Otter Browser

ob1Dnes se pokusíme potěšit milovníky staré dobré Opery (do verze 12.x) a představíme si prohlížeč, který se snaží pokračovat v jejím duchu a nabídnout velmi podobné rozhraní a funkce. Před několika dny byla vydána jeho nejnovější verze (0.9.08), a ta možná někoho z vás zaujme.

Zmiňovaný prohlížeč má název Otter Browser a jedná se o open source projekt, který umožňuje uživatelům prohlížet web pomocí známého rozhraní, silně inspirovaného klasickým UI, používaným v dobře známém webovém prohlížeči Opera, který používal engine Presto.

Nejedná se však o klon webového prohlížeče Opera, není to tedy jen další internetový prohlížeč na bázi QtWebKit. Místo toho se projekt se snaží poskytnout uživatelům samostatnou aplikaci, která používá QtWebEngine s podporou pro engine Blink, stejně jako podporu pro multiple backendy. I když se snaží obnovit klasický uživatelské rozhraní Opery, jen dialog s předvolbami programu si vypůjčil některé prvky z webového prohlížeče Mozilla Firefox. Obsahuje pět záložek pro konfiguraci obsahu, soukromí, vyhledávání, obecné a pokročilé nastavení.

Aplikace může blokovat vyskakovací okna, zabraňuje stránkám v sledování aktivit uživatele, pamatuje si hesla, historii prohlížení a stahování, přijímá cookies a umí také automaticky vymazat historii po ukončení relace.

Poskytuje uživatelům moderní „kartové“ prohlížení, kde se nová karta otevře vedle té aktivní. Je možno zpozdit načtení karet, jsou-li vybrány a také znovu použít aktuální kartu.

V pokročilém nastavení uživatelé mohou povolit návrhy záložek, historie a výsledků vyhledávání, přidat nebo odebrat proxy pro připojení k síti, stejně jako přidat klávesové zkratky a makra. Kromě toho, podporuje aplikace i multiple kódování textu a má k dispozici svého správce stahování.

Výchozí vyhledávačem pro prohlížeč Otter je DuckDuckGo, ale uživatelé si dále mohou vybrat mezi vyhledávači Bing, Yahoo, Wikipedia, Google a YouTube. Kromě toho lze snadno měnit i výchozí úroveň zoomu, písma a barvy zobrazovaného webového obsahu.

Otter Browser 0.9.08 přináší mimo jiné tyto změny:

  • rozšířené dokončení URL v adresním poli
  • navrhuje záložky podle adres URL a klíčových slov
  • navrhuje URL z historie
  • naznačí vyhledávání pro daný řetězec pomocí výchozího vyhledávače
  • umožňuje používání pop-up oken se seznamem návrhů
  • přidána nová extrémně pružný gesta myši systému;
  • přidána symbolická ikona v adresním poli
  • přidán FTP výpis s podporou QtWebKit backendu
  • přidán SSL certifikát pro prohlížení
  • přidán dialog informace o webu
  • přidán konfigurační modul pro stahování
  • přidán konfigurační modul pro gesta myši
  • přidána možnost vytisknout zprávu (report) v příkazovém řádku
  • přidána podpora pro konfiguraci vyskakovacích oken
  • aktualizován styl chybových stránek a adresářů
  • mnoho dalších oprav a vylepšení

 

ob2

 

ob3

 

ob4

 

ob5

 

Instalace v Linux Mintu

Budeme postupovat nám už dobře známým způsobem – přidáním repozitáře do systému, aktualizací databáze softwaru a instalací potřebného balíčku. Otevřete si tedy terminál a postupně zadejte tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:otter-browser/release
sudo apt-get update
sudo apt-get install otter-browser

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám poté zobrazí v Menu > Internet > Otter Browser. Aplikaci nechybí český ani slovenský překlad.

Zatím se jedná o beta verzi, ale v budoucnosti slibují vývojáři transformovat Otter do silného webového prohlížeče, určeného zejména pro linuxové uživatele, kteří nostalgicky vzpomínají na starou dobrou Operu. Tak zkoušejte a vaše dojmy nám sdělte v komentářích.

Domovskou stránku projektu najdete na http://otter-browser.org/.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

3 reakce na Otter Browser

  1. Old Bobby říká:

    Říká se – nechval dne před večerem – a tak k nějakému smysluplnému hodnocení mám daleko. Nicméně, jako bývalý uživatel „staré“ Opery (8.52) jsem si tohohle „medvídka“ vzal na vyzkoušení. Zatím se chová slušně a je rychlý, i když zpočátku mi asi 4x spadl. Všechny jeho přednosti jsem ještě nevyzkoušel, ale zdá se mi, že je to krok správným směrem. Rozhodně s porovnáním se současnou Operou, která u mě už nějak ztrácí rychlost. Uvidíme, co bude dál…

  2. dr.W říká:

    Mně jste, Satapouchu , udělal velkou radost. Jak jsem sal ne Foru, něco podobné jsem hledal právě za, ehm, modernizaci Opery. Mám Lin-Mint Rafaelu, KDE, 64 bit- nespadlo ani jednou-cca 2dny užití. Líbí se mi, je velmi rychlá, rxchlejší než Sunbird, který mám s Operou 12.12 také.
    Díky za Vaši práci, mně to pomohlo moc…

  3. VVT říká:

    Pěkný projekt je i Vivaldi také staví na funkčnosti Opery 12x, momentálně v beta verzi celkem slušně funguje … 🙂 Viz https://vivaldi.com