Webový prohlížeč Vivaldi

v1Vivaldi byl uveden na trh právě před týdnem ve své první stabilní verzi coby webový prohlížeč. Je duchovním dítětem CEO Jona von Tetzchnera, spoluzakladatele Opera Software.

Vivaldi je v porovnání s ostatními známými prohlížeči poměrně nový, první alfa verze vyšla v lednu 2015. Od té doby se hodně zapracovalo na vývoji a prohlížeč byl značně vylepšen. V podstatě je založen na open source frameworku Chromia, a díky enginu Blink od společnosti Google a JavaScriptu V8 má spoustu skvělých funkcí, o kterých si povíme později.

Opravdu je zapotřebí ještě  další webový prohlížeč? Přece existuje celá řada jiných, už tak dost populárních prohlížečů, jako je Firefox, Chrome, Opera atd. Bývalému generálnímu řediteli společnosti Opera Software Jon von Tetzchnerovi se nelíbil směr, kterým se prohlížeč Opera ubírá a prohlásil: „Je smutné, že už neslouží své komunitě uživatelů a přispěvatelů, kteří hlavně pomohli vybudovat tento prohlížeč.“ Vytvořil tedy webový prohlížeč, který má být rychlý, bohatý na funkce, vysoce flexibilní a určený hlavně uživatelům – Vivaldi.

Zatímco ostatní tradiční prohlížeče se zbavují celé řady funkcí a zaměřují se na jednoduchost na úkor flexibility, Vivaldi jde v opačném směru a nové funkce a možností naopak přidává.

Prohlížeč Vivaldi je nyní k dispozici v 32-bitových verzích pro Linux, OS X a Windows 7+. Je také nabízen v 64-bitových verzích pro Linux a experimentální, 64-bitová verze je k dispozici pro Windows.

 

v2

 

Pod sukní

Nahlédněme teď tak trochu „pod sukni“ první stabilní verze prohlížeče Vivaldi. Funkce prohlížeče jsou rozděleny do šesti kategorií: Chytrá navigace, rychlé listování, ovládání karet, záložky, zkratky a vizualizace.

Funkce Rychlá navigace zahrnuje i Speed ​​Dial, což nabízí rychlé odkazy na oblíbené stránky uživatele na každé nové kartě, dále funkci Rychlý příkaz, což jsou jednoduché textové příkazy, které umožňují uživatelům vše v prohlížeči kontrolovat a také funkci Fast Forward, která umožňuje uživatelům přejít na následující stránku v pořadí.

Funkce Chytré listování umožňuje dělat si poznámky zatímco procházíte weby a jejich následovné spojení s konkrétním místem, dále možnost zobrazení jakékoliv místa v postranním panelu, rychlý přístup k záložkám, stahování a vlastní vyhledávací modul.

Funkce Správa karet umožňuje uživatelům sezení uložit sadu otevřených záložek, kdykoliv je otevírat a mít i vizuální náhledy na otevřené záložky. Mezi další funkce patří možnost uložit záložky jako jakýsi zásobník, který je užitečný pro ty, kteří mají velké obrazovky s vysokým rozlišením.

Záložky – součástí je lišta záložek a možnost přiřadit „přezdívku“ k dané záložce pro rychlejší přístup.

Mezi Zkratky patří gesta myši a klávesové zkratky.

Mezi funkce Vizualizace patří možnost zoomování webové stránky a škálování uživatelského rozhraní.

Prohlížeč Vivaldi je založen na kódu prohlížeče Chromium, který nabízí aktualizace zhruba každých šest týdnů, a „my budeme dělat to samé,“ prohlásil von Tetzchner.

 

v3 v4 v5 v6

 

Mobilita a bezpečnost

Zatím je nabízena pouze desktopová verze prohlížeče Vivaldi. Mobilní je v plánu. Android je cíl, ale má vzniknout i verze pro iOS.

Bezpečnost je základní součástí prohlížeče a řada jeho bezpečnostních aspektů pochází přímo z enginu Chromia, na jehož bázi Vivaldi běží.

Samozřejmou a nezbytnou součástí je tzv. Not Track (nesledování stop na internetu). Přesto je verze 1.0 prohlížeče Vivaldi „vhodná pro lidi, kteří jsou ochotni přijmout určité riziko,“ poznamenal Rob Enderle, hlavní analytik Enderle Group. Ještě dodal: „Očekávám, že verze 2.0 bude mnohem zralejší a přijatelná pro mnohem více uživatelů.“

 

Postaven pro náročné uživatele

Vivaldi je prohlížeč, který zjednodušuje použitelnost a zvyšuje rychlost pro ty, kteří mají čas na to, aby si jej přizpůsobili. Jeho organizační nástroje pro uživatele, kteří se pohybují pravidelně na mnoha místech, jeho rychlost a gesta myši z něj dělají nástroj určený zejména pro pokročilé uživatele internetu.

Prohlížeč postrádá blokování reklam, ale to se dá snadno napravit instalací vhodného pluginu, určeného pro Chromium nebo Chrome – fungují bez problémů.

 

Instalace v Linux Mintu

Webový prohlížeč Vivaldi je k dispozici pro obě architektury – 32-bitovou i 64-bitovou prostřednictvím .deb balíčku, který si stačí stáhnout a nainstalovat „klikacím“ způsobem.

Ke stažení:

Ikona pro spuštění se vám poté objeví v Menu > Internet.

Chcete-li mít v prohlížeči i podporu pro kodek H.264, otevřete si terminál a zadejte příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install chromium-codecs-ffmpeg-extra

 

Sám už zkouším Vivaldi v „ostrém“ provozu cca. měsíc a zatím jsem se nesetkal s žádným problémem ani s chybou. Z mého osobního pohledu naprostá spokojenost a mohu ho jen a jen doporučit.

Vyzkoušejte a sdělte nám své dojmy v komentářích.

 

Štítky , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

11 reakcí na Webový prohlížeč Vivaldi

  1. petr říká:

    Celkem mi vadí, že zatím nemá synchronizaci záložek, hesel, historie atd.

  2. René Frick říká:

    Opera mala. Vivaldi nesynchronizuje?
    Mne však, že pri inštalácii AD Block padne a Hangout sa nevie prihlásiť

  3. Andrej Kutlák říká:

    taky mě padá po instalu adblocku přes výše uvedené stránky a internetový hudební kanály nenajede zvuk…

  4. juhele2014 říká:

    Vivaldi je ztráta času, bez fleše je to pro velkou část adolescentů naprosto o ničem. Co je platný moderní kabát nebo vychytané funkce, když dětem nepůjdou flešový videa, že. Ale jak bylo řečeno, je to pro zkušené uživatele, v žádném případě nehrozí odchod od klasiky (firefox např.), je z čeho vybírat, takže cesta prohlížeče mezi „normální“ uživatele bude dosti trnitá …

    • Satapouch říká:

      A to ses dočetl kde? Flash videa, alespoň mně, fungují naprosto bez problémů a v pořádku od samého počátku, co Vivaldi používám, jinak bych se o tom v článku samozřejmě zmínil.
      Než začneš něco komentovat, tak si to nejprve ověř prosím. Jinak je takový komentář také naprosto o ničem.

  5. Joe Rossu říká:

    Len aby už opravili ten bug, keď sa prepnete z fullscreenu do okna a na pozadí ostanú neaktívne ,,dlaždice,,

  6. Pingback:Bledý měsíc & Old Peoples - Linux Mint CZ&SK

  7. Dzob říká:

    Zdravím, může mi někdo poradit, jak nainstalovat prohlížeč Vivaldi? Mám linux Mint 17,3. Po stáhnutí se mi program rozbalí a já nevím, co s tím dál. Není tam žádný spouštěcí program. Když jsem měl Mint 18,1 , tak se mi Vivaldi sám nainstaloval. S 18.1 jsem měl ale problémy s hardwarem, tak jsem se vrátil k 17.3.
    Díky za rady.