Picty vám pomůže spravovat obrázky v Linux Mintu

pic1Máte ve svém počítači velké množství fotek a obrázků a hledáte aplikaci, která je dokáže zpracovat do uspořádané sbírky? Pokud ano, pak můžete využít výborné lehké aplikace s názvem Picty. Ano, i pro Linux existuje celá řada dalších vynikajících správců fotografií, Picty je však svobodný, výkonný a jednoduchý a dokáže pomoci uživateli spravovat své obrázky bez sebemenších problémů.

Picty je navržen tak, že umožňuje správu metadat a bezztrátový přístup ke zpracování snímků. Podporuje jak online (web), tak offline (místní) sbírky. V místních sbírkách jsou jednotlivé snímky ukládány do místní složky a do její podsložky. Databáze umožňuje urychlení zpracování dotazů na obrázky v domovském adresáři uživatele. V on-line sbírkách můžete nahrávat a sdílet obrázky prostřednictvím webového prohlížeče. Uživatelé s řádnými právy mohou sdílet fotografie se všemi a každý uživatel může mít více kolekcí otevřených najednou a sbírky mohou být sdíleny více uživateli. K dispozici je jednoduché rozhraní pro přenos obrázků mezi sbírkami pomocí přenosového pluginu.

Vy si můžete stáhnout libovolný počet fotografií z fotoaparátu nebo jakékoliv jiného zařízení. Picty vám také umožní prohlížet fotografie ve fotoaparátu ještě před jejich stažením. Picty je navíc lehká aplikace s pohotovým a uživatelsky přívětivým rozhraním a podporuje platformy Linux i Windows.

Aplikace zapisuje a čte standardní formáty metadat IPTC, XMP a Exif. Mezi další hlavní funkce patří možnost provádění základních úprav obrázku, podpora více monitorů, zobrazení složek a další. Umožňuje také výkonné vyhledávání a má podporu pro zásuvné moduly (pluginy pro tagy, podpora pro geolokaci a další).

Funkce

  • Podpora velkých sbírek obrázků  (20 000 a více).
  • Otevření více sbírek najednou přenášení snímků mezi nimi.
  • Sbírka obrázků ve vašem místním souborovém systému.
  • Sbírka obrázků z kamer, telefonů a dalších mediálních zařízení.
  • Sbírka z hostingových služeb (v současnosti je podporován Flickr).
  • Neimportuje fotografie do vlastní databáze, jen jednoduše poskytuje rozhraní pro přístup k nim, ať už jsou kdekoliv. Elegantně vám umožní prohlížet obrázky, i když jste v režimu offline, díky tomu, že udržuje v mezipaměti miniatury a metadata.
  • Čte a zapisuje metadat ve standardních formátech Exif, IPTC a XMP
  • Zapisuje všechny změny, včetně úprav metadat obrázků, např. při oříznutí obrázku je uložen i postup a původní body obrázku zůstávají v souboru
  • Změny jsou uloženy jako sbírky v mezipaměti, dokud neuložíte změny metadat obrázků. Můžete tedy snadno vrátit neuložené změny, které se vám nelíbí.
  • Podporuje základních vylepšení obrázků, jako je jas, kontrast, barvy, ořezávání a narovnání.
  • Dalších nástroje se připravují (redukce červených očí, úrovně, křivky, redukce šumu).
  • Používá standardní klíčová slova IPTC a XMP pro tagy.
  • Náhled na strom tagů umožňuje jejich snadnou správu a procházení svých sbírek.
  • Navigace v adresářové hierarchii ve vaší sbírce obrázků.
  • Podpora více monitorů.
  • Picty lze nakonfigurovat tak, že vám umožní procházet svou sbírku na jednom monitoru a zobrazovat původní snímek na jiném.
  • Podporuje pluginy – mnoho současných funkcí (tagování, všechny nástroje pro editaci obrázků atd.) je poskytováno právě prostřednictvím zásuvných modulů.

 

Instalace Picty v Linux Mintu

Není nijak složitá a spočívá v již nám notoricky známém přidání repozitáře, aktualizaci databáze softwaru a nainstalování potřebného balíčku. Otevřete si tedy terminál a postupně zadejte tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:damien-moore/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install picty

 

Pro zvýšení funkčnosti, (podpora pro Flickr, geotagging, zpracování syrových dat a videonáhledy) je třeba přiinstalovat ještě další balíčky:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install dcraw totem python-gdata python-flickrapi python-osmgpsmap

 

Používání

Spusťte Picty z Menu > Grafika > Picty.

 

pic2

 

Můžete si vybrat buď existující kolekci, zařízení nebo adresář. Pojďme tedy vytvořit novou kolekci. K tomu slouží tlačítko New Collection. Zadejte název sbírky a cestu k adresáři, kde máte uložené obrázky. Nakonec klepněte na tlačítko Create.

 

pic3

 

pic4

 

Můžete upravit, otočit obrázky, přidat/odebrat tagy, přidat popisné informace k jednotlivým snímkům. Stačí kliknout pravým tlačítkem myši na libovolný obrázek a z nabídky vybrat potřebnou akci.

Jednoduchost, lehkost, uživatelsky přívětivé rozhraní – hlavní plusy aplikace Picty. Vytknout lze snad jen chybějící českou i slovenskou lokalizaci, avšak práce s aplikací je hodně intuitivní, takže to není až taková závada.

Takže zkuste, nic za to nedáte a nebude-li se vám práce s tímto programem líbit, tak jej snadno odinstalujete včetně odebrání repozitáře např. pomocí Správce softwaru nebo Synapticu.

Stránku projektu najdete na https://launchpad.net/picty.

Přeji pohodovou práci s obrázky.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.