Bluefish

Již dlouhodu dobu tu nebyla žádná zmínka o broučcích. Což si myslím je velká škoda. Tak jsem si řekl, že Vám čekání na broučky zatím nahradím příjemně stráveným časem s rybou. Ryba jak známo je ideální mlčenlivý přítel. Do ničeho Vám nekecá, zkrátka užitečné stvoření, jak si zachvíli ukážeme.

Textových editorů je celá řada, ale já jsem si oblíbil Bluefish. Asi hlavně proto, že je multiplatformní. Takže jej mohu používat doma i v práci. Další z důvodů proč jej používám je, že umí měnit kódování dokumentu, což provedeme před menu Dokument – Kódování znaků (doporučuji přidat windows-1250 pokud není) a dále, že je česky (předpokládám že i slovensky ?):

Editor podporuje i programovací jazyky, viz. Dokument – Režim jazyka. Samozřejmostí je také funkce automatického dokončování pro daný programovací jazyk.

Je mi jasné, že převážnou část uživatelů zajímá kde si změnit barvičky. To můžeme provést pomocí nabídky v menu Upravit – Převolby – Nastavení editoru :

Pokud tedy máte rádi ryby nejen na Vánoce, můžete si program nainstalovat přes Správce softwaru. Pro automatickou aktualizaci přes Správce aktualizací si můžete přidat PPA:

sudo add-apt-repository ppa:klaus-vormweg/bluefish
sudo apt-get update
sudo apt-get install bluefish

Více informací naleznete na stránkách http://bluefish.openoffice.nl/index.html. V komentářích mi můžete napsat jaký je Váš oblíbený textový editor.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Bluefish

  1. redhawk75 říká:

    celkom som si oblubil Sublime text 2, trojka uz nic moc, na vacsinu veci vsak pouzivam standard gedit alebo leafpad

  2. Old Bobby říká:

    Už jsem zde popsal několik článků o editorech, nicméně můj favorit je též gedit, už jen proto, že neprogramuji, jen píši koncepty. Dá se uživatelsky nakonfigurovat, což mi vyhovuje.
    Článek o modré rybě je pěkný, děkuji. Může to být šikovný editor.

  3. VelkýBubák říká:

    Také jsem si oblíbil bluefish, ale teď jsem narazil na problém:
    Dá se nějak vypnout vkládání BOM při uklánání kódování utf-8?