Linux Mint 19.2 „Tina“ ve finálním vydání

Včera, 2. srpna, vyšla finální verze distribuce Linux Mint 19.2 s označením „Tina“. K dispozici je rovnou ve všech třech variantách s rozhraním Cinnamon, MATE i Xfce.

Podpora 19.2 je slíbená do roku 2023. Oproti předchozím verzím přináší vylepšení grafických nástroje pro správu softwaru a aktualizací, včetně aktualizací jádra.

Rozhraní Cinnamon 4.2 vylepšuje výkon a rychlost. Jeho spotřeba paměti se snížila přibližně o třetinu. Menu se seznamem aplikací zobrazuje přesný název aplikace nebo její zdroj (systémová balíčky, Flatpak) pro rozlišení více instalací. V nastavení najdete rozšířené možnosti pro zobrazování posuvníků a správce souborů podporuje jejich připínání pro rychlejší přístup.

Další novinky včetně těch v rozhraní MATE a Xfce najdete v poznámkách k vydání.

Minimální hardwarové požadavky zůstávají stejné jako pro předchozí verze z řady 19.x:

  • 1 GB operační paměti RAM (doporučené 2 GB)
  • 15 GB místa na disku (doporučené 20 GB)
  • monitor s rozlišením 1024×768

Pokud v současnosti používáte Linux Mint 19.1, postup k aktualizaci najdete na oficiálních stránkách. Ve zkratce lze aktualizaci snadno provést skrze grafické nástroje.

Pokud Linux Mint nepoužíváte nebo ho chcete vyzkoušet na novém počítači, stáhnout ho můžete zde. Doporučuje se používat 64-bitovou verzi systému, na rozdíl od 32-bitové například funguje i na nových počítačích s UEFI.

Záložka pro permanentní odkaz.

42 reakcí na Linux Mint 19.2 „Tina“ ve finálním vydání

  1. Labeent říká:

    Akorát jsem se chystal to napsat, fajn, že jsi se toho chopil …

  2. Ukomir říká:

    Upgrade prebehol bez problémou,zatial všetko ide ako má.Nejak velmy som ale netestoval.Za mňa OK.

  3. broukal říká:

    Funguje niektory virtualizacny nastroj, ci su nefunkcne?

    • Míra, ok1ufc říká:

      Zdravím. Upgradoval jsem na stroji s VirtualBox verze 5.2.32, po upgradu funguje jako předtím.

    • Míra, ok1ufc říká:

      Zdravím ještě jednou. Zrovna jsem stáhnul, nainstaloval a vyzkoušel Wine. V repozitáři to nabídlo verzi 4.0.5, zdá se, že funguje, v menu se objevuje, jak jsme byli u verze LM 18.3 zvyklí. Nainstaloval jsem pár prográmků, taky Fast Stone a zjistil jsem, že některé chybičky zmizely. Dříve to bylo dost pomalé a nedělalo to např. šipku na konci čáry. Teď to dělá i tu šipku, je to svižné. Já to používám, protože to dělá např. PNG printscreeny, které jdou ukládat jen v 256 barvách.

    • broukal říká:

      Dik za odpoved, urobim zalohu a potom otestujem… 😉

      • Míra, ok1fc říká:

        Tak, občas překvapí různé věci. Včera jsem otestoval instalaci a funkci oblíbeného radioamatérského komunikačního balíčku wsjt-x. Funguje v nejnovější verzi 2.1.0; po upgrade LM 19.1 na 19.2 rovněž zůstal funkční. Na notebooku Dell Vostro 3350 (8G RAM, procesor jen i3) jsem vyzkoušel jádro 5, asi funguje také všechno důležité. Takže to jsou ta milá překvapení. No, taky jsem do VirtualBoxu nahrál jednu applianci s Windows XP. Vše samozřejmě fungovalo, ale když jsem přidal rozšíření (grafika, sdílení disků), tak jsem si všimnul, že např. aktivovaný Front Page 2002 přestal být aktivovaný a aktivovat už nejde, asi kvůli ukončené podpoře. Takže je jen na 50 spuštění 🙂 Microsoft se prostě nezapře.

        • broukal říká:

          Tak doterajsi prechod z 18.3 na 19 bol teda porod… Samotny upgrade trval nieco malo skoro 2 hodiny. Po restarte system hlasil chybu ovladacov a spustil sa s noveau ovladacmi tak som musel doinstalovat najnovsie ovlace pre nvidiu. Prihlasovacia obrazovka je uz iba taka chaba ziadne klasicke dm s obrazkami a podobne ficury, mozno casom vyskusam doinstalovat… Co ma zarazilo dost programov my zmizlo z ponuky tak som niektore doinstaloval a kedze si vsetky nepamatam tak my ani chybat nebudu… Co ma zarazilo je firefox ten po spusteni zahlasil ze sa spusti s novym profilom a nevedel som sa dostat k zalozkam historii a naistalovanym dopnkom, nakoniec po par pokusoch a asi 2 hodinach skusania sa mi nejako podarilo obnovit zalozky a doplnky ale kedze nemam zalohy v speed diale tak neosatva nic ine iba obnovit stary system porobit zalohy a znovu urobit upgrade… System sa mi voci 18.3 zda byt sviznejsi, rychlejsie reaguje a neseka sa, aspon to zatial nepostrehol… Niekotre aplety su nefukcne – ciastocne nefunkcne, to skusim poriesit neskor, este urobim prechod na 19.2 potestujem a uvidim ako to pojde…

          • Michal Stanke říká:

            Co se týče Firefoxu, zkuste použít správce profilů, jestli tam nenajdete ten původní. Dole v tomto článku nápovědy najdete další postupy, jak s profily pracovat a buď Firefox spustit s jiným, nebo mezi nimi data přenést.

            Pokud žádný profil nenajdete, podívejte se na plochu, jestli tam není složka Původní data aplikace Firefox. pokud ano, znamená to, že proběhla obnova Firefoxu a z nějakého důvodu se úplně nepovedla (ztráta dat). Z té složky na ploše je ale můžete obnovit podle tohoto článku.

            • broukal říká:

              Dik za info, uz som to poriesil, problem bol ze nesiel spustit stary profil iba zakazdym novy a urobil som klasicku chybu, pri kopirovani som mal zapnuty firefox takze to nepomohlo az nakoniec som si ten clanok precital poriadne aj ked som ho nasiel samozrejme v anglictine az neskor som zistil ze je aj prelozeny…. 😀 Este tie zalozky v speed diale poriesim ale to budem riesit cez timeshift, skocim naspat urobim zalohu a opatovne skocim uz do upgradovaneho obrazu…
              Tak upgrade na 19.2 prebehol radovo do 15-20 minut, priamo z okna aktualizacii, hned po restarte vsetko nabehlo aj s ovladacmi. Aplet ktory mi zobrazoval rychlost prenosu dat je od 19 verzie nefukcny, ale v conky mam upload aj download speed zapnuty…. Aplet pracovne priesotry sa sustavne zobrazuje iba v rezime jednoduche tlacidla a rezim vizualna reprezentacia prac.priest. mi nefunguje, je to tak aj u ostatnych? Pouzivam Kpatience ale od upgradu mi listu menu zobrazuje v bielej farbe miesto tmavej aj ked mam nastaveny tmavy motiv, zjavne nejaky bug… Zmenil sa font je o nieco vacsi, co s tyka terminalu tak aj velkost okna je vacsia, ale je to otazka zvyku…

            • broukal říká:

              Tak drobne pozorovania, tak ako ma program kpatience problem so zobrazovanim tmavej temy tak rovnaky problem ma aj VLC. Po hodinke studia na nete a stiahnuty viacerych tem ktore VlC nechcel akceptovat som sa zacal hrabat v nastaveniach skusal som zvolit pouzivatelom vybrany styl, co nefungovalo, tak som zvolil prvu moznost pouzit narivny styl ale nic sa nezmenilo az po chvili som si vsimol kolonku vynutit si styl okien a tu som zmenil zo systemoveho „mint dark“ na gtk2 a hned zacala fungovat tmava tema…. Vyzera ze gtk neni moc dobre odladene a niektore programy si idu uplne nieco ine ako je nastavene v systeme v 18.3 to fungovalo ale tu uz nie… Co sa tyka Nema tak ten ma tiez drobne chyby zobrazovania, obcas sa dokonca sekne a par sekund rozmysla lez sa rozhybe, ale najviac ma stve bocny panel, pokial je zapnuty v stromovom rozlozeni tak pouziva ikony padla temy dark mint x, ale ako nahle prepnem na miesta tak sa zobrazenie zmeni na cierno biele „greyscale“ ikony… Su to sice drobnosti ale doteraz som na Minte nemal s tymto ziadne problemy ale toto je inak rozladene v tomto smere…

              • takyradějianonymně říká:

                broukal: to „k“ na začátku KPatience mně přišlo povědomé, cha, chááá. Tak jsem si ověřil na webu že ano, tj. jedna z vysoce pravděpodobných možností je to, že to je právě ten program původně z KDE a napsaný na knihovnách Qt …
                Jenže jak je už přece známo, Mint se od KDE a tedy od knihoven Qt záměrně a právě tím přechodem z verze 18 na 19 (tvůj případ) odstřihl. Tebou pozorované (zatím) drobné překvápko (jako asi příklad překvápek i pro další podobné Qt programy?) nebude asi tu a tam poslední. Časem.
                Takže a zobecněno: asi bude třeba udělat v PC menší inventůůůru tj. jaké případně další programy a napsané na Qt jsou nainstalované a, výhledově, za ně hledat GTKx náhradu?

              • Petr říká:

                Mohlo by pomoci: apt install qt5-style-plugins

            • broukal říká:

              Dik za odpoved, teraz ked som cital tvoj komentar som si spomenul ze som cital o tom nejake clanky, ale fakt mi to vyfucalo z hlavy… No jedna moznost zmena druha ponechat tuto aplikaciu ale teda nedoladenu… Co sa tyka QT kniznic ako zistim na com je postaveny ten ktory program?

              • takyradějianonymně říká:

                broukal: odpovídám pokud to bylo určený mně. Tak na tohle „téma“ tj. svět motivů a stylů atp. ve verzi GTKx a ve verzi Qt a jak se s tím popasovat (aby na počítači tedy v distribuci a tam ve vybraném prostředí spouštěné programy vypadaly jednotně) je toho na webu už dohledatelné docela dost.
                Jenže ono se to mění celé navíc v čase. A tak v tom čase se to už jednou popsané také mění a tak je to asi nikdy nekončící marnost? Protože případné dosavadní rady náhle nefungují. Prý (zdůrazňuji prý) ještě tak je pořádek kolem Qt ale u GTKx je prý více zmatků.
                Já třeba mám v prostředí KDE5 (Qt) možnost (klikátkem) volby kterak obecně mají vypadat tj. mají být použity styly u programů z prostředí GTKx. Ovšem ani to není vždy 100% a viz ty zmíněné už zmatky. Že by něco podobného (nějaké klikátko?) bylo třeba v Mintu a který je GTKx ( a tak naopak pro prostředí Qt) si nějak já nepamatuji 🙁
                Tím že Mint asi (výhledově) se přestal starat o aktuální knihovny Qt tak takové ty současné snahy o udržení přijatelného spolunažívání obou světů tj. Qt a GTKx je v Mintu myslím ohrožený: protože snahy autorů těchto snah budou vždy vycházet z aktuálních knihoven QT a GTKx a ne nějakého pravěku, který v Mintu pro Qt zákonitě asi časem nastane.
                Bádat jak a kterak je napsaný program na knihovnách Qt (a jakých verzí) je sice možné ale nevidím to jako žel schůdné. Navíc program může být už za týden aktualizovaný a včetně i závislostí na dál aktualizovaných knihovnách Qt.
                Za daného stavu se mně osvědčilo: rozhodně se vyhýbám dodatečným(!) úpravám stilů/motivů které mně dodali autoři prostředí/distribuce a už vůbec odmítám (po zkušenostech) používat nějaké další dodatečné externí. Už jsem totiž zažil třeba v OpenOffice potom překvápka, jako že v menu text bílý na bílém podkladě (nebo černý na černém). Nebo jsem měl podobné potíže příkladem v GIMP.

              • broukal říká:

                Dik za vycerpavajucu odpoved. Este som zhodou okolnosti vcera narazil na jeden clanok kde sa venovali programu Kpat a tu sa to da vyriesit sna-pom, ten by mal mat uz vsetky potrebne kniznice v sebe. Vyzera ze to bude cesta do buducna…

  4. vlasta21 říká:

    Jak se shodly Tesa s Tinou.
    Jsa stále věčným linuxovým elévem, zvažoval jsem přínosy a zápory z recenzí a z fór na netu. Nakonec zvítězila laická představa, že se o to už nebudu muset asi starat když to má podporu do 2023. A protože mi stařecká lenost velela jít cestou nejmenšího odporu, spolehl jsem se na linux, kterému s bídou rozumím sem tam něčemu z příkazů a risknul jsem to podle návodu na webu. Nic jsem nezálohoval, když by to padlo, tak bych si těch pár programů prostě musel nainstalovat. A byly by novější. Objevil jsem ikonu správa aktualizací, pobloudil a našel nabídku na povýšení systému a s trochu staženým zadkem potvrdil volby, které to chtělo. Po asi hodince jsem se zvedl od knížky a šel se podívat, zda se nad počítačem nezjevuje Voltovo světlo a kolem Ampérův zápach. Na otázku zda chci zachovat cosi starého jsem odpověděl, že ne. Po chviličce se objevilo hlášení, že systém je aktuální. Restartoval jsem a nic nového jsem nezpozoroval. Všechno fungovalo bez chyb, I ty radioamatérské věci, které používá i Míra OK1UFC. Nepoznav změn zadal jsem v terminálu cat /etc/issue a opravdu! Tesa odešla a Tina převzala otěže řízení. A proč to píšu? Před třemi dny se přihlásily o update widle. A výsledek? WSJT-X nedekóduje a HXlog se zasekává a má problémy s clusterem. Zbytek snad chodí, ale zase jsem po nabití baterky PC s widlemi šoupl do šuplíku. Toliko zážitky starého dědka s linuxem. Přeju je, ty zážitky, i vám, a těm co to programátorsky spískali patří veliký dík. Odvedli dobrou práci.

    • ok1ufc říká:

      DR OM Vlasto, díky za příspěvek. Abych Tě potěšil, tak Ti povím, jak se mi na dualbootu (HW HP Probook 4340s, 8 G RAM, i5) po snadném povýšení LM 19.1 na LM19.2 upgradovaly Windows 10 z buildu 1803 na 1903. Ramlování trvalo mnoho hodin, odhaduji, že asi od 16 do 19 hod.). Nicméně, dočkal jsem se restartů. Po prvním restartu Win10 nenaběhly, hlásily poruchu bootování. Z klíčenky Windows nešla opravit. Už jsem se viděl dneska na noční šichtě, ale naštěstí klíčenka LM19.2 obsahovala program Boot Repair. Děkuji tvůrcům, že ho společně s GParted do Live dali. Bootování jsem opravil, ale program našel jenom Windows. Naštěstí se spustily a fungují se všemi programy, jako před upgradem. Nahlédl jsem na oddíly HDD a zjistil jsem, že partition ext4 s Linux Mintem mi natvrdo mázly, zůstala jako „unalocated“. Pravděpodobně potřebovaly kus místa na další oddíl, který je velký asi 600 MB (z toho 532 je použito). A provedly to tak blbě, že za partition ext4, nechaly netknutý 8 G Swap. Takže mám 194 G ntfs (disk c:), následuje unalocated asi 40 G, swap 8G a ntfs asi 230 G (disk d: s daty). Po aktualizaci zmizelo na disku c: 31 G místa, které sežral windows.old. Takže budu přesouvat data, abych měl partition pro Linux na konci disku. Smažu swap, směrem k c: zvětším d:, to už znamená přenášet Gbajty, tedy to, co dělal Microsoft. Potom změnšovat d: na konci, možná to půjde bez ramlování, to nevím a nakonec budu dělat nové partition ext4 a swap. Budu upřímný, nenacházím slov. Nicméně, tohle nemůže být náhoda. Myslím si, že kindermanagement Microsoftu je připosraný a úmyslně škodí, když vidí, co jinde lze. 73’s Míra, ok1ufc

      • redhawk75 říká:

        ak win funguju, odporucam nainstalovat a spustit patchcleaner.
        co spravujem jednu pravnu firmu im teraz, pred tyzdnom, po upgrade windows X z 1803 na 1903 zabilo 2 notebooky. maju 64GB ssd a 1TB datove disky, tie vzdy pred upgrade vytahuju.

        Zo 64 GB im ostalo 382MB volneho, po pouziti patch cleaneru volne miesto 19GB

        • Míra, ok1fc říká:

          Děkuji za tip. Patchcleaner vyzkouším. Zatím jsem Win čistil SW z Glary Utilities. Jak jsem psal, v mém buildu 1803 to ukazovalo, že mám jenom asi 2G aplikací z nějakých 30 G. Nejvíc asi sežralo Visual Studio 2019 v té nejmenší verzi, kterou jsem potřeboval. Windws si vyrobil 31 G veliký adresář windows.old. Takže, pokud bych mě 64 G disk, byl bych na tom stejně :-). No, to, co jsem popsal, tak jsem včera zadokumentoval zde: http://ok1ufc.nagano.cz/Desktopy/Aktualizace_1903/Build1903_upgr.htm
          Ale mám další téma k řešení – dualboot Windows/Linux s vyndavacím médiem. Teď už je z Windows opravdický virus se vším všudy.

          • broukal říká:

            Toto co popisujes som zazil davnejsie pri obnove systemu win7… Skratka to beru ako cistu instalaciu s predvolenym vytvaranim vlastnych particii… Neni to teda iba vymozenost win 10…

            • Míra, ok1fc říká:

              To je pravda. I když se nepamatuji, že by mi Win7 zničily cizí partition. Také preferuji čistou instalaci do předem připravených vlastních oddílů.

          • redhawk75 říká:

            heh no na dualboot mam idealne riesenie:
            128GB SSD a 1TB HDD, s tym, ze na 128GB mam linux a na 1TB mam 200GB particiu windows + 800GB ext4 na data. vyber boot vyberam cez F11 pri boote a windows o linuxovom ssd ani netusi, lebo na ssd v notebooku mi za rok znicil ssd (Win 10 od vyroby + MX linux) nastastie je to firemny notebook a v Belgicku riesia reklamacie promptne. na ziadost vymenili SSD bez windows X a je tam teraz Win7 sp1 + MX linux

            • Míra, ok1fc říká:

              Ano, přesně to je na dualboot ideální řešení. Já mám teď jen 64GB SD kartu, výběr dělám stejně a čekám, až mi přijde rámeček SATA místo CD mechaniky, který jsem si včera objednal. No, přiznám se, že včera se mi velice hodil ten Boot Repair na USB klíčence s LM19.2.

  5. kocour říká:

    Upgrade, vše zatím funguje.

  6. lombardo1981 říká:

    Pravdepodobné riešenie pre chybovú hlášku „dpkg: chyba při zpracovávání balíku gconf2 (–configure)…“ z fóra:

    sudo dpkg –configure -a
    sudo apt-get install -f

    (dlhá pomlčka sú dve normálne)

    Zdroj: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=46&t=296232

  7. vlasta21 říká:

    S výše uvedenou chybovou hláškou jsem se setkal. Na uvedené stránce jsem zkopíroval příkazy a vložil do terminálu. Vše je OK. Funguje to.

  8. Míra, ok1ufc říká:

    Dneska jsem cestoval asi 3 1/2 hodiny ve vláčku, tak jsem vyzkoušel a provedl tyto věci – nainstaloval panenský LM 19.2, nainstaloval ze správce programů Wine a vyzkoušel tři grafické programy pro Windows, právě staženou poslední verzi Fast Stone 7.4, program S -Plan na malování schémat a Sprint Layout na malování plošňáků. Všechny grafické programy běžely svižně, s překvapivě dobrou kompatibilitou. Jako poslední jsem vyzkoušel vývojové prostředí ProFiLab Expert 4.0, který obsahuje kompilátor (vytváří spustitelný .exe program). Projekty šly editovat, ladit i kompilovat. Sériový port, který se mi po vražení USB/RS232 převodníku hlásil jako /dev/ttyUSB0 se objevil pod Wine jako COM33. To je důležitá informace. Možná ji na tomto fóru dávno znáte. Wine si sám vytváří 32 sériových portů (COM1 až COM32), takže až na COM33 se objevil můj první ttyUSB0. Zkompilované exáče komunikovaly po sériovém portu jako zběsilé. Na druhém konci jsem měl destičku s PICAXE a LEDkama, abych s tím mohl dělat ve vlaku. Doma jsem potom vyzkoušel komunikaci s reálným zařízením (řízení mé staniční baterie). A taky tisk z grafických programů. Všecko OK, prostě parádička. Printscreeny a fotka je tady:
    http://ok1ufc.nagano.cz/Desktopy/wine/Wine_405.htm

  9. broukal říká:

    Tak po nejake dobe testovanie, mozem povedat ze system bezi dobre zaseky pre preplnenie ram som zatial nepostrehol, ale za to podsvietena klavesnica si obcas robi co chce. Zatial som zisitl ze vo vecernych hodinach obcas zblbne, zacne blikat podsvietenie, po chvili sa zacne pripajat a odpajat az uplne vypadne a prestane reagovat. Skusil som ju zapojit do druheho portu a vysledok je rovnaky, zapnesa zacne blikat az sa vypne uplne, ale ked pripojim uplne inu klavesnu co mam v rezerve tak ta funguje ako ma. Na zahranicnych forach som sa docital ze by za tym mohla stat hibernacia usb portov, ale nejaky jasny postup som nenasiel…

  10. horn říká:

    Ja musim konstatovat, ze tina ma prekvapila svojou stabilitou a pouzitelnostou, oproti rade 18.X jej dam sancu a budem pouzivat

  11. Frank říká:

    No jo, ale to musím při každém restartu pořád nastavovat rozlišení desktopu, uživatelské nastavení Firefoxu a že nechci chránit heslem, když se uspí obrazovka – k čemu mi to je, když si nastavení nemohu trvale uložit? Nefungují klávesové zkratky pro speciální znaky, např. #&@. Vracím se zpět k Windows fmc52@seznam.cz

  12. takyradějianonymně říká:

    Frank: no jo, pokud jsi byl schopný toto takto napsat tak ta Windows pro tebe budou asi fakt to nejlepší,
    ostatně není jen distribuce Mint, že, a i v rámci té distribuce Mint (a jsme na téma k Mintu) tak jsou různá pracovní prostředí což ale tobě zřejmě uniká a protože bez této zcela základní informace (od tebe chybí) jsou tvá smělá tvrzení jen prázdným plácnutím do vody, ostatně ani náznak toho že jsi sobě řešil tvé problémy/neznalosti na fóru a tady není, upozorňuji, to fórum

  13. broukal říká:

    Po par update jadra a systemovych veci mozem zhodnoti ze mnozstvo bugov narasta. Najskor som si vsimol ze v conky mi chybaju teploty diskov, co bola nakoniec moja chyba pri upgrade 18.1 som dal prepisat povodne nastavenia systemu a tak som odobral opravnenia hddtempu a zas ich mohol zobrazovat iba administrator co som napravil raz dva, ale nastal zadrhel, po kazdom restarte ci zapnuti pocitaca sa menia nazvy ciest k diskom z povodnych „sda1,sdb1, sdc1“ sa teraz prvy a druhy disk menia na „sdb1,sdc1“ popripade obcas na „sda1“ a posledny disk zmenil cestu na „sdd1“ takze vzdy v conky chyba jeden disk a nemam chut po kazdom zapnuti prepisovat configuracny subor conky. Spominane usb patalie uz neriesim, skratka mam na stole dve klavesnice a ked jedna prestane fungovat zapojim druhu. V poslednej dobe badam problemy s miznucim panelom, ktory sa znicoho nic strati a podla zobrazenia to vyzera za sa dostane niekde pod obrazovku podla velkosti okien ktore mam nastatvene na jeho okraj toto bude asi aj zjavne problem pri niektorych hrach ked odrazu prestane reagovat okraj na posun obrazovky dalej. Obajvili sa nakoniec aj zacyklenia aplikacii v ramke ktoru zahltili a system zatuhol. Ako to tak sledujem tak miesto zlepsenia to ide skor dole vodou, len je otazne ci je to mintom ci ubuntu z ktoreho vychadza….

    • lombardo1981 říká:

      To menenie názvov. Kukni, či máš vo fstab UUID. Viac info si zisti sám.

      • broukal říká:

        Samozrejme ze ho tam mam, sak som isiel podla tunajsieho navodu co este pisal satapouch a ten jeden disk s ntfs ktory som nastavil aby sa pripajal automaticky som robil cez etc/fstab cez UUID. V fstab sa automaticky okrem spominaneho ntfs disku pripaja este disk kde mam mint a kazda particia sa pripaja pomocou UUID. Problem je prave ten posledny disk ktory sa automaticky nepripaja „mount“ a od verzie mintu 19.1 sa meni jeho cesta po kazdom sputeni systemu.

        • lombardo1981 říká:

          Tak to nabudúce viac upresni. Ak chceš, aby sa tomu niekto aj venoval, choď do fóra.

          • broukal říká:

            Dik za odpoved ale moc neverim ze vo fore to niekto vyriesi, je to jednoznacne systemova vec, ktora prideluje cesty ci nazvy diskov…. A kedze na LM 18 to islo v pohode tak je jasne ze za tym bude novsi LM alebo novsi kernel a vtejto urovni hlbky systemu moc neverim ze by sa niekto sprtal aby vedel ako nastavit v jadre systemu ako pridelovat nazvy k diskom… Ten disk neni namontovany ale je v systeme, je to docela zaujimavy paradox…
            Este vyskusam jednu vec co ma prave napadla, mam v pc zabudovanu citacku sd kariet a dal som aby ju system montoval do systemu aj ked tam neni ziadne medium a to teroreticky moze este robit problemy…

            • klon říká:

              Problem je prave ten posledny disk ktory sa automaticky nepripaja „mount“ a od verzie mintu 19.1 sa meni jeho cesta po kazdom sputeni systemu.
               >>
              Ak je ten disk pripojeny cez USB port, tak to si obsluhuje udev
              Este poradie diskov v USB sa moze menit, ked ich striedavo zasuvas aj do rovnakeho USB.

              • broukal říká:

                Klon dik za info, ten posledny disk je vnutri pc na sata zbernici, ale je na nom windows a tak ho nepripajam automaticky dolinuxu, akurat na nom pomocou conky sledujem teplotu. Uz ma jeden vadny block a to uz je pomaly koniec disku takze ho setrim…

  14. takyradějianonymně říká:

    broukal a jen poznámka: hodnotit distro a jeho verzi podle toho jak ti funguje nebo ne conky je absurdní a černý humor.
    Já těch distribucí a verzí a pracovních prostředí vystřídal zvědavě víc a zjistil jsem, že conky a podobný „věci“ jsou smetí který mně do počítače už dnes nesmí … a dávám to na rovinu jako to některé smetí co se vyvinulo už dříve na Windows.
    Svým způsobem máš ano pravdu, že to co jednou fungovalo a právě stále funguje tak by mělo pořád i do budoucna a také stejně … ale ono to tak právě u věcí jako conky není. Ano, zvláštní libůstka bývá také sledování HDD a tam na nich také jejich teploty a potíž platí i pro mimo to conky.
    To ostatní co popisuješ jako příklad je jistě nemilé ale jednak už nepíšeš jaké používáš prostředí a já bych navíc si položil otázku zda-li je vše u tebe na počítači O.K. hardwarově. Můj jeden z posledních poznatků je, že při povyšování verze tak fakt upřednostnit čistou instalaci. A mít uklizený věci z /home. Jééé, až teď jsem si všiml že máš tady i další předchozí příspěvky! A jsou odpovědi. Proto končím.