ScreenRuler – měření objektů na ploše

sr1Měření je většinou číselné zkoumání geometrických, fyzikálních a dalších vlastností předmětů, jevů a procesů, spočívající v porovnávání s obecně přijatou jednotkou. Výsledkem měření je tedy číslo, které vyjadřuje poměr zkoumané veličiny k jednotce, spolu s uvedením oné jednotky.

Měření se užívá v mnoha různých odvětvích a k různým účelům. Měří se různé veličiny i jejich kombinace a proč si tedy nezměřit i třeba velikost okna na svém displeji. Ano, i pro tuto činnost existuje v Mintu prográmek s velice jednoduchým rozhraním a ještě jednodušším používáním.

Aplikace pro výše uvedenou činnost má název ScreenRuler, a je to v podstatě jednoduché pravítko na obrazovce. Umožňuje měření v pixelech, centimetrech, palcích atd. a nechybí ani porovnávání v procentech. Má horizontální i vertikální režim, takže lze měřit oběma směry. ScreenRuler se bude hodit především návrhářům, webovým vývojářům a těm, kteří se „patlají“ s různými rozhraními.

 

sr3

 

sr4

 

Program se otevře v podobě měřítka, které se objeví na ploše vždy nahoře (konfigurovatelné). Myší si pak můžete přetáhnout pravítko kamkoliv na obrazovku. Klepnete-li pravým tlačítkem myši na pravítko, zobrazí se místní nabídka, ve které je také dialog pro změnu jednotek pro měření, možnost otočit pravítko o 90 stupňů, změnit barvu, písmo atd.

 

sr2

 

Jako snad jediná nevýhoda programu se jeví neschopnost natočit pravítko pod nějakým úhlem, funguje pouze vodorovně a svisle.

 

Instalace ScreenRuler v Linux Mintu

Je velice jednoduchá, neboť program je součástí standardních repozitářů. Stačí tedy otevřít Správce softwaru nebo Synaptic, zadat do vyhledávacího pole jeho název a pak už jen „klikacím“ způsobem nainstalovat. Linuxovější metodou je instalace pomocí terminálu, kam zadáte příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install screenruler

 

Ikona pro spuštění se poté objeví v Menu > Příslušenství. Používání a nastavení aplikace je velmi jednoduché, takže ani nevadí, že má pouze anglickou lokalizaci.

Docela šikovná věcička. Domovskou stránku najdete na https://launchpad.net/screenruler.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.