Zálohování v Mintu pomocí DejaDup

back1Jak už jsme zde mnohokrát psali je zálohování dat jednou z nejdůležitějších činností při práci s počítačem. Programů pro vytváření záloh je i pro Linux Mint „hafo“, nehledě na defaultní systémový zálohovací nástroj. Přesto si myslím, že nezaškodí si představit další z této rodiny – aplikaci DejaDup.

Déjà Dup je pěkné grafické rozhraní nástroje příkazového řádku pro duplicitní zálohování. Obsahuje několik způsobů zálohování (šifrované, off-site a běžné) a využívá duplicitu jako back-end. Déjà Dup nepoužívá cron nebo podobné plánovače pro zálohování. Po spuštění programu se otevře přehledové okno, ve kterém okamžitě vidíte, kdy jste naposledy úspěšně zálohovali a na kdy máte naplánované další zálohování.

 

Šifrování

Déjà Dup spoléhá při zálohování na šifrování a používá gpg se symetrickou šifrou. V podstatě to znamená, že šifrování je jen pomocí hesla. Budete si proto muset zapamatovat dané heslo pro obnovu dat. Pokud se rozhodnete pro Déjà Dup jako pro zálohovací nástroj a zapomenete heslo, máte ještě šanci, že je uloženo ve vaší výchozí klíčence.

 

Formát záloh

Déjà Dup používá pro uložené soubory do daného umístění neprůhledný formát. Musíte tedy použít Déjà Dup nebo jiný nástroj, založený na duplicitě pro opětovné obnovení souborů. To je rozdíl oproti nativnímu formátu, kde si můžete prohlížet a měnit vaše soubory pomocí libovolného nástroje pro správu souborů.

 

Plné zálohy

Déjà Dup bude občas vytvářet čerstvé plné zálohy. To zabere více místa a více času. Déjà Dup totiž předpokládá, že na místo disku není důležité a dokonce že není důležitý ani čas potřebný k zálohování, ale že je prvořadá bezpečnost vašich dat.

 

Odstranění starší zálohy

Déjà Dup umožňuje zadat jak dlouho mají být zálohy uchovávány: například měsíc, po jehož uplynutí bude záloha odstraněna. To ale neznamená, že bezprostředně po skončení této lhůty Déjà Dup odstraní všechny starší zálohy. Musí existovat alespoň dvě kompletní zálohy, aby mohla být smazána předchozí. Když  tedy aplikace vytvoří úplný záložní soubor 4.9. 2015 a pak 4.10. 2015 znovu vytvoří úplnou zálohu, tak nebude ihned smazán záložní soubor vytvořený 4.9. 2015. Ten bude smazán až další měsíc, tedy až aplikace vytvoří další kompletní zálohu, tj. 4.11. 2015.

 

Instalace v Linux Mintu

Pro instalaci nástroje Déjà Dup v Linux Mintu otevřete terminál a zadejte příkaz:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install deja-dup

 

Používání Déjà Dup

Po instalaci najdete aplikaci v Menu > Volby > Zálohy. Pokud není v menu, pak je určitě v Ovládacím centru > Backups. Po spuštění se vám otevře okno s přehledem o aktuálních zálohách a také o těch naplánovaných. Dále si můžete zvolit umístění či adresář, do kterého chcete zálohu uložit. Můžete si zvolit libovolnou složku nebo umístění, ale je dobré, aby původní data a záložní soubor byly na různých jednotkách nebo umístěních. Poté můžete přidávat nebo odstraňovat adresáře, které chcete zálohovat, popř. adresáře, které chcete ze zálohy vyloučit. Plánované zálohy lze nastavit také v tomto okně. Záleží jen na vás, jak často budete chtít zálohy vytvářet.

 

back2

 

back3

 

back4

 

back5

 

back6

 

Vytváření záloh

Poté, co jste si nastavili vlastnosti zálohování podle svých požadavků a potřeb, přišel čas zálohování dat. Klikněte na Zálohovat, a poté, co systém seřadí data k zálohování, budete vyzváni k zadání hesla pro dané zálohování. To, že zálohování začalo poznáte podle okna, podobného tomu na obrázku níže. Rovněž máte možnost pokračovat později, pokud máte pocit, že zálohování trvá příliš dlouho. Až učiníte vše výše uvedené dojde k vytvoření záložního souboru.

 

back7

 

Obnovení dat

Poté, co jste úspěšně svá data zazálohovali, budete chtít určitě vědět, jak je obnovit. Můžete kliknout na volbu dostupných Obnovit ze zálohy v hlavním okně. Vyberete umístění, kam byl uložen záložní soubor a klepněte na tlačítko Vpřed. Dále musíte vybrat datum, ke kterému chcete obnovit svá data. Vaše data mohou být extrahována do původního umístění, ale můžete si vybrat i jiné libovolné umístění. Nakonec se vám zobrazí souhrn pro zálohu, kterou se chystáte obnovit. Budete vyzváni k zadání hesla, jímž jste zašifrovali danou zálohu. Zadejte jej a data budou obnovena do požadovaného umístění.

 

back8

 

Se svými nakumulovanými funkcemi pro zálohování dat, schopností obnovit data z konkrétní zálohy, pravidelným plánováním zálohování, stejně jako s jedinečnou podporou cloudových služeb je Déjà Dup ideálním řešením pro zálohování nejen v Linux Mintu, ale i ve všech ostatních linuxových distribucích. Rozhodně tedy neuděláte chybu, pokud si tento nástroj nainstalujete a hlavně pokud jej pak budete pravidelně používat.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.