Chvála panelům

pan1Správa souborů patří k nejdůležitějším činnostem při práci s počítačem. Programů, určených pro tuto práci je celá řada a většinu z nich jsme si už na našem webu představili. Avšak co člověk, to názor, a tak nikdy není na škodu poohlédnout se po dalších možnostech správy souborů. Jednou z poměrně zajímavých aplikací pro práci se soubory je program s názvem 4Pane, a na ten se v dnešním povídání zaměříme.

Existují tři věci, které odlišují 4Pane od jiných správců souborů: rychlost, absence „kudrlinek“ a čtyřpanelové rozhraní. Ve skutečnosti je 4Pane je rychlou, kvalitní a vhodnou alternativou jakéhokoliv správce souborů, který je v současnosti používán. Údajný nedostatek „fantazie“ však znamená, že 4Pane umožňuje soustředit se na to, co je u správce souborů důležité (práce se soubory), zatímco čtyřpanelové rozhraní vám dává potřebný prostor pro žonglování se soubory a adresáři.

Na první pohled vypadá 4Pane jako poněkud kostrbatý správce souborů, ale pod jeho skromným vzhledem se ukrývá široká škála skutečně užitečných funkcí. Například podpora karet, takže si jich můžete otevřít tolik, kolik budete potřebovat. Funkce záložek vám umožňuje uložit a poté rychle přistupovat k často používaným adresářům, zatímco funkce filtrování může přijít vhod, když chcete zpřesnit aktuální pohled na soubory, které splňují určitá kritéria. Nabízí také možnost zrušit nebo zopakovat většinu operací (včetně mazání), řízení archivu včetně „virtuálního brouzdání“ uvnitř archivu, vícenásobné přejmenování/duplikaci souborů, emulátor terminálu a uživatelem definované nástroje.

 

pan2

 

Klepněte pravým tlačítkem myši na soubor nebo adresář a můžete přistupovat k seznamu příkazů a akcí, které lze na vybraném souboru nebo adresáři provádět. Nebo ještě lépe, 4Pane umožňuje přidávat své vlastní akce. Například můžete přidat akci pro rozbalení tarballů. K tomu zvolte  Options > Configure 4Pane a přejděte do sekce Tools > Add a Tool. Zde zadejte příkaz tar xzvf %f (%f je zástupný znak aktuálně vybraného souboru nebo archivu), zvolte stávající nabídku nebo vytvořte novou a stiskněte tlačítko Add the Tool. Potom stiskněte Apply a Finish a můžete přistupovat k přidanému nástroji výběrem z nabídky Tools > Run a Program.

 

pan3

 

Správce souborů 4Pane rovněž nabízí zkratky pro často používané editory, kdy si můžete snadno nahradit výchozí editory vámi preferovanými aplikacemi. Zvolte Options > Configure 4Pane, přepněte do sekce The Display > Misc a stiskněte tlačítko Configure toolbar editors. Pak můžete přidat své oblíbené aplikace.

Uvedl jsem jen některé z nástrojů 4Pane, tento správce souborů nabízí mnoho dalších šikovných funkcí, které vám pomohou efektivně spravovat soubory a adresáře.

 

Instalace 4Pane v Linux Mintu

Není nijak složitá, spočívá ve stažení balíčku .deb a jeho následné instalaci (poklepáním) „klikací“ metodou. Balíčky podle architektury si stáhněte zde:

Po nainstalování se vám ikona pro spuštění zobrazí v Menu > Příslušenství.

Toto pondělí byla vydána verze 4Pane 4.0, která mimo jiné přináší:

  • Přesunutí nebo vkládání souborů nyní používá stromovou strukturu. To umožňuje 4Pane lepší odezvu i při vkládání velmi velkých souborů a také umožňuje zrušení takového vkládání.
  • Lepší způsob detekce systémových MIME typů souborů.
  • a další.

4Pane je zajímavá varianta k nejčastěji používaným správcům souborů. Jeho čtyřpanelové rozhraní umožňuje nadstandardní hrátky se soubory a adresáři a rychlost spolu s jednoduchostí ovládání vyvažuje i fakt, že chybí pořádný český překlad. Ten slovenský jsem také nikde nenašel, takže je zde volné pole pro případné překladatele. Nezbývá než vyzkoušet a sdělit nám své dojmy v komentářích.

Domovskou stránku projektu spolu s online manuálem najdete na http://4pane.co.uk/index.html.

Přeji příjemné hrátky se soubory a adresáři.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

6 reakcí na Chvála panelům

  1. Old Bobby říká:

    4pane se nedá nainstalovat ani v prostředí MATE ani v XFCE.
    Instalátor píše: Error: Závislost nemůže být splněna: libwxbase3.0-0-unoficial
    Dá se s tím něco udělat?

  2. Old Bobby říká:

    Prostředí MATE, jádro 4.3.2 + uvedený příkaz = žádná změna…

  3. Petr Valach říká:

    Asi jsem konzerva, ale zůstanu asi u Krusaderu 🙂 Nicméně každá alternativa může být zajímavá.