Co zajímavého přinese rok 2016 pro Linux Mint

1099__90x90_linux-mint-15_0Jak už asi většina z vás ví, vývojáři Linux Mintu se již před časem rozhodli přijmout pouze LTS verze Ubuntu jako kódové základny pro Mint, což jim umožní plně se zaměřit na provádění specifických oprav a vylepšení Linux Mintu.

Podle blogu Linux Mintu za měsíc prosinec 2015, bude rok 2016 pro Linux Mint velmi zajímavý. Hned tento měsíc budou vydány stable verze Linux Mintu 17.3 Rosa s prostředími Xfce a KDE a ihned potom bude zahájen vývoj Linux Mintu 18. A my už dnes víme, že ponese kódové jméno Sarah.

Sarah je židovské ženské křestní jméno, které lze nalézt v mnoha různých oblastech světa. Jméno Sarah je trvale populární po celé Evropě, Severní Americe, jakož i na Blízkém východě, kde je běžně používáno jako ženské křestní jméno židy, křesťany, muslimy a populární je také mezi ateisty, jejichž kulturu tato náboženství ovlivnila.

Jméno odkazuje na Sáru, manželku Abrahama v hebrejské Bibli, křesťanském Starém zákoně i v Koránu. V arabštině, hebrejštině i perštině toto jméno znamená ženu vysoce postavenou, často překládanou jako „princezna“. V moderní hebrejštině, znamená slovo „Sarah“ (שרה) „ženu ministra“.

Ještě je brzy detailně hovořit o Linux Mintu 18, přesto o něm můžeme zveřejnit pár informací:

  • Linux Mint 18 bude vydán v květnu/červnu 2016.
  • Linux Mint 18.x  bude založen na Ubuntu 16.04 LTS s podporou až do roku 2021.
  • Jedním z cílů stanovených pro tuto verzi Linux Mintu je jeho nový vzhled, a tak je dost pravděpodobné, že „princezna Sarah“ dostane nové šaty.
  • Dále také přinese nové funkce, systemd jako výchozí init systému, podporu GTK+3, rozšířené uživatelské rozhraní a další vylepšení stability.

V neposlední řadě také stojí za zmínku, že tým vývojářů Linux Mintu vydá oficiální upgrade mezi verzemi Linux Mint 17.x a Linux Mint 18, takže uživatelé nebudou muset vše zgruntu přeinstalovávat.

Myslím tedy, že se máme opět na co těšit!

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

4 reakce na Co zajímavého přinese rok 2016 pro Linux Mint

  1. vxmery říká:

    Veru, máme sa na čo tešiť.
    Na druhej strane, komu sa Rosa stále páči a je s ňou spokojný, môže si s ňou bezpečne a spokojne naďalej užívať do roku 2019.
    Sarah určite žiarliť nebude 🙂

  2. 3ravenheart3 říká:

    Teraz som pozeral na http://blog.linuxmint.com/?p=2975 a tam sa v 1. a 11. komentári Clem vyjadril, že plánujú prejsť na Plasmu 5 (opravte ma, ak som to zle pochopil). Ale rád by som sa spýtal, či to tak naozaj je, lebo nejak som to nikde oficiálne nenašiel, iba v tých komentároch. Oficiálne je všade uvádzané iba „new look and feel“ 🙂

    • janek-m říká:

      Myslím si, že v LM 18 už bude Plasma 5, ako je to už vo všetkých novších distrách založených na KDE. Iná možnosť pravdepodobne ani nebude, ibaže by si komunita okolo LM spravovala KDE4 sama, keďže pozornosť sa venuje predovšetkým Plasme 5 a vývoj KDE4 je už prakticky ukončený.

  3. Milhouse říká:

    Zdar.
    Zajímalo by mě, jestli opravy z Mintu jdou zpět do Ubuntu, případně upstreamu.

    Jinak jsem na hlavním PC přešel na Manjaro KDE5. KDE5 celkem dobrý, ale ten Systemd mě začíná vytáčet. Člověk se musí zvonu učit již zažité postupy…