Pár slov do 5. roku naší stránky

LM

Tak jsme si v tom vzrušení a vášních ani nestihli připomenout, že náš web už před týdnem měl nárok na oslavu 4. narozenin. I když se mediálně připravoval na svoji derniéru, komunita nakonec trvala na svém – vydržet, pokračovat !

Jak by to asi vypadalo, kdyby třeba zedníci odešli ze stavby, která je hotová jen zčásti, tak stejně se nedalo opustit web, který má daleko větší rozměry, než nějaká menší bytovka. Je pravdou, že redaktorů a přispěvatelů od nás odešlo už několik, ale přišli noví a ostatní vydrželi. Byly to vesměs osobní i zdravotní důvody, které přispěly k rozhodnutí odejít. Stejně na tom je i původní majitel stránky, který se musel rozhodnout, zda je mu bližší košile než kabát. S přihlédnutím k tomu, že svoji sysifovskou práci dělal zadarmo, nepřísluší se toto rozhodnutí soudit.

Nicméně stále platí, že žádný dobrý skutek nezůstane nepotrestán. Mám s tím i já obsáhlé zkušenosti, protože jako skauti jsme měli pravidlo nejméně jednoho dobrého skutku denně. V praxi to pak vypadalo tak, že jsem vykonával různé činnosti, za které jsem nežádal finanční odměnu, což je i tato moje redaktorská práce. V osobním životě jsem však musel absolvovat tvrdé zkoušky, které mě ale do jisté míry nakonec posilňovaly.

Jenže není možné se zavděčit všem, zvláště těm, kteří „jen tu svoji pravdu mají za jedinou“, abych tak parafrázoval Bedřicha Smetanu. Pro ty, kteří nevědí, kdo to byl Bedřich Smetana, doporučuji wikipedii.

Samostatnou skupinu čtenářů a komentátorů pak tvoří tzv. čistokrevní technokraté, kteří požadují aby stránka byla ryze jen technicky zaměřená, bez vazby na osobní, ekonomické a společenské události. Prostě taková svíčková s okoralými knedlíky, bez smetany, omáčky a brusinek. Není bez zajímavosti, že mnozí z těchto „konzervativních technokratů“ jsou s to kritizovat Mintí komunitu jako neobjektivní fanatiky a sektáře, zaujaté jen vyjímečností Mintu. Svatá prostoto !

Abych všem nekřivdil, kus pravdy na tom je, ale stejně jako každá liška bude svůj ocas chválit, tak i uživatel Mintu vyzdvihuje jeho dobré vlastnosti, kterých je nespočetně víc, než nějaká vloudivší se chybička, která se v průběhu několika dní dá odstranit. Vše v duchu Cimrmanovské tradice, kde platí, že „když se nepochválím sám, nikdo to za mě neudělá“. Komerční software si na podobnou opravu vyhradí půl roku nebo víc, ale to nikomu nevadí, protože se nehodí kritizovat renomovanou firmu. Nicméně ani Toyota nebo Volkswagen se za své chyby nezbavily odpovědnosti, ale to je už jiná pohádka.

Po čtyřech letech intenzivní publicistické práce by se dalo říci, že informovanost o Mintu dosáhla svůj zenit, a vše potřebné už bylo popsáno. Dlouhodobě působící redaktoři by o tom mohli povídat, nicméně nedá se zabránit tomu, aby se některé skutečnosti opomíjely tak, že se o nich napíše jen jednou. To by čtenáři nakonec nezůstalo nic jiné, než se „prohrabávat“ v archivu, což nakonec není bez zajímavosti. Právě tam i já vyhledávám dokonce i svoje starší články, kde řeším nějakou událost nebo problém, který se znovu vyskytne třeba dnes. Tak budeme články opakovat, třeba s novou verzí a jiným zorný úhlem.

S potěšením konstatuji, že co se týče Linuxové odbornosti, je velká síla právě na Slovensku. Jeden z nejmenších evropských států má tak kromě špičkové tenistky i kvalitní IT specialisty a odborníky, kteří neváhají přispět na naše společné československé stránky. Mint je ovšem celosvětově hodnocen jako kvalitní OS; já sám ho exkluzivně používám už 8 let. Svoje články píši v češtině, i když jsem úředně Slovák a po matce Maďar; u nás doma se hovořilo česky, slovensky, německy i maďarsky. Nemám proto v rámci Evropy jazykové a národnostní předsudky, snad jen s výjimkou cikánské resp. Romské urbanistiky, ale ta má stejně svůj původ někde v Indii.

Svoji aktivní účast na našich stránkách postupně omezuji, protože bude lépe přenechat místo skutečným odborníkům, kteří kromě svého vzdělání mají možnosti ověřovat si svoje vědomosti v praxi, především v síťových službách. Nemám v úmyslu vymlouvat se na věk, nebo na to, že mi mnozí nerozumí; stále je možnost nalézat společné názory a řešení, než být jen v opozici a hledat chyby. Už jen to, že jste to se mnou 3 a půl roku vydrželi, stačí k porozumění.

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

Tak mi nezbývá už nic, než popřát našemu Linux-Mint-Czech&Slovak hodně štěstí do dalšího roku života !

Záložka pro permanentní odkaz.

35 reakcí na Pár slov do 5. roku naší stránky

  1. alfi51 říká:

    Super článek, doufám, že web bude slavit spolu s námi i desáté výročí (pokud se toho dožijeme). Bylo by dobré zorganizovat nějaké setkání, někde blíže než v Bratislavě.

  2. Korto říká:

    Pripajam sa k blahozelaniu.Tesim sa ,ze existuje tento web a vsetkym ktory sa na nom nejako podielaju patri velka vdaka.

  3. Tomáš říká:

    Svoji aktivní účast na našich stránkách postupně omezuji …
    Přestož Tvůj nadhled nad věcí je značný, dovolím si právě s tímto s Tebou nesouhlasit. Právě teď, v okamžiku, kdy (snad dočasně) odešel původní šéfredaktor, tak je nutné zkusit se nějak víc zapojit, protože on vydával (většinu) články téměř každý den. Určitě by bylo dobré, abychom se od tohoto zaběhnutého způsobu příliš neodchylovali. Jenže jeden, dva lidé na to nestačí. Takže každý, kdo může ať se pokusí psát. Je třeba sposta věcí, o kterých je velmi málo článků. Vraťme se i k prostým začátkům. Návody pro úplné začátečníky o pc, sítích v LM, jednotlivých programech apod. Zároveň tím budeme moci doplnit Wiki. Pár nových seriálů se bude hodit.
    Takže pojďme to nějak společně zkusit …

    • Old Bobby říká:

      Dík za názor, Tomáši, budeme muset šlápnout na plyn, protože klíčové osoby jsme už my všichni, co tenhle web děláme. Ty máš na tom taktéž významný podíl; Tvoje seriály jsou špička :°) Nicméně bude potřebné se zaměřit na začínající Minťáky, i když to třeba nejsou už žádní začátečníci. Prostě bude nutné zdůrazňovat i elementární věci (tím nemyslím právě zálohování) jako je správa a udržování systému v provozuschopném stavu.
      Čtenáři dobře vědí, že moje role Maskota není jen populistický úlet, ale cílevědomá práce na kultivované propagaci Linuxu. I názor menšiny má svoji váhu, proto je skutečně nanejvýš vhodné, abychom každý, kdo jen může a umí, přiložil svoje polínko do krbu…
      O budoucnost naší stránky nemám obavy, jsme tu dobrá parta hochů i děvčat, a máme na to !!!

      • radějianonymně říká:

        Svatá (s)prostoto a viz příkladem právě text tohoto článku. Jakoby ani neexistoval už tak velký poslední průšvih, kdy se i někde tady varuje nasadit tu poslední verzi Mint 18 a ať raději ten který uživatel (ano i ten začátečník nový příchozí) zůstane na Mint 17.3: já to nasadit přesto v uplynulých dnech zkusil, ale protože už si dělám raději „technokraticky“ po svém a zhrozil jsem se tak jsem tady na webu raději mlčel a zase tu osmnáctku odinstaloval. A zařídil se.
        Zjevně je „něco“ špatně, horší se to postupně v posledním roce možná dvou ale nic to nevadí, že, opět plno řádků chvalozpěvů a o ničem tedy rádoby také o politice a nikoli poprvé i se zjevně rasistickým šťouchancem někde v podtextu. Tzn. na Titaniku se pořád tančí jako dosud a už od vyplutí.
        Na slušných webech pro takovýto obsah je/bývá vzadu vyhrazena zvlášť sekce a někdy s upozorněním předem, že není moderovaná. Tak tam je možno psát tu vatu do libosti a ještě si ji vzájemně (po)chválit. A bavit se tím a proč ne.
        Ale sem tady, takový obvykle dlouhý úvodník v podstatě o autorovi a v samém závěru nějaká jen drobnost a z vedlejší větve k Mintu nebo obecněji Linuxu, to dle mne nepatří. Tedy jinak: nic není černobílé a i já si rád přečtu jednou za čas filozofující úvahu. Ale čeho je moc bývá už příliš. I té svíčkové která se přejí a, navíc, může být kvůli smetaně a zelenině v omáčce i rychle projímavá: to se potom ten jen okoralý knedlík hodí, jako dieta.
        Nemíním sem na web už psát a ani do fóra, ale protože si přece jen občas chci zde něco zvědavě přečíst a opravdu k věci, tak to opakuji (naposledy) protože jsem asi nebyl poprvé nedávno a jinde dobře pochopen? 🙂

        • Tomáš říká:

          No vidíš, když sem budeš chodit častěji a zapojíš se do práce a občas zkusíš něco napsat, tak třeba bude těch příspěvků, co se Ti nelíbí méně.
          Vše je i o preferencích, silně subjektivní.
          Já sám mám nainstalovaný LM 18 Cinnamon 64bit na 11 pc, co spravuji a žádný problém. Některé jsou takové běžné, multimediální, některé i na jinou práci.
          Ale například žádný nepotřebuje k běhu Conky manager apod.
          A jen pro Tebe: Dnes není nic anonymní, ale pátrat po tom, jak se jmenuješ asi nemá cenu, ne? Když bude někdo dělat bordel, tak se zabanuje a bude. Takže schovávat jméno je zbytečné, nebo si za svým slovem nestojíš?

          Jen taková malá poznámka: Ani nejde, aby se vše líbilo všem …

          • redhawk75 říká:

            no pri LM 18 je stastie ze vsetko funguje.
            a nie je to len o conky, je to hlavne o probleme s drivermi, systemd a „implementaciou“
            snad sa to opravi v 18.1

            inak nevidim dovod preco byt za kazdu cenu na najnovsom, 17.x je do 2019 stale podporovana, linux nie je windows, ked funguje 17.3 s kernelom3.19 nie je ziaden dovod prechadzat na vyssiu verziu.

            • radějianonymně říká:

              … i prostým náhledem do záhlaví tohoto webu zjistíš v sekci KE STAŽENÍ, že zájemci o Linux a potažmo právě o Mint je nabídnuta jen ta poslední verze 18. Pokud nebude změněno v průběhu a co toto právě píšu na jinak.
              Tak těch nemilých překvápek a kterých se může dotyčný zájemce dočkat bude potom možná dost na to, aby od Linuxu zase utekl? Rozčarován.
              Ano, záleží na hardware a také i na výběru desktopu který se používá a také i na nárocích, co uživatel požaduje. Také proto může být vše a v tom kterém konkrétním případě v pořádku: ale v pořádku obecně to nějak jak já cítím důvodně není … a není to případ jen Mintu … a jak obsah tak vyznění od autora článku mně proto připadá neodpovídajíc syrové realitě kam se to sune. Proto jsem napsal o slastném tanečku na Titaniku a je to silná nadsázka. Která se doufám nenaplní.

        • Sante říká:

          Tvé rozhodnutí ti naprosto schvaluji. Opravud už na tento web nechoď a vůbec nepřispívej. Obštastnuj svými návštěvami někde jinde. Uděláš dobře sobě a minimáně i mně.

  4. redhawk75 říká:

    pekne napisane, podla mna by nemal byt mint len technokraticky, taki broucci su dobry na pobavenie a aj prinasaju ifo.

  5. Divínek říká:

    Děkuji za článek,
    ale především za zachování stránek Linux-mint. Je to, podle mého názoru, velmi užitečná lokalita, kde se začínající adept může dozvědět mnoho potřebných a nenahraditelných informací. Rozhodně nejsem technokrat, to ani v nejmenším. Přesto si ale neodpustím pár poznámek. Na PŠM nejsem zvědavý a nepotřebuji aby mi někdo vysvětloval, co si mám nebo nemám myslet o EÚ anebo emigrantech. (Kdo neví, co to je PŠM, už se to ani nedozví…). Na politické diskuse není tento server určen, tak to nemá smysl propírat. Předpokládám, že Karafiátovy děti jsou nyní na Hradě a zachraňují to, co se už stejně zachránit nedá. Bez urážky a jakýchkoliv osobních útoků si myslím, že by tam mohly zůstat… A Linux-mint by se mohl vrátit ke své podstatě. Děkuji, že jsem mohl vyjádřit svůj názor (v Číně by to možné určitě nebylo).

    • Mik říká:

      PŠM, jo? Takže SV jste sloužil před 89?

    • Anonym říká:

      Ani já nejsem technokrat. Docela rád bych tu viděl i články, které komentují i sociální rozměry používání různých OS. Například, jsem si jistý, že mnoho lidí nepoužívá linuxové distribuce jen z nějakých čistě technologických důvodů, ale spíš proto, že si chtějí uchovat svobodu, a tuto svobodu uchovat i pro druhé. Když není žádné alternativy, není ani svoboda.
      Nicméně, publikovat tu rasistické a nenávistné komentáře obrácené proti určitým skupinám lidí – které nemají s OS ani vzdáleně nic společného – tady opravdu považuju za donebevolající hloupost. Odvolávat se na svobodu slova a brojit proti technokratům v této souvislosti taky nemá moc logiky. Děkuju všem, a tím myslím opravdu všem, kteří přispívají k existenci a rozvoji těchto stránek. A doufám, že si zase nebudu muset vytvářet nový účet.

  6. Sante říká:

    Článek je naprosto v pořádku a nevidím nic špatného na tom, když se dotkne současného dění ve společnosti. Pokud to pohoršuje tvůj útlocit, tak tě nikdo nenutí navštěvovat tyto stránky. Máš svobodu a možnost volby, tak toho využij.

    • Petr říká:

      Proti dotýkání se současného dění ve společnosti nic nemám. Můj útlocit je natolik trénovaný, že se ho hned tak něco nedotkne. Nic nemám ani proti tomuto článku jako celku, naopak. Jen mi vadí ta jedna rasistická poznámka (a spousty jiných jinde, dřív, proto jsem to psal). Napsat někomu z komunity, komu se něco nelíbí, ať teda jde jinam, to má být ta svoboda? Všichni musí souhlasit, a jestli ne, ať jdou?

      • radějianonymně říká:

        Ale to je a nejen tady mezi nálepkovači a pokřikovači běžné. Přece Linux potažmo Mint jde u nich stranou, hlavně a především nemaje věcných argumentů se vyžívají ve zkoumání třeba pravopisu (ale tady není web o pravopisu) nebo jestli někdo právě píše kapitálkami apod., to vše aby mohutně zneuctili autora jim nepohodlných nejen názorů ale i faktů: to podle jejich umanutě pomatené představy, že když dostatečně pomluví autora příspěvku tak vyzmizíkují tím i onu realitu a která jim je nepohodlná. A tak jako v nějaké sektě by rádi rozhodovali, kdo si ten Mint prý proto zaslouží a kdo ne, a kdo nezaslouží tak šup a pryč s ním ven z webu!
        Zpět k obsahu článku a který nebyl žel ani tolik o Linuxu a ani o Mintu:
        nevím jakou cikánskou urbanistiku (ale i Cikán přece má nárok mít počítač a na něm Mint, že?) měl autor na mysli, asi třeba právě tuto do diskuze a doporučuji dát si to známé jméno Buzescu i do google mapy a tam si dát streetview a po uličkách se tam probrouzdat raději sám:
        https://www.youtube.com/watch?v=bFAZ3TL2NKM
        Na mne to působí příliš až přeslazeně, ale to je mé subjektivní vidění. Každopádně v tom vidím cosi jako u nás to selské baroko a co si začali naši zbohatlíci chlubně stavět, ale proti Buzescu to je u nás jen nepovedený slabý, česky levný odvar. Jo, pokud si to někdo nevšiml, to Buzescu je v Evropě a tam v Rumunsku, na které se taky rádi díváme svrchu, že?
        Tak ještě vědět, co asi mají v těch vilkách tam uvnitř, nějakou dobrou wifinu a aby byl dosah po všech mnoha podlažích … a na PC mají Windows 10 nebo právě Linux Mint?

  7. takyradejianonym říká:

    Souhlasím s tezí výše, že politiku bych na tenhle web netahal … Máme různé názory a zbytečně to vyvolává zlou krev (od toho jsou tu novinky, idnes a jiné servery).

    Linux a obecně OSS (open source software) má daleko rozsah, než je samotná „technická“ implementace, nicméně bylo by vhodné stanovit hranice, kam už ne …

    • Petr říká:

      Ten rozsah mne právě zajímá, zkušenosti lidí. Kupodivu i taková zdánlivě odtažitá věc, jako co mám v počítači a jak to používám je hodně vypovídající a má podle mně velký vliv. Navíc sám jsem BFU, takže naprosto netuším, co ty příkazy které odesílám z terminálu vlastně dělají – tedy spíš jak to dělají (ne, ještě jsem si nezboural systém).
      Ale protože jsem už přeinstaloval hodně počítačů, neušlo mi množství lidí, kteří ještě pořád říkají prohlížeči internet a naprosto netuší, co mají na svém železe za OS.

  8. Hovoří CML říká:

    Já bych jenom chtěl všem, kteří se starají o tento web i všem přispěvatelům moc poděkovat, že web pojede dál a všechno zase bude erőmű.
    Jen tak pro zajímavost:
    Před půl rokem jsem dědovi nainstaloval mint a dennodenní telefonáty typu … že mu zmizely ikony, že mu zmizely dokumenty z plochy, že mu to ve Wordu nejde otevřít … … ustaly, jako když utne.
    Už půl roku kvůli PC nevolal!
    🙂

    • Hovoří CML říká:

      Ještě poznámečka:
      Děda (81 let) netuší, že má linux. Já jsem mu to namaloval jako „sedmičku“ a spokojenost. 🙂

    • Livan říká:

      Prepáč ale tvrdiť, že vo windowse len tak mizia ikony a dokumenty z plochy a že neidú vo worde otvoriť nejaké veci je pekná somarina hraničiaca s trollingom. Používam windows cca 20 rokov a nikdy som takýto problém nemal a ani som sa s tým vo svojom okolí nestretol. Naopak som osobne zaznamenal problémy s miznucími ikonami z lišty v LM Mate.

      • Hovoří CML říká:

        Já proti Win nic nemám. Ale neznáš mého dědu experimentátora. Kdyby ho NASA na chvíli pustila k terminálu s Red Hat, tak za 5 minut padá ISS do zemské atmosféry.
        🙂

        • Livan říká:

          Tak potom je tu druhá možnosť a síce, že sa deda konečne naučil s tým robiť.

          • Hovoří CML říká:

            On je neskutečný týpek. Všechno ho zajímá a do všeho vrtá. Tvrdím, že systém, který mu umožní býti adminem (root), je předem odsouzen k zániku.
            🙂

            • Livan říká:

              Tak potom pre Tvoje dobro dúfam, že nepozná root heslo 🙂 .

              • Hovoří CML říká:

                Samozřejmě, že ho zná. I když má nastavené automatické bootování. Ale má sešitek, kde má napsáno:
                Ovladače grafiky – NEHROZÍ!
                Aktualizace jádra – NEHROZÍ!
                To je všechno. Nic jiného zničit nemůže.
                Jo, tuhle se mě ptal, kde má antivirový program.
                Přiznám se, že jsem mu zatajil, že i pro linux existuje antivir (pro šviháky lázeňské) – jenom si nejsem jist, kdy mou milosrdnou lež odhalí.
                🙂

      • Hovoří CML říká:

        Jenom doplním:
        XP zničil za dva dny!
        Sedmičky asi za týden – protože ve win je přihlášen jako admin.
        V linuxu je přihlášen jako user – takže nemá co zničit, i když má na to neuvěřitelný talent.
        🙂

        • Livan říká:

          Ja mať takto vynaliezavého dedu, tak mu tam zriadim root účet a jeho uživateľský účet, ktorému by som odobral root oprávnenia, aby tam nemohol nič vyparatiť. Len to by sa mu asi nepáčilo. 🙂

          • Hovoří CML říká:

            On je v pohodě. On je aktivní i v místním spolku seniorů a zatímco všichni zúčastnění senioři si stěžují na nepřehlednost „desítek“, děda jim oponuje, že on je se svými „sedmičkami“ naprosto spokojen.
            🙂