené a šedé, funkční spousta věcí hned po instalaci bez nutnosti doinstalování apod. Zkrátka Mint si mě získal. Pak ale nastoupil Gnome shell a bylo vymalováno. A tak vznikl Cinnamon a Mate a já si po několika zkouškách zvolil Cinnamon a dodnes jej používám. Toto prostředí, které vzniklo kompletně nově, mělo zpočátku problém s kompatibilitou nových verzí vzhledů a appletů, ale to se časem vyřešilo. Navíc již neplatí, že by bylo nějak výrazně náročnější oproti jiným, takže ho může spousta lidí vyzkoušet. Jeho velkou silou je právě snadnost přizpůsobení.

Mint 10 byl mým prvním Mintem

Vždy, když je vydáno nové Ubuntu, ze kterého pak vznikne nový Mint, tak se snažím toto Ubuntu otestovat. Letos jsem měl v plánu otestovat Ubuntu studio. To je speciální distribuce, určená na práci s multimédii a předinstalovanými některými programy.

Ubuntu Studio

Na svém hlavním pc jsem pak zkusil Devuan. Chtěl jsem prostě vyzkoušet systém bez systemD, sle s obrovským potenciálem. MX linux mi neběžel, jak bych si představoval.

Devuan

První, co mi zarazilo, byla méně přívětivá instalace, v takovém T602 režimu, se spoustou nastavení. To je fajn, když se v tom vyznáte, trochu zbytečně matoucí pro obyčejné uživatele, neprůchozí pro začátečníky. Nicméně s instalací jsem si bez problémů poradil. Instalátor se zeptal, jaké má nainstalovat prostředí. Vybral jsem Cinnamon. Po restartu naběhlo XFCE :o(( . Tak jsem zkusil nainstalovat Cinnamon, to nešlo. A ještě pár dalších věcí nešlo. A proto padla moje volba na test Ubuntu Mate.

Ubuntu Mate 20.04

No, to je jiná káva. V podstatě vše bez problémů, doinstal Cinnamonu, Synapticu, oblíbených programů. Nejede mi Smplayer, ale ostatní ano, tak to překousnu. :o)) A když si ten systém testuji, co se nepodívat, jestli náhodou není nějaké hezčí nebo funkčnější téma, než dosud používám?

Takže teď víte, co mě přimělo k napsání tohoto miniseriálku. A příště už si nějaký ten vzhled opravdu ukážeme.

P.S.: Tento díl seriálu byl napsán dříve než včerejší vydaný, proto odkazuje na něco, co jsem již zčásti ukázal včera, ale počkejte si i na zítra …

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.